Na Andoru bez Eduarda i Petrića: Tko će zabijati nogometnim autsajderima?

TKO ĆE 1. travnja zabiti gol Andori? To je glavno pitanje na koje bi sutrašnji popis Slavena Bilića trebao odgovoriti, s obzirom da je reprezentativni napadački kadar spao samo na tri imena - Ivica Olić, Mario Mandžukić i Nikola Kalinić. Mladen Petrić će, kao što je danas potvrđeno, zbog ozljede izbivati mjesec dana, a Bilić na raspolaganju vjerojatno neće imati ni Eduarda da Silvu, iako se očekuje da će biti među pozvanima.

> Mladen Petrić pauzira mjesec dana

Iako Duduova najnovija ozljeda nije ozbiljna pa bi napadač Arsenala trebao biti spreman za nastup protiv Andore, Arsene Wenger ne gleda blagonaklono na takvu mogućnost. Arsenalov trener zabrinut je za Eduarda, koji se oporavio od teškog loma noge, ali i dalje osjeća posljedice dugog izbivanja s terena zbog čega su ga proteklih tjedana često mučile "male" ozljede. Eduardo je pokazao da nije izgubio ubojiti instinkt, te je nakon povratka zabio nekoliko sjajnih golova, ali taman kad bi se ponadali da je njegovim mukama došao kraj, Arsenalov liječnički tim javnost bi izvijestio o novoj ozljedi.

Zbog toga je Wenger navodno inzistirao da Eduardo iskoristi pauzu koja dolazi s reprezentativnim utakmicama za odmor i dodatnu rehabilitaciju kako bi nastavak engleskog prvenstva dočekao što spremniji. To je ujedno i razlog zbog kojeg Eduardo neće igrati u Arsenalovoj utakmici FA Cupa protiv Hull Cityja. "Ne brinem se zbog ovih malih ozljeda, naviknut sam na njih i razumijem da su normalne. Imam dovoljno iskustva da bi se s tim nosio", izjavio je danas Eduardo koji bi se u sastav Arsenala mogao vratiti početkom travnja, ili u prvenstvenoj utakmici Manchester Cityja ili u četvrtfinalu Lige prvaka. No, do tada će svoje aktivnosti morati ograničiti na treninge, s obzirom da će Bilić vjerojatno uslišati Wengerovu želju i poštedjeti ga utakmice protiv Andore.

Sreća u nesreći je činjenica da je nedostatak napadača došao u trenutku kad Hrvatsku čeka okršaj s najslabijim protivnikom i potpunim nogometnim autsajderom protiv kojeg se Bilićevi dečki ne bi trebali pretjerano umoriti pa će izostanci Eduarda i Petrić ostati nezamijećeni. Njihove bi ozljede također mogle otvoriti vrata reprezentacije mlađim igračima, Kaliniću i Mandžukiću, ali ujedno označiti i "povratak otpisanih" u reprezentativni kadar. Tri klasična napadača, od kojih dvojica gotovo da i nemaju reprezentativnog iskustva, izborniku zasigurno neće biti dovoljni pa bi poziv mogao stići na adresu Ivana Klasnića ili (što je puno manje vjerojatno) Igora Budana, a među kandidatima bi se možda mogao naći i Mate Bilić koji pozornost privlači izvrsnim igrama u španjolskom prvoligašu Sportingu iz Gijona. No, ako ovi igrači i dobiju priliku da zabljesnu, "labuđi pjev" bit će kratkog vijeka; utakmica protiv Ukrajine je na rasporedu 6. lipnja, a dotad bi Petrić i Dudu trebali biti u punoj formi.

P.V.
Foto: AFP

Pročitajte više