Mate Bilić: Kad Hrvatska igra država stane, a podrška stiže s trgova i iz svake kuće

Foto: Igor Kralj/PIXSELL/Ivo Cagalj/PIXSELL

HRVATSKA će igrati u polufinalu Svjetskog prvenstva u Kataru, svom trećem od osamostaljenja i ulaska u FIFA-u. Nevjerojatan uspjeh države od otprilike četiri milijuna ljudi, čitateljima Marce približio je Mate Bilić, nekadašnji hrvatski reprezentativac i napadač s dugogodišnjim iskustvom igranja u Španjolskoj.

"Kad igra reprezentacija, kao da igra cijela država", navodi Bilić i dodaje da se Hrvatska transformira u ratnika kada ju se natjera da se muči: "Drugi je mogu pobijediti, ali nikad lako. Tko obuče dres reprezentacije, taj zna da nema odustajanja, da se ljudi ne mogu iznevjeriti."

Kvaliteta i karakter

"Ali ne radi se samo o branjenju, borbi ili kakvoj pobuni. Hrvatska je oduvijek imala kvalitetu i karakter. Osim toga, naši igrači igraju u najjačim momčadima. Kad Hrvatska igra, cijela država stane. Nema veze tko je suparnik. Podrška stiže iz svake kuće, sa svakog trga i svakog grada. Gdje god da se igra, Hrvati su uz reprezentaciju", dodao je i istaknuo da je Hrvatskoj potreban iskorak po pitanju infrastrukture i ulaganja u nogomet da bi i budućnost bila svijetla.

"Natjecatelj, borac i pobjednik", tri su pojma koja je Bilić iskoristio za opis hrvatskog nogometaša i zaključio:

"Suparnika se poštuje, ali nikome se ne priznaje prije utakmice da je bolji. Ako se izgubi, čestita mu se. Postoji samo pobjeđivanje, biti najbolji. Biti drugi ne postoji u našim glavama. Dogodi li se, to se prihvaća, ali nikad prije nego što je utakmica odigrana."

Pročitajte više