rukomet

Metličić je cipelario čovjeka na podu. Svih godina ranije je šutio

Screenshot: RTL Televizija

ODVRATNO je gledati i slušati ono što je Petar Metličić uživo u programu RTL-a govorio izborniku rukometne reprezentacije Hrvoju Horvatu nakon neuspjeha na Euru, a posebno kako se pri tome držao. Nakon njega u istom tonu i u programu iste kuće nastavio je i Božidar Jović.

Horvat je zaslužio kritike, ali i razumijevanje

Hrvatska je završila Europsko prvenstvo kao tek osma te su zato izbornik i igrači zaslužili kritike. Međutim, pri tome se mora uzeti u obzir da je Hrvatska na Euru igrala samo godinu dana nakon najvećeg debakla u povijesti, 15. mjesta na SP-u, pomlađena te nevjerojatno osakaćena koronom. Zaraza je pogodila i ostale reprezentacije na Euru, ali vjerojatno nijednu kao hrvatsku.

Horvat je to dokazao primjerima: "Jesmo li pogriješili u pripremi za utakmicu s Crnom Gorom? Nismo ni imali pripremu, igrači su bili s čuvarima u sobama, nismo mogli ni raditi s njima. Slali smo im videozapise preko WhatsAppa da vide o čemu se radi. Crnogorci su prije nas prošli kroz sve to. Usred noći su nam dolazili zamjenski igrači koji su se testirali, nije to bilo lako, kapa do poda njima. Onda smo došli u drugi krug gdje nam je zbog korone otpalo još nekoliko igrača."

Mučitelje pali dominacija nad žrtvom. Ovdje smo vidjeli fizičku i verbalnu

U emisiji nije bilo polemike, diskusije ili razmjene mišljenja, osim kada se Horvat uspio izboriti da reternira Metličiću: "Na koliko ste vi prvenstava mijenjali cijelu ekipu kroz prvenstvo a da nijednu utakmicu niste odigrali u istom sastavu? Nama obrana treba biti forte, a do Crne Gore smo promijenili tri postave. Devet igrača iz središnjeg dijela obrane su otpala. Nemaš vremena za dogovore."

Metličić je nadmenim stavom, a onda i verbalno ("Stani ti, ja ću..") te neprekidnom rafalnom paljbom ušutkivao ostala dva stručna komentatora, Gorana Šprema i Dragu Vukovića, i potpuno privatizirao studio, koji je pretvorio u prostoriju za razapinjanje Horvata. Mučitelje pali što dominiraju nad žrtvom. Napuhani Metličić činio se znatno rastom viši od defenzivno sklupčanog Horvata, a njegova fizička superiornost u odnosu na izbornika dodatno je naglasila to što ga sramoti.

"Sad ću te ja još nešto naučiti..."

U antologiju je ušao Metličićev odgovor na praktičku Horvatovu ispriku njemu zbog verbalnog sukoba u koji su ušli tijekom Eura: "To je bila ishitrena reakcija, dobila je smjer u kojem ja nisam htio da ode. Naučio sam nešto iz te situacije". Nakon što je Horvat nastupio ovako pomirljivo i samokritično, Metličić mu je uzvratio:

"Sad ću te ja još nešto naučiti...", čime je počeo jednu od prosvjetiteljskih tirada izborniku. Ego mu je narastao do neslućenih visina, pa je tako ponižavajući Horvata i citirao samog sebe. Posebno mu je posolio pamet ovako: "Verbalnu utakmicu nećeš pobijediti nikada, to ti moram reći. Gubiš fokus s ekipe i sa svojih zadataka. Bio sam u toj situaciji. Uvijek su nas kritizirali, ali što da radim, da ubijem pola Hrvatske?"

Patetika i preseravanje

Ne dopustimo da Metličićeva patetika i preseravanje zamagle činjenicu da je čak i proslavljeni kapetan prvaka svijeta i zlatnih olimpijaca itekako "gubio fokus s ekipe i sa svojih zadataka". Konkretno, na EP-u 2002. na kojem su igrali on i Balić, Hrvatska je "osvojila" 16., posljednje mjesto, a tada nije bilo korone ni s njom povezanih ogromnih problema s igračima.

Metličić sada omalovažava pobjedu Horvatove Hrvatske nad Ukrajinom na aktualnom Euru, a Metličićeva Hrvatska je na velikom natjecanju gubila od Ukrajine pune anonimusa. Metličić obezvrjeđuje i pobjedu Crne Gore nad Hrvatskom na ovom Euru jer je "ta reprezentacija izgubila iduću utakmicu", zaboravljajući da su to radili i suparnici one Ukrajine koja je pobjeđivala Metličićevu Hrvatsku. 

Ne, ova Hrvatska "ne mora" pobijediti ovu Nizozemsku

"Nizozemska se mora pobijediti", zapovijeda Metličić nakon remija s tom reprezentacijom, kojim je Hrvatska zaključila Euro. Ne, ne mora. Zato što je proslavljeni kapetan očito ostao u svojoj igračkoj eri, a ona je davno završena.

Od tada je nizozemski muški rukomet strelovito napredovao sa samog europskog dna. Smits, Steins, Baijens igrači su iz najjačih klubova i liga, koji su bili odlični na Euru i ovakvoj, pomlađenoj i koronom desetkovanoj Hrvatskoj nipošto nije sramota remizirati s takvom Nizozemskom, i to u potpuno nebitnoj utakmici. 

Zašto Metličić nije bio ovako (samo)kritičan nakon neuspjeha koje je supotpisao 2016. i 2017.?

Ipak, ne treba preoštro suditi Metličiću, taj čovjek je bio prvi do Majke Božje, pa ne čudi da se tako svisoka obraća nedostojnim nasljednicima. Ako ste zaboravili kako, evo odgovora: u prošlom desetljeću bio je prvi pomoćnik izbornika Željka Babića, koji je nakon svake utakmice zazivao Gospu iz Međugorja.

Međutim, ni Gospa ni Metličić nisu mu bili od pomoći na Olimpijskim Igrama 2016. te na SP-u godinu kasnije. U četvrtfinalu OI-ja u Riju izgubili su od Poljske i tako ostali bez prilike za medalju samo pola godine nakon što su upravo te suparnike pobijedili s 14 razlike na njihovom terenu u odlučujućoj utakmici za polufinale EP-a. "Nismo uspjeli izdržati psihološki pritisak", rekao je tada izbornik Babić. Njegov prvi asistent Metličić je šutio nakon ovakvog kiksa Hrvatske u kojoj je bio prvi do izbornika i Gospe. 

Ne sjećamo se ni da je Metličić bio blizu ovoliko (samo)kritičan kao što je sada prema Horvatu ni pola godine nakon Rija, kada je pomagao Babiću u još jednom velikom neuspjehu Hrvatske. Porazu na utakmici za broncu na SP-u protiv Slovenije iako je Hrvatska u 40. minuti, dakle debelo u drugom poluvremenu, imala kolosalnih osam golova prednosti.

Metličić nije "ubio pola Hrvatske", ali je "šibao mrtvog konja"

Metličić je i ovdje doista pokazao "gubljenje fokusa s ekipe i svojih zadataka". Nije ipak "ubio pola Hrvatske", ali je zato pet godina kasnije u televizijskom prime timeu, što bi Englezi rekli, "šibao mrtvog konja". Cipelario je čovjeka koji je na podu. To se ne radi. 

Hrvoje Horvat preuzeo je reprezentaciju od Lina Červara nakon što je ovaj prošle godine na SP-u zauzeo 15. mjesto, najgori rezultat Hrvatske na SP-ima od samostalnosti, te potpuno pomladio reprezentaciju. Uzimajući u obzir to, kao i nevjerojatnu situaciju s koronom, očekivati od Hrvatske medalju na ovom EP-u je suludo.

Veliki kapetan, pobjednik i zaštitnik pretvorio se u tipičnog komentatora s portala i Fejsa

U takvoj situaciji, kada reprezentaciju Hrvatske preuzima trener kojem je to prvi veliki posao u karijeri, on od velikog kapetana Hrvatske nakon neuspjeha umjesto podrške dobiva gaženje pred milijunskim auditorijem. Metličić kao kapetan velike momčadi zna da čast i poziv koje je imao znače ne samo to da je vođa ekipe nego da je prvi u obrani i zaštiti slabijeg i napadnutog. Ovaj put kapetan je umjesto vođe i zaštitnika s imenom i prezimenom odabrao biti jedan od nebrojenih napadača iz kanalizacije komentara pod tekstovima na portalima i Facebooku. 

"Mi radimo posao iskreno i svima nam je u interesu da hrvatski rukomet bude što bolji... Sve što mi kažemo je dobronamjerno... Stvari moramo postaviti na mjesto...", radio je Metličić od samog sebe "nas" u svom rešetanju Horvata, svog vršnjaka i bivšeg suigrača.

Velikanima su muda ostala na parketu

Slušajući njega te Božidara Jovića iz "superuspješnog" PPD Zagreba, koji Horvatu poručuje "Ja sam pobjednik, a on samo traži alibije" te ga školuje podsjećanjem da je on posvećenost reprezentaciji u debaklu na SP-u 1999. dokazao tako što se potukao s izbornikom Kljajićem, čovjek se zapita gdje su ti veliki dobronamjernici i heroji hrvatskog rukometa bili sve ove godine dok je on tonuo? Zašto toliko principijelno i odvažno nikada nisu istupili protiv onih ili onog tko hrvatskim rukometom drma?

Hrabro su šutjeli sve te godine dok na pod nije pao mali Cveba. Onda su velikani krenuli s cipelarkom. 

Pročitajte više