Najmlađi igrači u Rusiji 2018.: Mbappe, Hakimi i TAA su zvijezde, jedan je u Gorici

Foto: EPA-EFE

SVAKO Svjetsko prvenstvo obilježavaju poneki uzbudljivi mladi talenti, ali nisu svi potencijali koji su igrali u Rusiji 2018. nakon njega nastavili s usponom. Poziv izbornika bilo kojem mladom igraču na Svjetsko prvenstvo golem je pokazatelj vjere koju ima u njega, često na račun iskustva, a odluke nekih izbornika iz 2018. s vremenom su se pokazale čak i boljima. Planet Football je istražio što se dogodilo s desetoricom najmlađih igrača iz Rusije prije četiri i pol godine.

Lee Seung-woo (Južna Koreja)

Bivši junior Barcelone Seung-woo bio je u momčadi Južne Koreje 2018., ali u Kataru ga nema. Ofenzivni veznjak, koji je tijekom prošlog turnira bio igrač Verone, nakon toga je igrao u Belgiji i Portugalu prije nego što se vratio kući u Suwon FC.

Ismaila Sarr (Senegal)

EPA-EFE

Sarra su često povezivali s višemilijunskim transferima u neke od elitnih klubova Premier lige, a definitivno je procvao nakon senegalske nesretne kampanje u Rusiji. Krilni napadač započeo je sve tri utakmice za Senegal, koji je ispao u skupini jer je imao više žutih kartona od Japana. 

Od tada se u Watfordu etablirao kao jedan od najuzbudljivijih talenata u engleskom nogometu. Sarr je postao još važniji i za klub i za zemlju nakon Watfordova ispadanja u Championship te ozljede Sadija Manea, koja ga je izbacila iz sastava za Katar. On je nedvojbeno jedna od najuspješnijih priča s ovog popisa.

Ian Smith (Kostarika)

Igrač čije ime zvuči vrlo kostarikanski zavrijedio je mjesto u momčadi Kostarike 2018. zahvaljujući dobrim izvedbama u švedskom prvoligašu Norrköpingu. Ali, koliko smo shvatili, branič nakon te godine više nije igrao za reprezentaciju, a sad nastupa za Alajuelense u domovini.

Jose Luis Rodriguez (Panama)

Panama se 2018. plasirala na svoje prvo Svjetsko prvenstvo, a nakon što je izgradio reputaciju u belgijskom Genku, Rodriguez je zaslužio avionsku kartu za Rusiju sa samo 19 godina. 

Iako je Panama izgubila sve tri utakmice u skupini, Rodriguezove izvedbe na lijevom krilu zapazili su u španjolskom Alavesu. Sada 24-godišnjak igra za portugalski Famalicao i ima 38 nastupa za reprezentaciju.

Moussa Wague (Senegal)

Jurica Galoic/PIXSELL

Wagueove odlučne izvedbe na Svjetskom prvenstvu, među kojima i postavljanje rekorda protiv Japana kao najmlađi afrički strijelac u povijesti SP-a, bile su dovoljne da desni bek ostvari transfer snova u Barcelonu 2019. Ali imao je samo četiri nastupa za Barcelonu i ove godine se pridružio hrvatskom prvoligašu Gorici. Nije pozvan u sastav Senegala za Katar.

Trent Alexander-Arnold (Engleska)

Bez obzira na to smatrali ga štetočinom u obrani ili generacijskim talentom, Alexander-Arnold neupitno je jedan od najboljih ofenzivnih bekova u povijesti engleskog nogometa. 

Mladić iz Liverpoola imao je samo 19 godina kad ga je Gareth Southgate imenovao u sastav za Rusiju kao pričuvu za Kylea Walkera i Kierana Trippiera, što je značilo da je TAA igrao samo u skupini protiv Belgije, u utakmici koja ni o čemu nije odlučivala.

Zbog njegovih naglašenih defenzivnih mana, Southgate je oklijevao da ga uvrsti u početni sastav i često preferirao Reecea Jamesa iz Chelseaja. Ipak, Alexander-Arnold ostaje poseban igrač.

Francis Uzoho (Nigerija)

Nakon nekih obećavajućih izvedbi među vratnicama u Deportivu La Coruni, Uzoho je uvršten u nigerijski sastav 2018. u Rusiji, gdje je imao impresivnu utakmicu protiv Lea Messija i Argentine u grupnoj fazi.

Uzoho trenutačno igra za ciparsku Omoniju, a u listopadu je dospio na naslovnice nakon briljantne predstave u Europa ligi protiv Manchester Uniteda, za koji je navijao kao dječak. Nažalost, Nigerija se nije uspjela plasirati na ovogodišnji SP i tako nam je onemogućila da gledamo još Uzohovih uspješnih trenutaka.

Achraf Hakimi (Maroko)

Hakimi je bio u Real Madridu kad je Maroko objavio sastav za turnir 2018., a od tada je desni bek postao jedan od najboljih braniča na svijetu. Trenutačno igrač PSG-a, Hakimi je pomogao Maroku da zaprepasti nogometni svijet pobjedom protiv Belgije, a nijedan igrač na lijevoj strani ne veseli se susretu s ovim 24-godišnjakom.

Kylian Mbappe (Francuska)

EPA-EFE

Tko?

Daniel Arzani (Australija)

Najmlađi igrač u Rusiji 2018., Arzani je debitirao na Svjetskom prvenstvu u remiju protiv Danske u skupini, ali nije uspio spriječiti Socceroose da ispadnu na prvoj prepreci. Uskoro je prešao u Manchester City, ali bio je na četiri posudbe i nikad nije zaigrao za premierligaške teškaše te se prošlog ljeta pridružio australskom prvoligašu Macarthur FC-u.

Arzani nije izabran u australski sastav za trenutačno Svjetsko prvenstvo i u opasnosti je da ga se proglasi propalim talentom.

Pročitajte više