DINAMO

Mamić ga je stavio na klupu Hrvatske, a sad je u igri da zamijeni Bjelicu

Foto: Hina / Baza EVA, Index

"NEKOLIKO puta sam ponovio da želim na klupu Dinama. Volio bih to jer sam Hrvat, a onda i dinamovac. Ako Bog da zdravlja, doći će i to, ali naglašavam da imam ambiciju napraviti i više od toga", samo nekoliko dana prije eskalacije krize u Dinamu i smjene kompletnog stožera Nenada Bjelice u emisiji Sport nedjeljom izjavio je Romeo Jozak.

Kao da je znao, 47-godišnji Jozak je pravovremeno uletio u eter i postao kandidat za trenera Dinama. Nakon četiri godine vratio se u dobro poznate krugove i stavio na raspolaganje Zdravku Mamiću. Jozak je bez posla od rujna prošle godine, kada je smijenjen s mjesta izbornika reprezentacije Kuvajta. Prije tog angažmana radio je kao trener poljske Legije, gdje ga je povukao Ivan Kepčija, danas sportski direktor Hajduka. Priča nije uspjela, a Kepčija se našao u nezahvalnoj situaciji jer je nakon samo osam mjeseci morao smijeniti svog nekadašnjeg mentora. Mladi direktor, koji je bio dio Jozakovog tima u HNS-u i pomoćnik na klupi U19 reprezentacije, povukao je potez koji je Legiji donio dva naslova, u prvenstvu i Kupu, a potpisao ih je trener Dean Klafurić.

U odnosu na visoke ambicije koje ističe, doktor nogometa Romeo Jozak nema prikladan trenerski CV, ali se u karijeri istaknuo po svojoj lojalnosti Zdravku Mamiću i svestranošću koja je proizašla iz tog odnosa. Bio je dugogodišnji šef omladinske škole Dinama, a s porastom Mamićevog utjecaja u HNS-u povećavao se broj funkcija koje je Jozak tamo obnašao. Nakon kultne Izborne skupštine HNS-a 2010. godine na kojoj su za vlast u hrvatskom nogometu ratovali Zdravko Mamić i Igor Štimac, Jozak je bio u pobjedničkom timu te je u postizbornom kadroviranju postavljen na mjesto predsjednika Stručne komisije.

Jozakov zadatak bio je od reprezentacije napraviti Dinamo 

Bez igračkog i trenerskog iskustva tada 40-godišnji Jozak dobio je zadatak postavljanja izbornika i nadziranja rada svih mlađih uzrasnih kategorija hrvatske reprezentacije koje je praktički pretvorio u podmladak Dinama. Sjećamo se utakmice U17 reprezentacije pod Jozakovim izbornikom Lukom Pavlovićem u kojoj je početna postava Hrvatske bila sastavljena od 11 igrača Dinama. Stariji među nama sjećaju se i slučaja u kvalifikacijama za U17 Europsko prvenstvo kada je Jozak prije odlučujuće utakmice s Turskom na zahtjev Dinama povukao mladog Alena Halilovića natrag u Dinamo, jer je njegovo stavljanje u izlog protiv PSG-a u Ligi prvaka bio strateški projekt za hrvatski nogomet. U dvije i pol godine Jozak je smijenio čak sedam izbornika, a sustav mlađih uzrasta hrvatskog nogometa i danas osjeća posljedice njegovog angažmana. Mamić ga je za spretno presvlačenje iz trenirke Dinama u onu HNS-ovu nagradio promaknućem te Jozak 2013. godine postaje tehnički direktor A reprezentacije, gdje je iskustvo iz mlađih selekcija trebao prenijeti i na glavnu selekciju..

Uz Šukera objašnjavao zašto je Čačić dobar izbor 

Jozak je dobio ovlasti sjediti na klupi A reprezentacije, a nakon smjene Nike Kovača povjeren mu je zadatak odabira novog izbornika Hrvatske. Jozak u praksi nije imao težak posao: s fiktivnim predsjednikom Saveza Davorom Šukerom morao je odraditi fiktivnu turneju i nekoliko razgovora s kandidatima te potvrditi da je najbolji među njima Ante Čačić.

Treneru Lokomotive povjerena je najbolja generacija u povijesti hrvatskog nogometa, a Šukeru je na presici povodom Čačićevog imenovanja postavljeno više pitanja o misterioznoj ulozi Romea Jozaka koji će postati mentor hrvatskog izbornika.

Taj potez izazvao je navijački bojkot reprezentacije, prekide utakmica u Milanu i St. Etienneu te sabotažu svastikom na Poljudu. Mamićeva reprezentacija koju su predstavljali Šuker i Jozak duže od godinu i pol dana igrala je pred praznim tribinama kod kuće i u gostima, a sve što o njoj treba znati vidi se iz jedne fotografije snimljene na Europskom prvenstvu u Francuskoj. 

Rastanak je uslijedio 2017. godine: Jozak je otišao u Varšavu, a Mamić na optuženičku klupu zbog teške pljačke Dinama. 

Jozak neće kao Bjelica iritirati Mamića vlastitim stavom i popularnošću 

Danas im se putevi opet susreću. Mamić će uskoro trebati novog trenera, a osim brata Zorana i trenera mlade ekipe Dinama Igora Jovićevića, na raspolaganju ima i Jozaka, koji ga ne bi trebao toliko iritirati popularnošću, uspjesima i vlastitim stavom kao Nenad Bjelica u posljednje vrijeme. 

Jozak tvrdi da je za ulogu potpuno spreman. 

"Dinamo izgleda jako dobro. U posljednjih 12 mjeseci ostvaren je spektakularan rezultat koji je velikim dijelom posljedica kvalitetne baze Dinamove škole, organizacije kluba, financijske neovisnosti i zadržavanja igrača, što je omogućila upravo stabilnost financija. Bjelko je svoj segment napravio kvalitetno, tu nema dileme. Realno je da se dogodi i poneki pad nakon ispunjenja ambicija. Igrači žele transfere, ali trenutna situacija odgode Eura i neizvjesnosti je neke stvari poremetila. No pomalo. Najvažnije je da je Dinamo postao brend, kao škola nogometa i europski klub", kazao je Jozak.

 

Pročitajte više