BOKS

Najviši i najteži boksački prvak svijeta ide u rat u Ukrajinu

Foto: EPA

NIKOLAJ VALUJEV, umirovljeni ruski boksač i nekoć prvak svijeta teške kategorije po verziji WBA, dobio je poziv za prijavu u vojsku u sklopu djelomične mobilizacije koju je proglasio ruski predsjednik Vladimir Putin. Odazvat će se na njega sljedeći tjedan.

Podsjetimo, Putin je prije nešto više od tjedan dana najavio djelomičnu vojnu mobilizaciju za nastavak "obrane ruskog naroda od ukrajinskih neonacista i zapadnih zemalja", a njegov ministar Sergej Šojgu potom je rekao da će biti mobilizirano 300.000 rezervista.

Nije prvi sportaš koji je dobio poziv

U ruskim medijima ubrzo se pojavila priča o prvom sportašu koji je dobio poziv u rat. Radi se o 37-godišnjem Dinjaru Biljadetinovu, bivšem nogometašu Evertona i ruske reprezentacije. Njegov otac Rinat zapitao se kako je moguće da je on kao 37-godišnjak pozvan u vojsku ako zakon kaže da se na mobilizaciju zovu ljudi do 35 godina. Poziv je dobio i 49-godišnji Valujev.

Najviši (213 centimetara) i najteži (149 kilograma) svjetski boksački prvak, nakon umirovljenja političar stranke bliske Putinu, morao je poslije mirovine na operacije kojima je riješio probleme s bolima u kostima. Sad je dobio poziv.

"Hoću li se prijaviti? Naravno, ići ću u ured za registraciju. Poziv sam dobio točno prije puta u Donbas i nisam bio kod kuće. Sljedeći tjedan ću se ići prijaviti", rekao je.

Pročitajte više