Marcus Rashford, tinejdžer koji je srušio Georgea Besta

Foto: Getty Images / Guliver Image

MARCUS RASHFORD heroj je Manchester Uniteda o kojem bruji nogometni svijet. Talentirani 18-godišnji napadač zabio je sinoć dva gola za Crvene vragove u pobjedi 5:1 nad danskim Midtjyllandom i lansirao engleskog velikana u osminu finala Europa lige. Rashford je dočekao svoj iznenadni debi zahvaljujući ozljedi Anthonya Martiala tijekom zagrijavanja i postao joker iz rukava Louisa van Gaala. U samo 11 minuta, od 64. do 75., dva puta je tresao mrežu na "Old Traffordu" i to u odlučujućim trenucima za 2:1 i 3:1 te pogurao vlastitu momčad na putu do kapitalne pobjede.

Van Gaal: Znao sam da će zabiti
 
Iskusni nizozemski lisac hrabro je pružio priliku Rashfordu koji mu je uzvratio na najbolji mogući način. 
 
"Previše je trčao uz out liniju u prvom poluvremenu pa sam mu rekao da stane u širinu gola jer sam znao da će zabiti. I zabio je dva gola. To je fantastično za njega, ali i za ostatak momčadi. Marcus zaslužuje sve komplimente", rekao je Van Gaal.

"Nemoguće da on neće uspjeti"
 
A tko je zapravo Marcus Rashford? Golobradi lokalni tinejdžer rođen je 31. listopada 1997. godine u Wythenshaweu, u četvrti na jugu Machestera. Trener juniorske momčadi Uniteda Nicky Butt dao mu je kapetansku vrpcu, a napadač mu uzvratio s šest golova na isto toliko utakmica. Uz to je zabio i tri puta u Ligi prvaka do 19 godina, dok je prethodne sezone bio najbolji strijelac s 13 pogodaka.
 
"Po mom mišljenju on je već sada vrhunski igrač i podsjeća me na Ruuda van Nistelrooya. Posjeduje fizičke predispozicije, tehniku, radnu etiku, spreman je učiti i igrati za momčad. Jednostavno, on je jedan od onih nogometaša kojeg gledate i kažete sebi - nemoguće da on neće uspjeti", kazao je Butt.
Srušio Bestov rekord star 51 godinu
 
Nevjerojatan rekord star 51 godinu srušio je Rashford. Napadač je s 18 godina i 117 dana postao najmlađi strijelac Uniteda u europskim utakmicama i time poslao legendarnog Georgea Besta u povijest. Best je u listopadu 1964. godine postigao gol s 18 godina i 158 dana.
 
"Marcus će biti stroj za golove. Od prvog dana je bilo jasno - pred njim je velika karijera, ali ne treba sada vršiti pritisak na njega. Bit će još puno bolji od ovoga, uvjeravam vas", poručuje Rashfordov bivši trener Paul McGuinness.
 

Pročitajte više