Marca je ovo čudo Realovog dječaka od 60 milijuna eura proglasila potezom godine

Foto: Sreenshot Twitter

OVOG vikenda B momčad kraljevskog kluba igrala je protiv Las Palmasa utakmicu Segunde. Castilla, kako se službeno zove Realova druga ekipa, slavila je 2:0, a potez utakmice pripao je Viniciusu Junioru, 18-godišnjem Brazilcu kojeg je Real prije godinu i pol dana platio 60 milijuna eura.

Julen Lopetegui, novi trener europskog prvaka, mladu je nadu poslao na kaljenje u Castillu, a Brazilac je s nekoliko poteza pokazao da je samo pitanje vremena kad će postati jedan od nositelja igre najtrofejnijeg kluba na svijetu.

Vincius je cijelu utakmicu mrcvario igrače Las Palmasa, driblao ih, radio je što je htio, a u 21. minuti drugog poluvremena kod rezultata 2:0 za Castillu napravio je dribling za pamćenje. Potez koji je Marca već sad nagradila titulom poteza godine.

Mladi Brazilac primio je jednu loptu na nekih 40 metara od protivničkog gola, okrenut leđima prema suparničkom vrataru. Na njemu su bila dvojica čuvara, a Vincius ih se obojice riješio na način da je jednom od njih petom, ne gledajući, progurao loptu kroz noge i krenuo driblati trećeg koji ga je srušio. Potez za pamćenje. Potez za uživanje.

Kad se prije godinu i pol dana Vinicius Jose Paixao de Oliveira Júnior, ili skraćeno Vinicius Junior, odlučio prijeći u Real Madrid, puno se tinte prolilo oko potpisa mladog igrača Flamenga.

Naime, Real se obvezao Flamengu isplatiti odštetu od 45 milijuna eura, a još 16 milijuna kapnulo je iz kraljevske blagajne direktno na račun igrača i njegovih zastupnika. U današnje vrijeme, kad su transferi nogometaša probili plafon i kad bogati klubovi za prosječne stopere i solidne veznjake izdvajaju na desetke milijuna eura, novac koji je Real iskeširao za Viniciusa Juniora, gledajući iz te perspektive, i ne obara s nogu. Međutim, Vinicius Junior je dječak koji je tek napunio 18 godina, a u vrijeme kad je Real sklopio ugovor s njim imao je 16. Potrošiti više od 60 milijuna eura na tinejdžera koji već sutra može odlučiti da se ne želi baviti nogometom mnogi su smatrali ludošću. Pogotovo što je Real pristao da igrača ostavi u Flamengu do ljeta 2018.

Natprosječni talent mlade zvijezde nikad nije sporan. Vinicius je najbolji mladi igrač u Brazilu i legitimni je nasljednik Neymara. Oni koji su ga gledali sa sigurnošću tvrde da, ako nastavi svoj nogometni razvoj na pravi način i ako ništa ne pođe po zlu, Vinicius će biti najbolji brazilski nogometaš, vođa Selecaa i budući osvajač Zlatne lopte. Međutim, ponavljamo, riječ je o dečku koji je tek napunio 17 godina.

Njegovo ime odavno je podcrtano u bilježnicama svih skauta najrenomiranijih svjetskih klubova, a prava pomama za njim nastala je prošle zime, kada je briljirao na Južnoameričkom prvenstvu igrača do 17 godina. Brazil je osvojio naslov, a Vinicius Junior bio i najbolji igrač i najbolji strijelac (sedam golova) čitavog turnira.

Željeli su ga svi najbogatiji europski klubovi: Barcelona, Manchester United i Chelsea u Flamengo poslali su nemoralne ponude, ali mladić je decidirano izjavio kako u obzir dolazi samo Primera. Dakle, u igri su ostali samo Barca i Real, koji se u međuvremenu uključio u igru.

Katalonci su u pregovore uključili i Neymara, koji je tada igrao na Camp Nou, kako bi nagovorio Viniciusa Juniora da se odluči za njih, ali je Real bio brži i konkretniji, nadmudrio je Barcu u odnosu na četiri godine prije kada su izvisili u "ratu" s Kataloncima upravo za Neymara.

Pročitajte više