Mamić pod optužnicama i istragama, klub mu u debelom minusu, a on svim silama udario na "orjunaše iz Hajduka"

Video: Luka Šangulin / Index

ZDRAVKO MAMIĆ, optuženik za kriminal u Dinamu, u klubu koji je preuzeo i u kojem je formalno samo "savjetnik", organizirao je još jedno obraćanje za javnost.

S obzirom na dramatičnu situaciju u kojoj je on sam, kao i njegov klub, bilo bi logično očekivati da će Mamić govoriti o nastavku suđenja koje ga za deset dana čeka na osječkom Županijskom sudu. Optužnicama ga se tereti da je sa suradnicima Dinamo oštetio za 260 milijuna kuna. A njegove krunske svjedoke Luku Modrića i Dejana Lovrena USKOK sumnjiči za lažno svjedočenje.

Ili možda o rekordnom minusu u koji je upao Dinamo. Koji je pod Mamićem ostao bez navijača, a samim tim i bez prihoda od njih. S obzirom na to da su presušila jedina dva modela financiranja Mamićeva kluba: ove sezone nije ušao u Ligu prvaka i rasprodao je praktično sve tržišno potentne igrače, našao se u ogromnim dubiozama. Financijsku godinu završio je s gubitkom od čak 112 milijuna kuna. 

 Ali umjesto toga, Mamić je svim silama udario po Hajduku. Ili kako Dinamov gazda kaže: "Kretenima, bolesnoj orjunaškoj kliki koja je kroz fantomsku udrugu Naš Hajduk izvršila teror".

 
Mamića su hajdukovci svih fela i povijesnih razdoblja raspizdili do te mjere da je gotovo sat vremena urlao i siktao protiv njih. Od kako je rekao, tri okidača za ovu presicu, dva je pritisnuo Hajduk, a jedan Rijeka. Ali Miškovićev kluba dobio je neznatnu minutažu u odnosu na Bile. 
 
Prvo ga je zasmetala teza splitskog novinarskog barda Zdravka Reića koji je na promociji knjige Dražena Lalića o stanju u hrvatskom nogometu rekao: "Politika je Hajduk spašavala, ali mu nije donosila titule kao Dinamu". Mamić na to ne može doći k sebi: "Koja je to inverzija, travestija i zamjena teza!".
 
Drugi okidač Mamiću je "što nisam mogao gledati na televiziji od početka prijenos utakmice Intera i Dinama. Zato što je prethodna utakmica Hajduka i Rijeke kasnila jer su pripadnici Torcide prekinuli utakmicu bakljadom. I to je normalno, jer se to događa stalno. I na to nitko ne reagira. Kao što je normalno da oni s palicom love suca po terenu".
 
"Dražen Lalić zagađuje temelje hrvatske države: Najvećim predsjednikom Hajduka ističe Tita Kirigina koji je hrvatskog domoljuba upucao s leđa, pa u glavu"
 
Dinamov gazda proširio je front protiv hajdukovaca s tribina, na one iz sociologije i povijesti: "Pojedinci zagađuju Hajduk, sebe, ali i temelje hrvatske države. U tome prednjači Dražen Lalić. On je na promociji spomenute knjige kao najvećeg Hajdukova predsjednika istaknuo Tita Kirigina. Iako je spomenuti za vrijeme Drugog svjetskog rata ubio hrvatskog domoljuba Vojka Krstulovića. I to tako da ga je upucao s leđa, pa zatim još za svaki slučaj i metkom u sljepoočnicu. Drugi hajdukovac iz tog razdoblja kojeg se veliča je Ante Jurjević - Baja. On je također ubijao hrvatske domoljube, ali nakon Drugog svjetskog rata".
 
"Hajdukovci, ako ste tako pošteni, vratite nam trofej prvaka Jugoslavije za '79."
 
Slijedilo je podsjećanje na nešto bližu povijest, u kojoj je Dinamo žrtva Hajduka: "Sjetimo se slučaja Tomić iz 1979. kada je Nogometni savez Jugoslavije odlučio, kao i što je sud pravomoćno presudio, da je to Dinamov naslov. Otiđite u Hajdukovu trofejnu dvoranu i tamo ćete vidjeti taj trofej. Pa ako su tako pošteni, neka nam vrate taj trofej".
 
"Mene se u Dalmaciji mučki napada, na Braču i Poljudu"
 
Mamić je upozorio na pogibelj kojoj su u Dalmaciji izložen on i njegovi poslovni partneri: "I onda je normalno je da se mene na Braču mučki udara s leđa. Normalno je da se Begin mučki napad na mene na Poljudu prikazuje kao njegov herojski čin. Dolje se napadaju Niko Kovač, Damir Vrbanović. Na Poljudu se crta svastika, dolje se napadaju ljudi iz Uefe i Fife".
 
"Dok je premijerka Kosor otpisivala Hajduku 143 milijuna kuna poreznog duga, ja sam punio državni proračun"
 
O tome da je Hajduk nakon niza godina otplatio dugove i posluje s dobiti, Mamić ovako govori: "Hajduk se hvali da se riješio dugova i da više nema kostura u ormaru. Lako mu je to kada sve njihove dugove plaćamo svi mi, porezni obveznici. Grad Split preuzme vlasnički udio, a klub preda fantomskoj udruzi Naš Hajduk. Jadranka Kosor je 2009. kao predsjednica vlade oprostila Hajduku 143 milijuna kuna poreznog duga. Hajduk je 12 godina radio preko fantomskog računa Sirio sport. Nekad je taj račun bio u Austriji, nekad u Italiji. Što sam ja za to vrijeme radio u Dinamu? Punio državni proračun".
 
"Hajduk igra po Muću i Dugobabama, a mi za to vrijeme ugošćujemo Real, Bayern, Sevillu, Juventus"
 
Ne može se načuditi kako Hajduk dugo razdoblje trofejne suše i neuspjeha u Europi prikazuje kao nešto veličanstveno:
 
"Hrvatska nikad nije vidjela takav medijski teror kao onaj što ga radi Hajduk. Oni su umislili da su Real i Barcelona zajedno, a 13 godina nisu bili prvaci. Hajduk igra po Muću i Dugobabama, a mi za to vrijeme ugošćujemo Real, Bayern, Sevillu, Juventus. Klubove koje smo sada gledali u četvrtfinalu Lige prvaka".
 
"Bolesni kreteni, orjunaška klika i fantomska udruga Naš Hajduk uskraćuje Dalmatincima reprezentaciju"
 
Ipak, "najljepše riječi" kada su hajdukovci u pitanju Mamić je sačuvao za Udrugu Naš Hajduk. Po njoj je opleo u sklopu žaljenja što Hrvatska ne igra u Splitu:
 
"Orjunaška klika je kroz fantomsku udrugu Naš Hajduk izvršila teror nad većinom i sada ispada da Dalmatinci ne vole repku. Navijači Hrvatske iz Dalmacije, kako dozvoljavate tim kretenima da vam uskraćuju hrvatsku reprezentaciju?! Zašto to dozvoljavate tim bolesnim orjunašima?!".
 
"Hajduk su spasili premijer Sanader i prijetnje navijača vijećnicima u Banovini"
 
Mamić ovako objašnjava kako je Hajduk preživio teško razdoblje: "Grad Split jamči za kredit i prolongira ga tako što navijači tog kluba oba puta iz godine u godinu dolaze pred Banovinu i govore vijećnicima da neće živi izaći dok ne izglasaju jedno i drugo što su navijači pod prijetnjom naložili.
Radi Hajduka se pišu zakoni i spašavaju ga premijer Sanader, pa premijerka Kosor".
 
"Hajduk živi od PR-a i spina"
 
Zaključno o Hajduku: "Taj klub živi isključivo od PR-a i spina. Tko je to Ivan Kos u povijesti Hajduka? Došao je iz Osijeka i priznao da nije niti navijač Hajduka i postao predsjednik kluba".
 
Ostali smo vam dužni treći Mamićev okidač.

"Treći okidač je pokušaj prljanja čiste pobjede Dinama nad Rijekom u polufinalu Kupa. Zašto to, gospodine Kek? Zašto to, gospodine Jurčić? Dinamo na to ne reagira. Jer u njemu vlada mentalitet 'Nigdar ni tak bilo, da ni nekak bilo', 'Kaj bu - bu' i 'Ne bi se štel mešati.' Tko na to reagira? Luđak ljubavi i odanosti prema Dinamu. Zdravko Mamić".

"Dinamo je od sudaca najoštećeniji klub u Hrvatskoj"

Ako niste znali, Dinamo je "od sudaca najoštećeniji klub u Hrvatskoj zadnje tri godine":
 
"Dinamo je u ophođenju s ostalim klubovima i sucima najgospodskiji od svih klubova. Iako je Dinamo oštećen u zadnjih sedam utakmica. Ne zaboravite da su na tim utakmicama suci pet puta dobili negativne ocjene! Prema stručnim sudačkim tijelima Dinamo je najoštećeniji klub u Hrvatskoj zadnje tri godine. Samo ove sezone oštećen je na ukupno devet utakmica. U tome su prednjačili inače sjajni suci Zebec i Pejin. Mi ne mislimo da postoji zavjera protiv Dinama. I dalje smo uvjereni da su oni odlični suci. Ali, moramo istaknuti i navesti da je Dinamo oštećen".
 
"Ostaje vam samo da me ubijete, a vidjeli ste da sam otporan na metak"
 
I malo pravog Mamića za kraj:
 
"Sjetite se što sam vam rekao prošle godine kada smo izgubili finale Kupa u Varaždinu? Ovo ste gledali sada i nikada više. A ja sam čovjek koji drži svoju riječ. Ostaje vam samo da me ubijete, a vidjeli ste da sam otporan na metak.
 
"Bit ćemo prvaci i idućih deset godina, na meni kao savjetniku je da to omogućim"
 
Bit ćemo prvaci i idućih deset godina. To će na terenu napraviti igrači i trener, a na meni kao savjetniku i mojim suradnicima je da im to omogućimo".

Pročitajte više