Najskuplji golman u povijesti: Chelsea platio 80 milijuna eura za mladog Baska

Foto: chelseafc.com

CHELSEA je u srijedu kasno navečer potvrdio da je od Athletic Bilbaa kupio golmana Kepu Ariazabalagu (23) za 80 milijuna eura.

Mladi Španjolac je tako postao najskuplji golman u povijesti i tu titulu nakon samo nekoliko tjedana preoteo Alissonu Beckeru, koji je ovog ljeta prešao iz Rome u Liverpool za 63 milijuna eura. Ariazabalaga je potpisao ugovor s Chelseajem do 2025. godine. Nije poznato koliko će zarađivati, ali sigurno osjetno više od 3,3 milijuna eura koliko ga je plaćao baskijski prvoligaš.

"Jako puno faktora utjecalo je na moju odluku da odaberem Chelsea. Sve titule, grad, suigrači, Premiership. Presretan sam što sam ovdje i ponosan sam što klub ima toliko povjerenja u mene", rekao je Ariazabalaga koji bi mogao debitirati već u subotu u gostima kod Huddersfielda.

Kepa je tako u Chelsea stigao kao zamjena za Thibauta Couortoisa, koji je sinoć za 40 milijuna eura otišao u Real Madrid. I Ariazabalaga je ove godine umalo završio u Madridu. U siječnju je Real bio jako blizu njegova transfera, ali je posao propao iako su se klubovi načelno dogovorili za odštetu od oko 20 milijuna eura. Kad je bilo jasno da će Kepa ostati u Bilbau, klub mu je ponudio novi, sedmogodišnji ugovor za 3,3 milijuna eura po sezoni koji je ovaj i potpisao.

No svima je bilo jasno da neće svih sedam godina odraditi u Athleticu. Važnije je bilo to što je klub u ugovor uvrstio klauzulu od 80 milijuna eura kojom je mislio zadržati svojeg golmana, ali kad je ostao bez Courtoisa, Chelsea nije razmišljao ni sekunde i aktivirao je klauzulu.

Mladi, 190 centimetara visoki Bask, dijete je Bilbaa i u Athletic je došao s deset godina. Bio je na posudbama u Basconiji, Ponferradini i Valladolidu prije nego što je u rujnu 2016. godine debitirao za prvu momčad Athletica

Pročitajte više