PREMIERSHIP

Mourinho u jednoj rečenici vrlo slikovito opisao trenutno stanje u Unitedu

Foto: EPA

U NEDJELJU je na rasporedu najveći derbi u engleskoj Premier ligi. Dvoboj Manchester Uniteda i Liverpoola, dvaju najtrofejnijih klubova na Otoku. Jose Mourinho - Jurgen Klopp 3:0. Barem kada su u pitanju osvojene titule otkako se obojica nalaze na Otoku.

Trener Crvenih vragova premijernu godinu na klupi Crvenih vragova ukrasio je osvajanjem Europa lige, Liga kupa i Community Shielda, dok se trener Liverpoola ne može pohvaliti odličjima. Barem ne zasad.

To je razlog zašto Portugalac uoči najvećeg engleskog derbija Nijemca podsjeća da bi konačno i on mogao obogatiti trofejnu vitrinu na Anfieldu.

"Ne znam jesu li titule važne, ovisi na koji način to gledate. Naravno da smatram da su bitne. Naročito ukoliko imate potencijal za njih se boriti, a još više kad jasno stavite do znanja da vam je cilj osvajati ih. Kazati samo reda radi da ćete ih napasti nije baš inteligentno. A potpuno drugo stvar je iznijeti taj stav svjesno u skladu s potencijalom kojim raspolažete. Ne pratim medije previše, međutim, koliko se sjećam, Jurgen Klopp je rekao da mu je cilj ugrabiti pehar Premier lige", jasan je Mourinho.

Posebni je svjestan da njegova ekipa nije ni blizu potrebnoj razini da se približi ili uključi u šampionsku utrku. Dijelom je za to kriva uprava, dijelom njegove vlastite zablude.

"Daleko je United od onoga kakvog sam ga zamišljao. Baš daleko. Ponekad nije dovoljno samo reći neke stvari. Kad imaš mogućnosti, onda nemaš što skrivati, od prvog dana znaš da tvoje mogućnosti odgovaraju željama. Svatko može reći da će pobijediti, ali njihove želje ne odgovaraju njihovim mogućnostima."

Iako, Englezi ne bi bili Englezi kad ne bi podsjetili Mourinha kako je Manchester ljetos uložio samo 70 milijuna funti u jačanje igračkog kadra, dok je Liverpool istresao 168 milijuna funti. Između ostalog, zato su Redsi na vrhu ljestvice.

"Ne radi se samo o novcu koji je Liverpool potrošio u prijelaznom roku, već o nizu drugih detalja. Niti je samo o trošenju novca riječ, niti o ulaganju u obnovu ugovora s postojećim igračima, jer nijedan klub ne podrazumijeva mnogo drugih stvari. Ekipa u nogometu vam je kao kuća. A kuća ne podrazumijeva samo kupovinu namještaja. Prvo morate počistiti kuću, dovesti je u red, a tek onda kupite najbolji mogući namještaj i tek onda ste spremni u tom domu i živjeti", slikovito je objasnio situaciju u Unitedu trener najtrofejnijeg engleskog kluba.

Uvjeren je Mourinho da može odbiti nalet jednog od najboljeg napadačkog terceta Europe Salah-Firmino-Mane.

"Prošle sezone smo ostvarili dva pozitivna rezultata protiv Liverpoola. Dobili smo ih na Old Traffordu 2:1, a prije toga nismo izgubili četiri utakmice. Mada, sve je to prošlost. Ono što se dogodilo nema veze s onim što će biti u nedjelju. Moja obaveza je fokusirati igrače na naredni susret, jer je važniji od svih prethodnih", dodao je Jose Mourinho.

Rezultati by SofaScore

Pročitajte više