IZLUDIO JE RONALDA I MODRIĆA Najbolji golman u povijesti El Clasica

Screenshot: Youtube

MARC ANDRE TER STEGEN neopravdano je ostao u sjeni Lionela Messija nakon veličanstvene pobjede Barcelone kod Reala (3:2) u 33. kolu La Lige.

Da nije bilo njemačkog zida pred golom Barce, danas ne bismo pisali, čitali i govorili o veličanstvenom Messiju, nego kako je Real dotukao grogiranog rivala i uzeo mu naslov

Naravno, sve ode na Messijev račun su zaslužene, ali da njemački vratar nije šest puta fantastično obranio Barcelonin gol, danas ne bismo pisali, čitali i govorili o velikom trijumfu Barce, nego kako je Real pobjedom dotukao grogiranog najvećeg rivala i uzeo mu naslov. 

Velika satisfakcija za mladog golmana čije tri godine u Barceloni obilježavaju ozljede, rotiranje i kiksevi

Velika je satisfakcija za mladog (24) golmana, čije su tri godine u Barceloni, otkako je došao iz Monchengladbacha, obilježile ozljede, rotiranje s Claudiom Bravom u prvoj i drugoj sezoni, te kiksevi u ovoj, kada se konačno otresao epiteta "golmana za samo Kup Kralja i Ligu prvaka". Nakon što je postao prvi vratar Barcelone, kao i cijela momčad doživio je veliki pad forme, a na udaru je posebno bio nakon poraza kod Celte i Juventusa.
 
12 obrana na utakmici: Izjednačio rekord Barcelone star 13 godina i postavio vlastiti
 
Ipak, spektakularni preporod koji je doživio na mjestu i u trenutku kada se očekivao konačan sunovrat njega i momčadi, nije mogao doći u bolje vrijeme i na boljoj lokaciji. Čak 12 obrana, koliko je imao na ovoj utakmici, najviše je što je golman Barcelone sakupio na meču još od sezone 2003/04., kada je taj podvig uspio Victoru Valdesu:
S tih 12 obrana, do kojih je, kako pokazuje priložena grafika, došao zaustavljajući šuteve upućene iz svih udaljenosti, Ter Stegen je srušio vlastiti rekord broja obrana na jednoj utakmici španjolskog prvenstva:
Ter Stegenovih šest veličanstvenih
 
Podsjetimo se Ter Stegenovih čudesnih obrana za pobjedu Barcelone u El Clasicu: 
 
Ronaldo je jako opalio desnicom s 15-ak metara iskosa od gola s lijeve strane. Dobro je gađao Ter Stegenov suprotni, lijevi kut, ali njemački golman se baca i još bolje brani jednom, lijevom rukom.
 
Modrić je pucao još bolje od suigrača, ali s duplo veće udaljenosti i ljevicom i u lijevu stranu, s oko 25 metara. Odlično je odapeo i lopta je išla pod prečku, ali Ter Stegen se opet baca, samo što sada plovi zrakom i s obje ruke odbija loptu.
 
Kroos je bio treći igrač Reala kojemu odličan udarac nije bio dovoljan za svladavanje Barcina golmana. Činilo se da će sunarodnjaka probuštiti ljevicom s oko 18 metara, odakle je gađao upravo kako treba, poluvisoko i uz vratnicu. Ali Ter Stegen se baca u njegov desni kut, odakle opet jednoručno, ali sada desnicom, čupa loptu sjajnom paradom. 

Benzema je također sve uradio kako treba. Na Marcelov centaršut utrčao je ispred Umtitija na peterac i trzajem glavom poslao loptu činilo se neobranjivo od pod. Bili smo uvjereni da ovo čak ni Ter Stegen u utakmici života ne može skinuti, ali nakon što je udarce nogom iz veće i manje udaljenosti skidao lijevom i desnom rukom te s obje, sada je bio red na golmansku refleksnu obranu nogom, nakon koje smo zajedno s Benzemom ostali u čudo: Zar je i ovo obranio?!
 
Asensio se probio po desnoj strani, ušao u kazneni prostor i nastavio prema golu. Ter Stegen je izašao s vrata kako bi mu skratio kut, jer se činilo da će Realov bočni igrač gađati njegov suprotni kut. Ali Asensio je odličan igrač koji to koristi i umjesto da napravi očekivano ili posluži Ronalda i Benzemu pred golom, prebacuje loptu na lijevu nogu i puca u bliži kut Barcina golmana. Ter Stegen je uhvaćen u raskoraku, ali u zadnji tren uspijeva spriječiti iznenađenje i još jednom spašava gol u situaciji kada su svi vidjeli loptu u mreži. 
 
Asensio je pokušao još jednom savladati Ter Stegena. Ovaj put pucao je također ljevicom i u bliži kut, ali s druge, desne strane. Novi udarac bio je prilično jači od prethodnog i išao je poluvisoko uz stativu, dakle jako težak za obraniti. Ali ne Ter Stegenu koji i ovo vadi iz gola.
 
Ali to nije sve: Ronalda je posramio i dodavanjima
 
Kako pokazuje video priložen uz tekst, nije Ter Stegen briljirao samo obranama. Odlično je sudjelovao u igri, čitao je, pravovremeno izlazio s gola, presijecao protivnička dodavanja. Posebno se istaknuo dijeljenjem lopti. Imao je 22 uspješna dodavanja, čak osam više od Cristiana Ronalda!

Pročitajte više