el clasico

Marca: Setien je pogriješio s De Jongom i zato je izgubio El Clasico

Foto: Guliver Image/Getty Images

NAKON poraza od Reala u Madridu u Barceloni analiziraju gdje su pogriješili. Nakon pet i pol godina Real je dobio Barcelonu na Santiagu Bernabeuu, a Katalonci su odigrali najslabiju utakmicu u El Clasicima u posljednjih nekoliko godina.

Lionel Messi je bio nevidljiv, Antoine Griezmann je odigrao još jednu diskretnu i alibi utakmicu, a Jordi Alba još uvijek nije potpuno spreman. Ipak, španjolski mediji posebnu su pozornost posvetili mladom Frenkieju De Jongu kojeg je Barca ljetos iz Ajaxa dovela za 75 milijuna eura.

Madridska Marca kao najveću pogrešku trenera Barce Setiena, možda i ključnu, ističe totalno promašenu ideju s De Jongom i njegovo postavljanje na posve krivu poziciju.

Real Madrid - Barcelona Rezultati uživo

U nedjelju se na Bernabeu očekivao iskorak mladog Nizozemca, a na kraju od njega nismo vidjeli gotovo ništa. Marca ne zamjera De Jongu već Setienu koji je u pokušaju da taktički iznenadi Zidanea promijenio formaciju i De Jonga prebacio na lijevo krilo ispred Jordija Albe. Bio je to taktički debakl trenera Barcelone i jedan od ključnih razloga zašto je Real u drugom poluvremenu uništio rivala..

"Nismo se znali nositi s pritiskom, nismo imali ono što je potrebno da se odupremo Realu. Volimo imati loptu i imamo igrače za igru s loptom, a oni su nam uzeli loptu i mi smo patili. Ipak, ima se još dosta igrati, nadamo se najboljem", rekao je Sergio Busquets nakon poraza i zapravo je dao najbolju dijagnozu viđenog na Bernabeu.

Bivši De Jongov trener u Ajaxu Erik ten Hag upozoravao je prije nekoliko tjedana stručni stožer Blaugrane da mladog Nizozemca moraju koristiti na sasvim drugačiji način.

''Erik nije strijelac. On ne zabija golove. Njegov je zadatak da stvori komfornu situaciju suigračima u veznom redu koji bi onda imali prostor za asistencije ili zabijanje golova.'' Ten Hag nije pogriješio.

Dolaskom Setiena De Jong ne participira u izgradnji igre i od njega ne kreću akcije Barcelone. Barem ne u mjeri kako je bilo zamišljeno kad je došao. Zabetoniran je na lijevom krilu, a svima je jasno da se bivši igrač Ajaxa na toj poziciji ne osjeća ugodno.

Marca zaključuje tekst s tezom da je De Jong doveden u Barcelonu kako bi u idućim godinama upravo on bio njen simbol, legitimni nasljednik Xavija i čovjek koji u sebi ima Barcin DNK. Međutim, zaglavio je na mjestu na kojem ni izbliza ne može dati sve ono što se od njega očekuje.

Stein ima problem s De Jongom. Nije to jedini njegov problem, ali je možda čak i najvažniji.

Rezultati by SofaScore

Pročitajte više