hnl europa

Mamić ga je slao u Hajduk. Pogledajte kako je opet zabio važan gol u Europi

Foto: REUTERS/Sergey Pivovarov

IYAYI BELIEVE ATIEMWEN, poznatiji kao Beli, nigerijski ofenzivac Dinama, u prvoj utakmici 1/16 finala Europa lige donio je golom veliku europsku pobjedu, 3:2 kod Krasnodara.

Zlatna Dinamova rezerva

Atiemwen je u igru ušao u 65. minuti i deset minuta kasnije je udarcem s desne strane probio ruskog vratara Jevgenija Gorodova za veliku pobjedu Dinama kojom prvak Hrvatske dolazi na korak do osmine finala Europa lige.

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ ATIEMWENOV GOL ZA POBJEDU DINAMA KOD KRASNODARA.

To je drugi put ove sezone da donedavno otpisani Atiemwen spašava Dinamo u Europa ligi. Prvi put to je napravio početkom studenog u trećem kolu skupine. Dinamo je u prva dva kola jedva sakupio dva boda zahvaljujući golmanu Dominiku Livakoviću. I onda, u trećem kolu protiv WAC-a, gol za pobjedu 1:0, proboj na prvo mjesto skupine i put prema prolasku u nokaut-fazu donio mu je onaj od kojeg se to najmanje očekivalo. 

Drugi put ove sezone spašava Dinamo u Europi

Atiemwen je u igru ušao u 76. minuti, a samo minutu kasnije krasno zabio zlata vrijedan gol. Na lijevoj strani kaznenog prostora primio je loptu prsima nakon Majerovog ubačaja i zabio u suprotni kut. Dinamo, koji ni s igračem više nije mogao slomiti Austrijance, tako je došao do vrijedne pobjede, prve u skupini Europa lige. Belom je to bio prvi nastup sezone.

Otpisani Atiemwen, za kojeg je bilo iznenađenje što je uopće prijavljen za Europa ligu, ne bi na ovom meču zaigrao ni s klupe da Dinamo nije poharala korona. Međutim, zbog više sile dobio je neočekivanu priliku i u najvećem stilu je iskoristio. 

Mamić ga je otpisao i nudio Hajduku u zamjenu za Jaira

Atiemwen do utakmice protiv WAC-a nije odigrao ni minute za Dinamo. Zoran Mamić ga je otpisao te ga je držao na klupi ili tribinama. Štoviše, na kraju ljetnog prijelaznog roka menadžer Dinama ga je želio poslati u Hajduk kao dio odštete za Jaira. Hajduk je taj posao odbio, Atiemwen je ostao na Maksimiru i kao igrač na kojeg nitko nije računao prometnuo se u junaka Dinama.

Inače, Atiemwen je kao 20-godišnjak otišao iz Nigerije u Tursku u kojoj je promijenio četiri kluba. Iako je bio veliki talent, nije uspio uhvatiti pravu formu te je početkom 2018. došao u Goricu kao slobodan igrač. Za to je bio najzaslužniji sportski direktor Mindaugas Nikoličius kojemu je Nigerijac bio jedan od prvih igrača koje je doveo u klub.

Nigerijski anonimus nakon golčine Hajduku prešao u Dinamo za 2.6 milijuna eura

Nakon što je Gorica ušla u prvu ligu, Atiemwen je eksplodirao. U prva tri kola imao je dva gola i asistenciju, a možda najbolju utakmicu odigrao je protiv Hajduka (1:1). Uništavao je Hajdukovu obranu, a u 14. minuti je prošao skoro sve gostujuće igrače i zabio za vodstvo. Trener Gorice Sergej Jakirović govorio je tada da je to igrač kakvog Dinamo nema te da je savjetovao Dinamu da ga uzme na zimu. Prvak je to i učinio, kupio ga je u siječnju 2019. za 2.6 milijuna eura, ali Nigerijac je u Dinamu postao poznatiji po skandalima nego po nekoj naročitoj igri. 

DORH je odbacio prijavu za nasilje, ali nakon skandala Beli je potonuo. Spektakularno se vratio ove sezone

U ožujku 2019., nakon Dinamove pobjede protiv Benfice u prvoj utakmici osmine finala Europa lige, izbila je velika afera kad je u javnost procurila priča da je Atiemwen navodno nakon utakmice u svojem stanu napao djevojku Ivu Bošnjak. Mlada Osječanka je tada za Index prepričala kako je 23-godišnjeg Nigerijca nakon utakmice Dinama i Benfice čekala u njegovu stanu. Atiemwen je došao u društvu prijatelja koji je ubrzo otišao. Nigerijac ju je, prema njenim riječima, gušio i udarao rukama i nogama, a djevojka je incident prijavila policiji. Kasnije ga je još jedna djevojka optužila za nasilje. Dinamo je u službenom komentaru osudio nasilje i dodao da prati situaciju i istragu te da će promptno reagirati. DORH je mjesec dana kasnije odbacio prijavu, ali mrlja je ostala.

Nakon tog skandala Atiemwen je posve nestao sve do jeseni i zime ove sezone, kad je postao heroj Dinama. 

Pročitajte više