Moguća Superliga izgubila spor oko imena

Foto: EPA

MOGUĆA buduća europska Superliga neće moći registrirati Super League kao zaštitni znak u Europskoj uniji nakon presude u korist danske Superligaen, elitnog natjecanja u zajedničkom vlasništvu danskih prvoligaških klubova. European Super League Company S.L. pokušao je registrirati svoj zaštitni znak u Europskoj uniji, ali je Superligaen smatrao da bi to predstavljalo kršenje pravila, stoji u priopćenju.

"Vrlo smo sretni što se tijelo EU za zaštitni znak složilo da će zaštitni znak 'THE SUPER LEAGUE' u EU prekršiti vrijednost koju su danski klubovi uložili u 3F Superligu", rekao je glavni izvršni direktor danske Superlige Claus Thomsen. Europska Superliga, uz pomoć tvrtke za razvoj sporta A22, može se žaliti na odluku.

Odlukom suda dozvoljeno je pokretanje Superlige

Podsjetimo, Europski sud pravde krajem prosinca 2023. presudio je da su UEFA i FIFA djelovale protiv zakona o natjecanju kada su prije dvije godine zabranile održavanje Superlige. Presuda ne znači da će se Superliga ponovno formirati, već samo da bi to u budućnosti trebalo biti dozvoljeno. Osnivači Superlige čelnici su moćnih europskih klubova, Real Madrida, Barcelone i Juventusa.

U svojoj presudi Europski sud pravde naveo je da su FIFA i UEFA zloupotrijebile svoj dominantni položaj, zabranjujući klubovima da se natječu u Europskoj superligi (ESL), iako taj projekt možda i neće biti odobren jer sud o njemu nije konkretno presudio.

Predsjednik Reala Florentino Perez, koji je u travnju 2021. godine imenovan prvim čelnikom Superlige, odluku Europskog suda tada je nazvao "pobjedom nogometa, navijača i slobode". Dodao je da je to bio velik dan za povijest nogometa i cjelokupnog sporta te poručio da europski nogomet "više neće biti monopoliziran".

Pročitajte više