olimpijske igre

Na Olimpijskim igrama natjecat će se transrodna osoba. Konkurentice ogorčene

Foto: EPA-EFE

NOVOZELANDSKI olimpijski odbor uvrstio je Laurel Hubbard u olimpijsku reprezentaciju, čime je dizačica utega postala prva transrodna osoba u povijesti koja će se natjecati na OI-ju.

Hubbard je do 2013. godine nastupala u muškoj konkurenciji prije nego što je promijenila spol i počela se natjecati u ženskoj. Natjecat će se u kategoriji do 87 kilograma, a 43-godišnjakinji je to omogućeno nakon što je Međunarodni olimpijski odbor 2015. godine promijenio pravila prema kojima transrodne osobe mogu nastupati na Igrama dok im je razina testosterona ispod dozvoljene.

Hubbard je ispunila taj uvjet, ali njezine konkurentice ogorčene su činjenicom da će se protiv nje natjecati u Tokiju. 

"Ako se to zaista dogodi, to će biti loša šala. Ja potpuno podržavam transrodne osobe i njihovu borbu za jednakost, ali njihovo uključivanje u Olimpijske igre ne bi smjelo štetiti drugima. Svatko tko se ikada bavio dizanjem utega zna koliku ona ima prednost. Nekim sportašicama će zbog toga biti uništeni snovi i mi tu ne možemo ništa", rekla je prije mjesec dana belgijska dizačica Anna Vanbellinghen.

Kritikama se pridružila i organizacija Save Women's Sport Australasia, koja se bori protiv uključivanja transrodnih osoba u ženski sport.

Hubbard su ranije pokušali zabraniti nastup

"To je potpuno pogrešna politika kojom je 43-godišnjem muškarcu koji se predstavlja kao žena dopušteno da se natječe u ženskoj konkurenciji. To nema smisla", stoji u njihovoj izjavi.

No novozelandski olimpijski odbor stao je u obranu svoje odluke i svoje sportašice koja, smatraju, nije učinila ništa loše.

"Osim što spada u najbolje sportaše u svojoj kategoriji, Laurel je ispunila sve kriterije, uključujući i one koje je Međunarodni odbor postavio za transrodne osobe. Svjesni smo da je ovo osjetljiva tema, ali smatramo da nitko ne bi smio biti diskriminiran zbog svojeg odabira", stoji u priopćenju.

Hubbard zaista jest jedna od najboljih svjetskih dizačica utega, a 2019. godine bila je pod udarom kritika nakon što je osvojila zlato na Pacifičkim igrama. Godinu dana ranije Australija joj je bezuspješno pokušala zabraniti nastup na Igrama Commonwealtha, ali je Hubbard na kraju odustala zbog ozljede.

Pročitajte više