VREMEPLOV

Na današnji dan Van Basten je postigao gol koji je obilježio jednu generaciju

Foto: Guliver Image/ Getty Images

NA današnji dan prije 31 godinu u finalu EP-a Nizozemska je pobijedila SSSR 2:0, a Marco van Basten postigao je jedan od najljepših golova u povijesti nogometa.

Otkucavala je 54. minuta na semaforu u finalnoj utakmici Eura u Njemačkoj 1988. između Nizozemske i Sovjetskog Saveza kada se dogodio, bez sumnje, jedan od najveličanstvenijih trenutaka u povijesti europskih nogometnih prvenstava.

"Arnold Mühren ubacio je s lijeve strane. Planirao sam primiriti loptu i dodati je Gullitu. Druge opcije nisam imao, ali pomislio sam: 'Baš me briga, opalit ću je pa što bude.' I ušla je", poslije je pričao veliki Marco van Basten.

U povijesti nogometa bilo je možda i ljepših golova od tog Van Bastenovog.
Međutim, teško da je iti jedan bio važniji i utjecajniji od onog koji je Sovjetima tog 25. lipnja na Olimpijskom stadionu u Münchenu zabio legendarni Labud iz Utrechta.

Bio je to gol zbog kojeg su klinci zavoljeli nogomet
 
Bio je to gol cijele jedne generacije, remek-djelo koje je na neki način, koliko to može napraviti jedan običan ili neobičan gol, formiralo tisuće klinaca i usmjerilo ih nogometu. Ako je i bilo neke sumnje čime se ti klinci žele u budućnosti baviti, nakon tog popodneva nedoumice su nestale.
 
Danima, tjednima, mjesecima nakon te utakmice na školskim igralištima klinci su pokušavali rekonstruirati događaje iz 54. minute finalne utakmice između Nizozemske i Sovjetskog Saveza, naravno, improvizirajući.

Pročitajte više