Najavljen ovogodišnji turnir odbojke na pijesku VIPme European Open

U SRIJEDU je na Jarunu, u Klubu odbojke na pijesku Zagreb, održana konferencija za novinare na kojoj je najavljen turnir odbojke na pijesku europske serije VIPme European Open Zagreb 2003.

Turnir će se održati od 20. do 22. lipnja na terenima odbojke na pijesku u sklopu RŠC-a Jarun. Riječ je o drugom po redu VIPme European Open turniru, koji je svoje prvo izdanje imao 2002. godine.

Na temelju prošlogodišnjih iskustava i ove se godine očekuje dolazak ponajboljih odbojkaša i odbojkašica iz oko dvadesetak europskih zemalja te svih najboljih hrvatskih predstavnika.

Uz turnir na otoku Kreti i finale u turskom gradu Alanyji (Alanya), VIPme European Open najjači je turnir europske serije.

Ukupni nagradni fond ovogodišnjeg VIPme European Opena je veći nego lani te iznosi 26.000 € (13.000 € osigurano je za ženski, a 13.000 € za muški dio turnira).

Potvrda snage zagrebačkog turnira je i činjenica da sudionicima potencijalno donosi i određeni broj kvalifikacijskih bodova za Olimpijske igre u Ateni 2004. godine.

Premda će se na Olimpijskim igrama u Ateni odbojka na pijesku tek treći put pojaviti kao službena sportska disciplina, već je u Atlanti i Sydneyu ovaj atraktivni sport privlačio najviše publike.

U svom pismu namjere organizatorima, Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora istaknuo je da cijela hrvatska obala i Jarunsko jezero vrve atraktivnim mjestima za održavanje turnira odbojke na pijesku, što predstavlja veliki kapacitet koji se mora iskoristiti za popularizaciju i širenje ovog sporta u Hrvatskoj.

"Uoči drugog izdanja VIPme European Opena želim se još jednom zahvaliti svima koji su nam pomogli da ovaj turnir dovedemo i zadržimo u Zagrebu. Tu prije svega mislim na VIPnet kao generalnog i ostale sponzore, Europsku odbojkašku konfederaciju (CEV), te sve naše djelatnike i naravno promotora – marketinšku tvrtku MPG, bez kojih organizaciju ovako značajnog i zahtjevnog sportskog događanja ne bi bilo moguće realizirati." – izjavio je Damir Radeljić, predsjednik Hrvatskog odbora odbojke na pijesku.

Generalni sponzor VIPme European Opena VIPnet ponudio je dodatnu uslugu, vezanu uz ovogodišnje izdanje VIPme toura. Ako želite primiti prvi sportski MMS izvještaj u Hrvatskoj, pošalji VIP.sms poruku sadržaja MMS VIPme tour na broj 710. Usluga je besplatna i redovito će izvještavati o događajima na VIPme Touru 2003. Sve što trebaš je MMS mobilni telefon s aktiviranom VIP.mms uslugom.

Povijest odbojke na pijesku

• odbojka na pijesku prvi se puta pojavljuje na plažama Kalifornije, u Santa Monici, 20-ih godina prošlog stoljeća, te je odlično prihvaćena i od žena i od muškaraca

• u prvim danima odbojke na pijesku igralo se po dvoranskim pravilima s mrežom postavljenom nešto niže nego danas, šest protiv šest igrača; u ranim tridesetima počinje se igrati u ekipama po četvero igrača

• mnogima najatraktivnije odbojkaške elemente, smeč i blok, uveo je Gene Selznik tek pedesetih godina, a poznati "čekić", kao način primanja servisa, postao je popularan tek u 60-ima
• prvi turnir održan je 1948. godine u State Beachu

• prvo svjetsko prvenstvo održano je 1976. godine, također, na State Beachu u Pacific Palisadesu
• 80-ih godina ovaj je sport uzeo toliko maha da ga je Međunarodna odbojkaška federacija (FIVB) 1986. godine priznala kao ravnopravni dio odbojkaške obitelji sportova

• 1992. godine odbojka na pijesku pojavila se kao demonstracijski sport na Olimpijskim igrama u Barceloni, a već na OI u Atlanti 1996. biva proglašena olimpijskim sportom

• svojim pojavljivanjem na Olimpijskim igrama u Atlanti odbojka na pijesku okrunila je svoj nagli prijelaz iz rekreacije u elitnu sportsku disciplinu


Razvoj odbojke na pijesku u Hrvatskoj


• prvi turniri u Hrvatskoj održani su 1992. godine

• 1997. godine u Zagrebu je izgrađen prvi Centar odbojke na pijesku u Hrvatskoj, na jarunskom jezeru

• u Hrvatskoj su sveukupno održana 53 nacionalna i Kup prvenstva, uključujući i Europsko juniorsko prvenstvo 1997.

• slijedi veliki rast i razvoj sportske infrastrukture s ondašnja 4 na današnjih 400 terena


VIPme European Open


• prvi VIPme European Open turnir održan je u Zagreb 2002. godine

• VIPme European Open turnir spada među najjače turnire odbojke na pijesku Starog kontinenta – okuplja ponajbolje europske igrače i igračice

• na glavnom turniru nastupa 16 muških i ženskih parova – 6 parova ulazi u glavni ždrijeb izravno, na temelju renkinga, 2 para putem pozivnica organizatora, a preostalih 8 svoje mjesto mora izboriti kroz naporne kvalifikacije

• ovogodišnje izdanje turnira sudionicima potencijalno donosi i određeni broj kvalifikacijskih bodova za Olimpijske igre u Ateni 2004.

• ukupni nagradni fond ovogodišnjeg VIPme European Open turnira je 26.000 € (13.000 € osigurano je za ženski, a 13.000 € za muški dio turnira)

Pročitajte više