KORONAVIRUS

Masovna otkazivanja zbog koronavirusa. Što će biti s Igrama u Tokiju?

Foto: Guliver Image/Getty Images

CIJELI je svijet u panici zbog epidemije koronavirusa. Broj zaraženih i umrlih raste iz dana u dan, a brojne sportske manifestacije se masovno otkazuju.

Talijanski nogometni savez potvrdio je da će se šest utakmica 26. kola Serie A koje su na rasporedu ovoga vikenda odigrati pred praznim tribinama, dvoboj Intera i Ludogoreca u Milanu u Europa ligi u četvrtak će se igrati bez gledatelja, a svi koji su kupili karte dobit će novac natrag.

Talijanska federacija u mačevanju objavila je kako je otkazala Svjetski kup koji se trebao održati u Padovi od 6. do 8. ožujka.

Japanska J-liga odgodila je sve domaće nogometne utakmice do sredine ožujka, dok će tokijski maraton 1. ožujka biti namijenjen samo elitnim sportašima, umjesto da bude masovno sudjelovanje.

Organizatori Davis Cup susreta Japan - Ekvador, koji će se sljedeći vikend igrati u Osaki, odlučili su zbog bojazni od koronavirusa da se dvoboj igra bez gledatelja.

Čak je i UEFA jučer objavila da ozbiljno prati razvoj situacije i da Euro, ako se stanje ne popravi, može doći u pitanje.

Postavlja se pitanje što će biti s Olimpijskim igrama u Tokiju ovog ljeta, posebice ako znamo da je epicentar zaraze Azija.

Dick Pound, bivši kanadski prvak u plivanju i član Međunarodnog olimpijskog odbora od 1978. godine, rekao je da je zbog koronavirusa moguće da će se Olimpijske igre otkazati i da je to izglednija opcija od odgode ili preseljenja u neku drugu državu.

''Mislim da će se prije ili kasnije morati postaviti pitanje je li koronavirus pod kontrolom kako bi se mogla održati natjecanja u Tokiju ili ne", rekao je Pound za Associated Press pa je dodao:

''No, kako sada stvari stoje, bit ćemo u Tokiju.''

S obzirom na to da bi Olimpijske igre počele 24. srpnja, Pound je rekao da bilo kakvu odluku o tome hoće li igre provesti treba donijeti do kraja svibnja.

Odgoda je malo vjerojatna prvenstveno zbog TV prava, uglavnom zbog američkog tržišta.

Do sada su olimpijske igre otkazane 1940. godine kada je Tokio također trebao biti domaćin, no nisu održane zbog rata s Kinom i izbijanja Drugog svjetskog rata.

Pročitajte više