ABA LIGA

Na Superkupu ABA lige skautira Amerikanac koji je vodio Ruse do zlata na EP-u

Foto: Getty Images / Guliver Images

VELIKO interesiranje stručnjaka i poznatih košarkaša vlada za Superkup ABA lige koji danas počinje u Zagrebu. Skauti iz NBA lige su poslali na desetine zahtjeva za akreditacije da isprate mečeve u dvorani "Dražen Petrović", što potvrđuje da je regionalno košarkaško natjecanje jedno od najkvalitetnijih u Europi.

Među imenima koja dolaze ističe se trio skauta iz Brooklyn Netsa, među kojima je JR Holden, Amerikanac s ruskom putovnicom koji je igrao godinama za CSKA iz Moskve (uzeo dvije titule Eurolige 2006. i 2008.), a pomogao je i Rusiji da osvoji zlato na EP u Španjolskoj 2007. Uz njega, tu je i Danko Cvjetičanin, bivši igrač Partizana i Cibone, dvostruki osvajač srebra na Olimpijskim igrama, košarkaš koji se domogao brojnih titula i priznanja tijekom gotovo 30-godišnje karijere. Treći član iz njujorškog predgrađa je Simone Casali, nekadašnji generalni menadžer Olimpije iz Milana, koji godinama uspješno skautira igrače s ovog područja za NBA tržište.

Washington Wizardse predstavlja nekadašnji čuveni talijanski košarkaš Marco Baldi, koji se odlično snalazio i kao izvršni direktor Albe iz Berlina, prije nego što se otisnuo u NBA. U ime Miami Heata u Zagreb stiže Denis Memić, koji radi za ovaj klub kao europski skaut i menadžer.

Cleveland Cavaliersima informacije o igračima na Superkupu će prenositi Primož Brezec, Slovenac koji je osam godina igrao u NBA ligi, odnosno Igor Tadić.

Detroit Pistonsi su za ovu priliku angažirali bivšeg košarkaša Nikolu Koprivicu, svog skauta, dok za San Antonio Sparse radi Dragan Janjić.

Među stručnjacima koji su potvrdili dolazak u Zagreb su i predstavnici Octagon Basketball Europea Davor Ristović i Marko Jelić.

"Zadovoljni smo što se ogromni broj skauta prijavio za dolazak, ali to za nas nije novost jer je ABA liga natjecanje koje tradicionalno prati najveći broj stručnjaka iz NBA lige. To je samo motiv košarkašima da se pokažu u najboljem mogućem izdanju jer je mnogima od njih upravo NBA sljedeća stanica u karijerama. Do tada, ljubiteljima košarke u regiji ostaje da uživaju u utakmicama, počevši od Superkupa koji će biti pravi spektakl sporta", istaknuo je Željko Vela, predstavnik kompanije MYD, vlasnika marketinških i TV prava za ABA ligu.

Pročitajte više