Na splitskom zatvoru osvanule tjeralice za Marićem i Kustićem: Traži se živ ili mrtav

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

NA OGRADI zatvora na splitskim Bilicama jutros su osvanule fotografije predsjednika HNS-a Marijana Kustića i donedavnog šefa sudačke komisije Brune Marića. Njih dvojica prikazani su u stilu tjeralica za kriminalcima s Divljeg zapada. Uz fotografiju Kustića na engleskom piše "Traži se živ ili mrtav", a uz Marićevu "uz ostatak Komisije". Na obje tjeralice kao nagrada je istaknuta "sloboda hrvatskog nogometa".

To je samo najnoviji u nizu navijačkih protesta koji su sve češći nakon izbijanja tzv. VAR afere. Marić je dan nakon odstupanja s dužnosti podnio prijavu policiji zbog navodnih prijetnji koje je primio, što je potvrdio ministar unutrašnjih poslova i Marićev stranački kolega HDZ-ov Davor Božinović.

Afera zbog objave snimki komunikacije glavnih sudaca i njihovih videopomoćnika, koje pokazuju kako oni komuniciraju i donose odluke o dvojbenim i ključnim situacijama na utakmicama SuperSport HNL-a, potresa hrvatski nogomet i glavna je sportska tema od početka godine.

Podnio ostavku nakon curenja snimaka

Procurio je niz snimki razgovora sudaca s brojnih utakmica, a svaka od tih situacija je zanimljiva. Brojne su bizarne, a neke i skandalozne. Međutim, situacija oko jedne snimke nevjerojatna je čak i za hrvatske nogometne suce i uvjete u SHNL-u.

Jedna od najkontroverznijih utakmica ove sezone je Osijek - Dinamo (2:3) u 7. kolu. Dinamo je sve do 85. minute gubio 0:2, no onda je s dva penala došao do senzacionalnog preokreta. Veliki broj ljudi osporavao je odluke glavnog suca Marija Zebeca kod oba penala, a isticalo se i kako je upravo Zebec nedugo ranije bio na "hlađenju" zbog spornih odluka u prošlosti.

Ova utakmica izazvala je veliku pažnju, ali i ogorčenje javnosti. Zato je dan kasnije izvanrednu konferenciju za medije sazvao Bruno Marić, tadašnji šef hrvatskih nogometnih sudaca. Marić je tada žustro isticao važnost komunikacije i transparentnosti te je pred javnosti pustio snimku komunikacije VAR sudaca Ivana Bebeka i Hrvoja Radića. Razgovarali su jasno, smisleno, smireno i, činilo se, profesionalno. 

Procurila snimka koja je narušila povjerenje u Marića i Komisiju

Međutim, pola godine kasnije, odnosno ovih dana, u javnost su procurile snimke komunikacije sudaca s brojnih utakmica ove sezone. Na tim snimkama sve pršti od urlanja, psovki, stresa i kaotičnosti. Sada objavljena snimka s utakmice Osijeka i Dinama je bitno drugačija, na njoj se čuje i Zebec, a pritom Bebek na snimci sugerira Zebecu da dosudi penal za Dinamo.

Jasno je, dakle, da je jedna od dvije snimke iste situacije autohtona, snimljena za vrijeme utakmice, dok je druga snimljena naknadno, simulirana, fabricirana. Moramo dodati ono što je očito - snimka koju smo čuli kasnije, dakle ona koja je sada procurila, djeluje autentično. Ona, pak, na kojoj su samo Bebek i Radić i koju nam je u rujnu prošle godine servirao Marić, u odnosu na nju doima se kao da je snimljena naknadno u studiju. 

Upravo to i jest bio slučaj. iz HNS-a su, naime, sada objasnili da su nakon utakmice u rujnu Ivan Bebek i kolege u VAR sobi simulirali prikaz rada VAR sobe kako bi pokazali na koji način je odlučeno da je Nejašmić igrao rukom unutar kaznenog prostora te da je to kazneni udarac za Dinamo. To je napravljeno dan nakon utakmice. To je bio samo prikaz, a ne autentičan dokument. Original nisu pustili jer bi tako kršili propise FIFA-e, dodaju iz HNS-a, ali u rujnu to nisu tako predstavili.

Pročitajte više