Marić odgovorio Batiniću: Sudac mora biti gospodin, a ja ću vratiti ugled sucima

Foto: Pixell/Patrik Maček

POSLJEDNJIH dana puno je prašine podigla ostavka Damira Batinića na mjesto dopredsjednika novoizabrane Komisije nogometnih sudaca.

Podsjetimo, zbog očajnog suđenja u HNL-u usred sezone rasformirana je sudačka komisija kojom je predsjedao Ante Kulušić, a Izvršni odbor HNS-a imenovao je Brunu Marića novim šefom hrvatskih sudaca. Batinić je tada HNS-u poslao pisanu ostavku navodeći da predsjednik sudačke komisije ne bi smio biti osoba koja radi na daljinski upravljač iz Međugorja, aludirajući na izvrsne odnose Brune Marića i odbjeglog gazde Dinama koji je proteklo desetljeće drmao nogometnim savezom i hrvatskom reprezentacijom.

"Brunu Marića dovela je politika. Siguran sam da ga suci nikada ne bi izabrali na tu poziciju. Znalo se da Ante Kulušić odlazi na kraju sezone, a ja sam bio jedan od kandidata za njegovog nasljednika. Bruno Marić me nazvao krajem prošle godine i zatražio sastanak. Razgovarali smo u Osijeku i tada mi je kazao da i on želi biti šef, ali kako zbog stigme koju nosi to ne bi bilo dobro za hrvatski nogomet i sudačku organizaciju. U nastavku razgovora kazao je kako bi najbolje bilo da ja budem novi predsjednik i ponudio mi je svoju pomoć i podršku", Batinić je rekao u razgovoru za Index.

Kako vidimo, Batinić nije birao riječi kad je pričao o Mariću. Prozvani sudac nam se javio kako bi odgovorio Batiniću na teške riječi.

"U samom tekstu, odnosno intervjuu gospodina Damira Batinića izrečeno je niz neistina i lažnih konstrukcija. No, ne želim se spuštati na razinu osobnog obračuna s gospodinom Batinićem, jer smatram da se hrvatski nogometni suci ne bi trebali služiti takvom vrstom komunikacije. Kao čovjek mogu razumjeti njegovu razočaranost što nije uspio u naumu da postane Predsjednik sudačke organizacije, ali ne mogu razumjeti i prihvatiti način na koji iskazuje svoje nezadovoljstvo. I naravno korištenje prezimena Mamić, u ovom trenutku, smatram vrlo niskim, jeftinim ali i jadnim PR trikom. No, mogu reći da mi je u konačnici i žao što gospodin Batinić nije našao unutarnje snage da svoju ambiciju zadovolji na mjestu dopredsjednika koja mu je ponuđena i na koju u je imenovan, te da tu energiju usredotoči u timski rad u cilju poboljšanja sudačke organizacije i uopće suđenja'', poručio je Marić pa je nastavio:

''Nova Komisija će smanjiti broj sudaca s ciljem da suci puno više sude, samim time budu u boljoj formi. Ukidanje regionalne zastupljenosti je također jedan od ciljeva, jer moramo težiti najkvalitetnijim hrvatskim sucima bez obzira odakle dolazili. Također namjeravamo rad sudačke komisije ali i nogometnih sudaca otvoriti što više javnosti. Predložit ćemo IO izmijene i dopune Kodeksa o ponašanju nogometnih djelatnika. Sudac je javna osoba i njegova je dužnost paziti na svoje ponašanje i kad ne sudi. On, ukratko rečeno, mora biti gospodin i držati i do svog osobnog ali i dostojanstva organizacije kojoj pripada. Cilj nam je vratiti ugled kako sudaca tako i sudačke organizacije u cjelini. Novu Komisiju tek čeka veliki posao i želim se usredotočiti na budućnost sudačke organizacije a ne trošiti energiju na javna osobna prepucavanja. Javnost je imala priliku pratiti moj rad uvođenjem VAR-a u naš nogomet, te vjerujem da je to kvalitetno učinjeno, no taj posao nije još ni približno gotov. Smatram da je to, uz ostalo bio i glavni razlog povjerenja koje mi je ukazano postavljanjem na mjesto Predsjednika Komisije nogometnih sudaca. U samoj Komisiji imam kvalitetne kolege i ne sumnjam u naš uspjeh. Naš rad će biti jedino mjerilo, a to će i javnost imati prilike permanentno pratiti. Kao što sam i obećao, otvorit ćemo se javnosti kudikamo više i kvalitetnije nego što je to bio slučaj do sada. Hvala lijepo."

Pročitajte više