hnl

Mierez je najlošiji golgeter HNL-a. Bjelica ga ne smije čekati ako želi naslov

Foto: Davor Javorović/Pixsell

RAMON MIEREZ, prvi napadač Osijeka i prošlosezonski najbolji strijelac HNL-a s 22 pogotka, trenutno ima učinak od dva pogotka u 11 utakmica nove sezone. Iako je on igrač koji Osijeku doprinosi u mnogim aspektima igre, njegove promašene velike prilike u nedavnim utakmicama direktno su utjecale na rezultat te koštale Osijek bodova kojima bi potencijalno zasjeo na vrh tablice HNL-a.

Mierezova loša forma posebno je došla do izražaja u derbiju s Hajdukom koji je završio remijem. Argentinac je u trenucima Osijekove dominacije imao priliku dovesti ekipu u vodstvo kada je nakon greške Hajdukove obrane izašao u jedan na jedan situaciju s Lovrom Kalinićem, no vratar Bijelih je uspio sačuvati mrežu, a time i bod Hajduku. Slično mu se dogodilo i u utakmici osmog kola protiv Lokomotive, kada mu je Nevistić obranio veliku priliku u drugome poluvremenu pa je i tu utakmicu Osijek završio remijem nakon gola rezervnog napadača - Mihreta Topčagića - u posljednjim trenucima.

Iako su ove dvije promašene prilike isključivo Mierezova krivica, u pozadini njegovog problema s realizacijom na početku ove sezone je zapravo stil igre Osijeka u napadu koji mu nimalo ne pomaže.

Najgori realizator lige

Mierezova ukupna statistika ne izgleda zabrinjavajuće. Brojevi za većinu parametara mu jesu u padu, no iznimno je koristan napadač - osvaja duele na tlu i u zraku, iznuđuje prekršaje te sudjeluje u obrani. Ipak, jedan parametar posebno upada u oči.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Kao što se može vidjeti na grafici, Mierezov broj udaraca po utakmici nije se puno promijenio u odnosu na prošlu sezonu te je Argentinac i dalje u vrhu lige, no golovi jednostavno ne dolaze. Kada se izuzme nekoliko igrača koji nisu skupili dovoljno minuta na terenu da bi njihov učinak bio reprezentativan, Ramon Mierez je najgori realizator prilika u ligi.

Nije čudno da se u takvoj formi jednostavno ne može boriti za titulu najboljeg strijelca lige s Josipom Drmićem, Markom Livajom i Markom Dabrom koji su na početku ove sezone vrlo efikasni.

Mierezov problem je problem cijele ekipe

Mierezovih 2.7 udaraca po utakmici je otprilike 22% svih udaraca koje Osijek uputi, pa se, kada bi ostatak ekipe imao solidnu realizaciju, Mierezova loša forma ne bi vidjela u brojevima cijele ekipe.

Iako ima nešto manje loptu u svojim nogama u odnosu na prošlu sezonu, Osijek ima otprilike jednak broj dodavanja u posljednjoj trećini terena, ključnih dodavanja i točnih ubacivanja u šesnaesterac te puca gotovo jednako često prema protivničkom golu. Problem leži u tome što su to udarci iz neopasnih situacija, odnosno nisu velike prilike. Broj takvih prilika u odnosu na prošlu sezonu gotovo se prepolovio te je Osijek prema tom parametru tek šesta ekipa lige.

Također je šesta ekipa lige po broju postignutih golova, iako je druga ekipa po broju upućenih udaraca po utakmici. Samo 9% udaraca pretvara u pogotke pa ga to postavlja na predzadnje mjesto lige po učinkovitosti udaraca, jednako kao i Miereza.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Osijek jednostavno ne ulazi u dovoljno kvalitetno izrađenih prilika za gol. Obično su to udarci glavom ili udarci izvan šesnaesterca. Sjetimo se, Mierezove dvije najbolje, ali promašene prilike za gol došle su zapravo nakon amaterskih grešaka obrana Hajduka i Lokomotive na koje Osijek ne smije računati, dok je dva pogotka zabio nakon ubacivanja iz iznimno teških situacija koje imaju vrlo male šanse da će se pretvoriti u gol.

Upravo se na takva ubacivanja često svede igra Osijeka, a u njoj ne postoji dovoljno rizika i kreacije, kao i protiv Hajduka. Od posljednjih 11 pogodaka Osijek ih je čak sedam postigao nakon ubacivanja, prekida ili nakon nekakve gužve neposredno nakon prekida te su ti golovi često padali u zadnjim trenucima utakmica, kada bi lovili rezultat bez razmišljanja o stilu igre, dok su dva pogotka s distance zabili Fiolić i Kleinheisler. Oslanjanje na takav napad dugoročno nije održivo i potrebna su nova rješenja.

Bjelica ima težak zadatak, ali čekanje Miereza nije rješenje

Ramon Mierez je čak i bez hrpe postignutih pogodaka jedan od najboljih napadača HNL-a. Osvaja duele, spušta duge lopte, odgovorno sudjeluje u obrani, a čak i kada je izvan forme, može ponekad zabiti eurogolove glavom kakve je zabio Šibeniku i Rijeci te sam osvojiti tri boda. No, da bi se vratio u prošlosezonsku formu, osim samopouzdanja, trebat će mu pomoć.

Nakon osvojenog drugog mjesta i borbe s Dinamom očekivanja u Osijeku su se dodatno povećala, o čemu je Bjelica govorio za Index, no i dalje je suludo očekivati da će itko osim Dinama osvojiti naslov, posebno kada se zna da su Dinamova ulaganja nekoliko puta veća od ukupnih ulaganja ostatka lige. Ipak, da ova Osijekova sezona ne bi bila korak nazad u odnosu na prošlu, nešto se mora promijeniti i Bjelica s igračima mora pronaći način za postizanje boljih prilika i zabijanje golova.

Jedno je sigurno: čekanje Miereza da postiže pogotke iz nemogućih situacija nije rješenje u borbi za naslov.

Pročitajte više