Nadal i španjolski nogometaši o referendumu: "Podrška policiji i gardi, ne možemo zamisliti Španjolsku bez Katalonije"

Foto: Twitter

NAJBOLJI tenisač svijeta Rafael Nadal prije par dana je progovorio o referendumu za odvajanje Katalonije od Španjolske. Nadal je kazao kako ne može zamisliti scenarij u kojem će postojati Španjolska bez Katalonije i obratno.

''To je nešto što ne želim, ali to se ipak dešava. Volio bih da obje strane ozbiljno rasprave o tom pitanju i nađu najbolje rješenje. Vjerujem da i većina ljudi u Španjolskoj misli poput mene. Nisu nam potrebni sukobi i problemi jer zajedno smo bolji i jači'', kazao je tenisač rođen u gradu Manacor na Mallorci.
 
> ANALIZA Španjolska u neviđenoj krizi, što se točno događa?
 
Osim Nadala, podršku policiji i civilnoj gardi koja pokušava zaustaviti održavanje referenduma dali su i bivši španjolski reprezentativci, Roberto Soldado i Alfonso Perez.
 
''Jedina stvar koju zagovornici nezavisnosti Katalonije dobivaju ovim potezom je stvaranje mržnje prema Španjolskoj'', napisao je na Twitteru Soldado, danas igrač turskog Fenera, a Alfonso je pružio punu podršku policiji, gardi i svima onima koji se bore za cjelovitost Španjolske.
 
Podsjetimo, regionalna vlada Katalonije planira 1. listopada provesti referendum o nezavisnosti, unatoč činjenici da je održavanje referenduma zabranio španjolski ustavni sud.
 
Sud je pak obavijestio nekoliko katalonskih medija, uključujući javnu regionalnu televiziju TV-3 i Catalunya Rádio, da prestanu emitirati reklame kojima zagovornici nezavisnosti pozivaju na izlazak na referendum.
 
Prije desetak dana nekoliko naoružanih policajaca pretražilo je sjedište katalonskog tjednika El Vallenc u mjestu Valls, oko 50 kilometara udaljenom od Barcelone. Sa sudskim nalogom su tražili glasačke listiće te su iznijeli glavno računalo kompanije, rekao je njen direktor Francesc Fábregas. Napomenuo je da nikakav materijal vezan za referendum nisu našli. Policija je tjednik napustila nakon pretrage koja je trajala oko pet sati. Na ulici, ispred redakcije, okupilo se više prosvjednika pjevajući katalonsku himnu.
 

Madrid ima sudske ovlasti da preuzme kontrolu nad regionalnom vladom ili može poslati policiju kako bi u Kataloniji spriječio glasovanje, no bilo koja od tih mjera narušila bi model decentraliziranog upravljanja u Španjolskoj, podijeljenoj na 17 autonomnih pokrajina, od kojih je Katalonija jedna.
Prema španjolskom ustavu od 1978., kada je u zemlju uvedena demokracija, ovakvi referendumi dopušteni su jedini na razini čitave Španjolske, ali ne i regija. Ustav time brani cjelovitost Španjolske.
 
Zagovornici nezavisnosti imaju većinu zastupničkih mjesta u katalonskom parlamentu te su izglasali zakon o referendumu. Njega je španjolski ustavni sud proglasio nevažećim, no katalonski separatisti svejedno nastavljaju s pripremom referenduma. Španjolska vlada desnog centra poručila je iz Madrida da se on neće održati.
 

Pročitajte više