Mladi reprezentativac Njemačke se predomislio i odlučio igrati za Srbiju

Foto: Profimedia

IAKO je u svim mlađim selekcijama, uključujući U-21 reprezentaciju, igrao za Njemačku, veznjak Udinesea Lazar Samardžić odlučio je da će na seniorskoj razini igrati za Srbiju, objavio je njen nogometni savez točno na igračev 21. rođendan. Samardžić je prihvatio poziv izbornika Dragana Stojkovića i bit će mu na raspolaganju za utakmice u ožujku.

"Poslije nekoliko mjeseci temeljnih i pažljivo planiranih aktivnosti, a sve s ciljem da reprezentacija Srbije bude kvalitetnija i bolja, kako u predstojećim kvalifikacijama za Europsko prvenstvo tako i u ostalim budućim natjecanjima, epilog pregovora da jedan od najtalentiranijih mladih igrača Europe obuče dres naše zemlje dobio je pozitivan ishod - Lazar Samardžić prihvatio je poziv izbornika Dragana Stojkovića i od ožujka će biti dio najboljeg tima Srbije.

Razgovori koje su vodili izbornik Stojković i direktor Stevan Stojanović s Lazarom Samardžićem i njegovom obitelji intenzivirani su u posljednjih nekoliko tjedana, odnosno od povratka s prijateljske utakmice u Americi. Na kraju, na opće zadovoljstvo, Samardžić je potpisao suglasnost da će igrati za Srbiju. Preostalo je još da se završi i administrativni dio, odnosno da iz FIFA-e stigne odobrenje, što se očekuje u narednim danima", stoji u priopćenju FSS-a.

Rođen u Berlinu, otac mu bosanski Srbin

Samardžić je rođen u Berlinu, a otac mu je bosanski Srbin porijeklom iz Živinica u BiH. Prošao je školu Herthe, a prve seniorske minute dobio je u RB Leipzigu, gdje se ipak nije nametnuo, pa je na ljeto 2021. godine stigao u Italiju. U prvoj sezoni borio se za minutažu, a ove je jedan od ključnih igrača Luce Gottija. U 22 nastupa u prvenstvu postigao je četiri gola i imao dvije asistencije.

Za Njemačku je nastupao u svim mlađim selekcijama od U-16 nadalje, a lani je ostvario pet nastupa za U-21, dva u kvalifikacijama za Euro i tri u prijateljskim utakmicama u rujnu i studenom, te postigao dva gola. Još tada je u intervjuu rekao da se više osjeća kao Nijemac nego kao Srbin, ali nedavni pregovori sa Stojkovićem i FSS-om promijenili su mu mišljenje.

Pročitajte više