McEnroe za Index: Đoković nije najveći, ali je sigurno najbolji igrač svih vremena

Foto: Antoine Couvercelle / Eurosport

AUSTRALIAN Open ulazi u završnu fazu. Na rasporedu su polufinalni mečevi između Novaka Đokovića i Jannika Sinnera te Danila Medvedeva i Alexandera Zvereva. Tijekom turnira dobili smo priliku kratko porazgovarati s Johnom McEnroem, stručnim komentatorom Eurosporta, televizije na kojoj možete pratiti Australian Open.

Bivši svjetski broj jedan i sedmerostruki osvajač Grand Slam naslova za Index je prokomentirao stanje u današnjem tenisu, kao i sjajan nastup Dine Prižmića. On je u prvom kolu dobro namučio Novaka Đokovića, koji se morao potruditi da osigura prolazak u drugo kolo, što se na kraju i dogodilo.

Kako ste vidjeli nastup mladog Prižmića?

Danas u tenisu postoji puno dobrih udarača, a vaš sunarodnjak je jedan od njih. Protiv Đokovića je dobivao poene koje je morao dobiti i Đoković je morao jako dobro razmišljati kako bi ga pobijedio. No, upravo u tome je Srbin najjači. Novak savršeno bira udarce i teško je nositi se s tim. On nikad neće razbiti nekoga Samprasovim servisom ili Rafinim forhendom, već na drugi način.

Đoković je jedan od najomraženijih najboljih igrača na svijetu. Zašto je tako?

Mogu ga ljudi mrziti ili voljeti, ali za mene je on jedan od najvećih, ne tenisača, nego sportaša u povijesti. Ima nevjerojatne fizičke predispozicije, a takvih mentalno spremnih sportaša bilo je jako, jako malo.

Ta želja za pobjeđivanjem, intenzitet u njegovoj igri, to je impresivno. Nema puno sportaša u povijesti koji su čitavu karijeru bili tako intenzivni na terenu kao Novak. Za mene on ulazi u istu kategoriju kao Michael Jordan.

Je li vam tenis danas dosadan s obzirom na to da su igrači dosta slični?

Više bih rekao da je predvidljiv, a za to je kriv Đoković, najbolji tenisač svih vremena. Neću reći najveći, ali najbolji sigurno. On je tenis podigao na neki drugi nivo i mislim da smo to tek sada počeli cijeniti.

Tu su bili Roger i Rafa, koji su se činili nedodirljivima, a onda je došao Novak i sve poremetio. Svi su željeli da Federer i Nadal budu na tom nivou, a do tog nivoa na kraju je došao Đoković. To moramo cijeniti. Ja ne znam kako on održava taj nivo, ali znam da ne može zauvijek trajati.

Đoković, Federer i Nadal najbolji su igrači u povijesti. Je li njihova dominacija rezultat nedostatka konkurencije kao što ste je vi imali u osamdesetima i devedesetima? Koji period se vama više sviđao?

Danas je mnogo igrača koji bi mogli osvojiti Grand Slam, ali su ga većinom osvojili Roger, Rafa i Novak. Oni su napredovali iz godine u godinu, što najviše cijenim kod njih, a u mojoj generaciji to nitko nije radio. 

Ja nisam napredovao i fenomenalno je gledati njih kako u tome uspijevaju. Becker je eksplodirao sa 17 godina, a Sampras je završio karijeru s 32 godine. Danas su teniske karijere puno duže i samim time je teže toliko dugo biti tako dobar.

S druge strane, njih trojica bili su toliko bolji od svih ostalih da je Zverevu, Tsitsipasu ili Medvedevu bilo strašno teško osvojiti nešto. Carlos Alcaraz može apsolutno sve i on je najbolje što se dogodilo tenisu.

Meni se jako sviđa Grigor Dimitrov koji je jako napredovao. Jako mi je drago za njega jer je dobar dečko, ali je imao problema u karijeri s ozljedama i samopouzdanjem. Za njega ću ove sezone najviše navijati i nadam se da će imati sjajnu godinu jer je to zaslužio svojim radom u zadnje vrijeme.

Pročitajte više