NBA LIGA

Najbolji skakač NBA lige ide kod Dončića ili pojačava prvake

Foto: Getty Images

PROŠLA su već dva i pol mjeseca NBA sezone, klubovi su odigrali oko 35 od ukupno 82 utakmice, a još niti jedna zvijezda nije promijenila momčad.

To će se uskoro svakako promijeniti, prijelazni rok završava 6. veljače, a glavni kandidat za trejd među NBA zvijezdama trenutačno je centar Detroit Pistonsa Andre Drummond.

On je u tri od prošle četiri sezone bio najbolji skakač lige, a i ove je sezone uvjerljivo na vrhu s prosjekom od 15,8 skokova, odnosno čak 1,6 više od drugoplasiranog Clinta Capele iz Houstona. Kad se tome pridoda 1,8 blokada, učinkovitost od 53,4% šuta te najbolji prosjeci karijere od 17,6 koševa i 2,0 osvojene lopte, jasno je zašto je 26-godišnji centar atraktivan drugim klubovima.

Pistonsi su lani ušli u doigravanje prvi put nakon 2016., ali ovu su sezonu započeli slabo, na omjeru su 12-23. Ipak, to nije glavni razlog dostupnosti Drummonda za trejd, nego opcija u njegovu ugovoru koja mu omogućuje da postane slobodan igrač ovog ljeta.

Drummond ima klauzulu prema kojoj se može odreći 28,8 milijuna dolara u sezoni 2020./2021. te potpisati dugoročniji i unosniji ugovor s uspješnijim klubom. Dakle, ne trejdaju li ga Pistonsi do 6. veljače, riskiraju da ga na ljeto izgube za ništa.

Adrian Wojnarowski s ESPN-a jučer je javio da Pistonsi već pregovaraju s Atlanta Hawksima i "još nekoliko klubova", ali da trejd nije neizbježan. Vincent Goodwill s Yahoo Sportsa dodaje da su za 211 cm visokog centra zainteresirani i Boston Celticsi, Dallas Mavericksi i Toronto Raptorsi, a CBS Sports im pridodaje Washington Wizardse i Charlotte Hornetse kao klubove koji imaju potrebu za takvim igračem i resurse da ga dovedu.

No potonja dva kluba, a vjerojatno i Hawksi, ne bi ga mogli zadržati na ljeto ako se Drummond želi priključiti klubu koji ima visoke ciljeve. Bostonu fali pravi centar otkako im je Al Horford zbrisao u Philadelphiju, a Dallas ga želi jer je vrhunskog šutera Kristapsa Porzingisa šteta trošiti pod košem i vjeruju da bi bio savršen partner Luki Dončiću u "pick and rollu". Prvaci Raptorsi imaju odličan iskusni centarski par u Marcu Gasolu i Sergeu Ibaki, ali obojici na kraju sezone istječe ugovor pa bi željeli jednog od njih zamijeniti za Drummonda, koji bi uz sve boljeg Pascala Siakama činio kostur momčadi za budućnost.

Pročitajte više