Modrić prihvatio osam mjeseci zatvora zbog utaje poreza. Čeka ga uvjetna...

Foto: EPA

LUKA MODRIĆ sklopio je sporazum sa španjolskim Državnim odvjetništvom prema kojem u potpunosti priznaje krivnju za optužbe koje mu Porezna uprava stavlja na teret.

Neće u zatvor, iako je na njega osuđen

Time je prihvatio kaznu od osam mjeseci zatvora za dva djela porezne prevare, kojima je španjolski državni proračun oštetio za 870.728 eura. To je napravio tako što je honorare od marketinških prava primao preko računa tvrtke koju je otvorio u Luksemburgu upravo kako bi izbjegao plaćanje poreza u Španjolskoj. Vijest donosi ugledni španjolski dnevnik El Mundo.

Iako će Modrićeva kazna zatvora formalno biti bezuvjetna, on neće ići na izdržavanje kazne. Naime, prema španjolskom zakonu kazne manje od dvije godine koje su dosuđene za prvi prekršaj mogu biti odslužene uvjetno.

Španjolsku zakidao za porez preko tvrtke u Luksemburgu koju je nazvao po sinu, a vodi mu je žena

Realovu hrvatsku zvijezdu u kršenju španjolskog zakona ulovila je tamošnja Porezna uprava, koja je utvrdila da je zatajio 290.990 eura prihoda u 2013. i 579.738 eura prihoda u 2014. tako što je koristio tvrtku registriranu u Luksemburgu nazvanu Ivano, prema njegovom sinu, koju mu vodi supruga Vanja Bosnić. 

U ovom postupku platio je 1,4 milijuna eura kazne

Modrić će prema sporazumu o priznanju krivnje platiti 40 posto iznosa koji je utajio, što iznosi 348.291 euro i poput ostalih nogometaša koji su na ovaj način kršili zakon dosuđenu zatvorsku kaznu zamijeniti novčanom. Pri tome svaki dan zatvora vrijedi 250 eura. Modrić će tako na spomenuti iznos morati dodati još 60 tisuća eura. 

Osim ovih 408 tisuća eura u sklopu nagodbe, Modrić je već platio milijun eura na početku postupka.

Ovo nije jedini slučaj u kojem ga se sumnjiči za utaju poreza

Ali, kako ističu španjolski mediji, ovo nije jedini slučaj u kojem tamošnji poreznici sumnjaju da je Modrić utajivao porez.

Podsjećamo, početkom mjeseca Jose Mourinho, koji je Modrića doveo u Real, prihvatio je jednogodišnju kaznu zatvora koja mu je dosuđena zbog izbjegavanja plaćanja 3,3 milijuna eura poreza u Španjolskoj. Tako se priključio nizu nogometaša koji su u toj zemlji osuđeni zbog utaje poreza. Lionel Messi osuđen je na 21 mjesec zatvora, a Cristiano Ronaldo na dvije godine i kaznu od 18,8 milijuna eura.

Veliki problemi sa zakonom najboljeg igrača SP-a i prvog kandidata za Zlatnu loptu: U Španjolskoj osuđen na zatvor za utaju poreza, a u Hrvatskoj optužen zbog lažnog svjedočenja za Mamića

Vraćamo se Modriću uz podsjećanje da najbolji veznjak svijeta, najbolji igrač nedavnog SP-a i prvi kandidat za Zlatnu loptu osim u Španjolskoj velike probleme sa zakonom ima i u Hrvatskoj, državi čiju je nogometnu reprezentaciju kao kapetan vodio do finala SP-a. 

Prije pola godine Državno odvjetništvo u Osijeku podiglo je optužnicu protiv Modrića zbog davanja lažnog iskaza u procesu protiv Zdravka Mamića i suradnika. Modrić je u lipnju prošle godine svjedočio na suđenju svom zaštitniku, optuženom za izvlačenje desetaka milijuna eura iz zagrebačkog Dinama. 

DORH je objavio kako se Modrića tereti da je tada na Županijskom sudu u Osijeku davao iskaz u svojstvu svjedoka, a nakon što ga je raspravni sudac prethodno upozorio da je dužan iznositi istinu i da je davanje lažnog iskaza kazneno djelo, svjesno je neistinito iskazao da je anekse ugovora o profesionalnom igranju nogometa - kojima se regulira podjela transfernog obeštećenja u omjeru 50:50 posto između njega kao igrača i kluba u kojem je igrao - potpisivao svaki put kada bi produljivao profesionalni ugovor te da je te anekse ponovno potpisao nakon odlaska u novi klub zbog navodne izmjene bankovnog računa na koji mu novac treba biti uplaćen. Okrivljenika se tereti da je navedeno iskazivao iako je znao da to ne odgovara istini, jer je navedene anekse potpisao u vrijeme kada je već igrao za novi klub, nakon realizacije ugovora između ovih klubova, pri čemu je cjelokupan iznos pripao matičnom klubu.

Kad mu je predsjednik vijeća predočio taj dio zapisnika o njegovu ispitivanju u svojstvu svjedoka, koji je po dovršetku ispitivanja pročitao i svojim potpisom potvrdio da sadržaj zapisnika odgovara onome što je on iskazivao o ovom događaju i da na njega nema nikakvih primjedbi, okrivljenik je neistinito naveo kako kod prvog ispitivanja nije mislio na podjelu transfernog obeštećenja, nego na reguliranje njegova građanskopravnog odnosa te da nikada nije rekao da je naknadno potpisan aneks ugovora kojim je stekao pravo na podjelu transfernog obeštećenja, iako svjestan da to što je iskazao na raspravi ne odgovara istini, objavio je DORH. 

Pročitajte više