liga prvaka

MAN. CITY - PSG 2:0 Guardiola iz petog pokušaja doveo City do povijesnog finala LP-a

Foto: EPA

MANCHESTER CITY je u finalu Lige prvaka. Nakon pobjede 2:1 na Parku prinčeva prije sedam dana, na snijegom prekrivenom Etihadu momčad Pepa Guardiole je još jednom slavila protiv PSG-a 2:0 i s ukupnih 4:1 izborila je prvi nastup u finalu elitnog natjecanja. Guardiola je tako Građane iz petog pokušaja odveo u finale Lige prvaka.

Oba pogotka za City postigao je Mahrez (11., 63.).

PSG je morao ići po čudo, a dodatni problem za Pochettina je predstavljala i činjenica da nije mogao od prve minute računati na nedovoljno zaliječenog Mbappea koji je prvi dio pratio s klupe.

PSG bolje otvorio utakmicu na snježnom Etihadu, sudac ima dao penal, pa ga poništio

Ipak, gosti su po teškom i smrznutom terenu bolje otvorili utakmicu. Neymarov šut je u 5. minuti blokirao Stones, a dvije minute kasnije vidjeli smo prvu spornu situaciju. Nakon ubačaja lopta je pogodila Zinčenka u rame. Igrači PSG-a su tražili penal, a sudac Kuipers je pokazao na bijelu točku. Ipak, nakon provjere VAR-a promijenio je mišljenje. Bio je u pravu. Lopta nije igrača Cityja ni dotaknula po ruci.

Fantastičan potez Edersona za gol Cityja

A onda, četiri minute kasnije, gol na drugoj strani. Ederson je poslao fantastičnu dugu loptu, desna strana obrane PSG-a je zaspala, odnosno Florenzi je ostao u napadu, Zinčenko je primio loptu i dodao povratno za natrčalog De Bruynea. Njegov udarac se odbija od bloka, ali samo do Mahreza koji je s desetak metara zabio za 1:0.

Pet minuta kasnije Parižani su umalo izjednačili. Nakon ubačaja s desne strane Marquinhos je najviše skočio i pogodio gredu. Odbijenu loptu je obrana Cityja izbila u posljednji trenutak. Mogao je PSG do izjednačenja i par minuta kasnije, kad se Ederson poigravao i bacio loptu rukom u noge Silvi koji to nije očekivao. Di Maria je ukrao loptu i odmah tukao s 18 metara, ali lopta je prohujala pokraj vratnice.

PSG se nije predavao

Premda im je trebalo čudo, gosti se nisu predavali i nerijetko smo mogli vidjeti svih 11 igrača Cityja kako se brane u svojoj polovici.

U nastavku je prvi zaprijetio City. Foden je fantastično raspalio s 20 metara, a Navas je to jedva odbio. Odmah u idućem napadu Neymar je umalo izjednačio, ali Zinčenko je sjajnim startom uletio u blok.

Fodenova genijalnost i glupost Di Marije za krah PSG-a

U 63. minuti sve je bilo gotovo. Bila je to kontra iz udžbenika. Foden je prohujao po lijevoj strani i savršenom loptom je pronašao Mahreza koji je s pet metara zabio svoj drugi gol. Samo šest minuta kasnije izravni crveni karton zaradio je Di Maria koji je nasjeo na provokaciju Fernandinha i glupo ga je nagazio, dok je PSG imao posjed i aut. Bio je to konačni kraj nada za Parižane.

PSG se raspao, a mladi Foden je u 77. minuti pokazao kakav je talent. Jednu je loptu čudesno primio, a onda je iz okreta snažnim udarcem pogodio vratnicu.

Susret u Manchesteru odigran je po nevjerojatnim vremenskim uvjetima za ovo doba godine, nogometaše je na Etihadu gotovo tijekom čitavog susreta ometao snijeg.

Manchester City tako će prvi put u svojoj povijesti zaigrati u finalu Lige prvaka, a suparnik će mu 29. svibnja u Istanbulu biti bolji iz drugog polufinala, u kojemu se sastaju Chelsea i Real Madrid. Prvi dvoboj tih suparnika prošloga tjedna u Madridu okončan je rezultatom 1:1, a uzvrat je na Stamford Bridgeu u srijedu.

Paris SG, pak, nije upio ponoviti prošlosezonski uspjeh, kada je stigao do finala Lige prvaka u kojemu je izgubio od Bayerna.

Pročitajte više