Modrić: Ne dira me što o meni pričaju u Hrvatskoj, nama ništa nije vrijedno poštovanja

Foto: Guliver Images/Getty Images

LUKA MODRIĆ u opširnom je intervjuu za Sportske novosti govorio o životu u Madridu, planovima s hrvatskom reprezentacijom na Euru, a jedna od tema razgovora je bila i njegov iskaz pred istražiteljima USKOK-a o "slučaju Mamić". No, prvo malo o nogometu.

Modriću je puna kapa kritičara i hrvatske negativnosti

Početak godine nije mogao početi bolje za hrvatskog veznjaka. Modrića su kolege nogometaši i treneri diljem svijeta izabrali u najbolju momčad godine. Nije mala stvar kada stojiš na pozornici s kremom svjetskog nogometa. Na kućnu adresu u Madridu stiglo je bezbroj čestitki među kojima je bila i ona potpisana od Kolinde Grabar Kitarović.

Iako bira kada će i s kime pričati od novinara, Modrić je iskoristio priliku da ušutka kritičare koji kažu da se skriva te da igra ziheraški, a pitao se i zašto hrvatski mediji pumpaju izmišljeno rivalstvo između njega i Rakitića, kao što je to nekoć, kaže, bio slučaj s Nikom Kranjčarom.

"Čemu to?! Ovdje u Španjolskoj ne vidim takvo forsiranje i stalne usporedbe, recimo, Xavi - Xabi Alonso...", rekao je Modrić.

Modrić dosta negativno gleda na zbivanja u Hrvatskoj pa je to možda razlog zašto razmišlja o Madridu kao gradu u kojem bi mogao nastaviti živjeti nakon igračke karijere. Ipak, tvrdi Luka, ima još vremena do te odluke. Želja mu je završiti karijeru u Realu, a nije još razmišljao što će nakon toga kao njegov suigrač iz reprezentacije Mario Mandžukić. Napadač Juventusa već razmišlja o trenerskoj karijeri.


"Srna zaslužuje više respekta u Hrvatskoj, ali kod nas je normalno da se nikoga ne respektira"

Realovci su početkom godine promijenili trenera. Umjesto Rafe Beniteza na klupu je sjeo Zinedine Zidane. Španjolski mediji označili su Luku kao najodgovornijeg igrača Zidaneova Reala. Modrić tvrdi da je atmosfera u svlačionici nakon promjene trenera i dalje pozitivna. Imao je jedan na jedan razgovor sa Zidaneom koji mu je objasnio što očekuje od njega, ali nije htio u detalje.

Modrić ove godine slavi deset godina otkako je u reprezentaciji, a kako je Darijo Srna najavio povlačenje nakon Eura veznjak Reala tvrdi kako je spreman preuzeti kapetansku vrpcu. Općenito, Modrić ima vrlo visoko mišljenje o Srni za kojeg kaže da zaslužuje više poštovanja, ali, opet, kaže da je normalno da se kod nas nikoga ne respektira te da nam ništa nije vrijedno poštovanja. Od mlađih snaga koje dolaze istaknuo je Pjacu i Vrsaljka.

"Nismo sabotirali Kovača"

Hrvatska je prošle godine promijenila izbornika. Zdravko Mamić objavio je odluku u lipnju rečenicom kako je Kovač napravio otklon prema obitelji Mamić, a nakon neočekivana dva kiksa u europskim kvalifikacijama (remi s Azerbajdžanom i poraz od Norveške) HNS je ispunio Mamićevo proročanstvo te je na klupu postavio bivšeg trenera Dinama Antu Čačića. Modrić nije znao objasniti zašto je Hrvatska pod Kovačem zapala u rezultatsku krizu, ali su mu zasmetale kritike kako su igrači namjerno sabotirali bivšeg izbornika.

"To je strašno.. tko god je to kazao, ako je doista dio tabora reprezentacije, trebao bi se prvo sramiti, a onda i otići jer stvara negativnu atmosferu", rekao je Modrić o glasinama da su igrači smijenili Kovača.

Četvrtfinale minimum na Euru u Francuskoj

Čačić je donio pozitivne promjene u svlačionicu, tvrdi Modrić, podigao je atmosferu i pokazao se kao čovjek gospodskih manira i jasnih stavova.

"Svim nevjernim Tomama moram reći da je dobra atmosfera u svlačionici pravilo, a ne iznimka", rekao je Modrić, uz dodatak kako on i igrači već znaju kako će se mediji reagirati na pobjede i poraze.

"Kad se pobjeđuje, slijedi veličanje i euforija, kad se gubi priča se o bojkotima, klanovima".

Modrić tvrdi kako Hrvatska ima vrlo nezgodnu grupu na Euru u Francuskoj, ali da je njegov stav jasan.

"Sve ispod četvrtfinala bio bi neuspjeh", rekao je Luka.

O USKOK-u i Mamiću: "Imam jasan stav, ali ga ne mogu sada iznositi"

Modrić će 2015. godinu pamtiti i po neugodnim druženjima s istražiteljima USKOK-a. Sumnja se da je Mamić preko Modrićeva transfera u Tottenham iz Dinama izvukao preko 50 milijuna kuna. Navodno je Modrićev iskaz glavno oružje USKOK-a u slučaju protiv Mamića.

"O tome ne smijem javno govoriti. Moram se držati toga. Prvi sam put u životu imao takvu pravosudnu situaciju, ispitivanja, pojašnjavanja... Sve skupa jedna velika nelagoda kako god se okrene. Kad sve završi, tada ću reći što imam o svemu, ako osjetim potrebu da nešto treba kazati. Imam jasan stav, ali ga ne mogu sada iznositi", rekao je Modrić. Nije mu, kaže, bilo svejedno, ali isto tako peripetije s USKOK-om nisu utjecale na njegovu predstavu na terenu.

"Ne dira me što o meni pričaju u Hrvatskoj"

Modrić je naglasio kako ga više ne dira što o njemu pričaju u Hrvatskoj. Smetaju mu prozivke, vrijeđanja navijača, teorije kako ne pruža sve od sebe u dresu reprezentacije. Pita se zašto ne može biti malo više vjere, pozitive...

Poštuje stav navijača koji su nezadovoljni vodstvom HNS-a, ali tvrdi kako nije fer da se borba lomi na reprezentaciji.

"Postoje valjda primjereniji načini borbe za promjene u nogometu od toga da se ruši reprezentacija", zaključio je Modrić, uz opasku kako bi Hrvatska trebala igrati po cijeloj Hrvatskoj.

Pročitajte više