EUROPSKE LIGE

Nakon 548 utakmica oprostio se sa svojim navijačima. "Jedan od zadnjih takvih igrača"

Foto: Profimedia

MARK NOBLE, 35-godišnji kapetan West Hama, jučer je odigrao posljednju domaću utakmicu na londonskom stadionu. Nakon 18 godina u istom klubu, Noble će se umiroviti na kraju ove sezone, odnosno gostujućom utakmicom protiv Brightona. Prije toga oprostio se sa svojim navijačima u sklopu 37. kola Premier lige, u kojem je West Ham odigrao 2:2 s Manchester Cityjem.

Navijači su pripremili koreografiju njemu u čast prije utakmice. U igri je ušao u 77. minuti zamijenivši Manuela Lanzinija, nakon čega je preuzeo kapetansku traku od Declana Ricea. Publika je taj trenutak popratila velikim pljeskom, a on je sa suzama u očima snimljen na klupi West Hama. Pred navijače je izašao s obitelji te održao govor. Na jednom od transparenata posvećenih njemu pisalo je: "On je West Ham". Dok je na svojevrsnom podiju stajalo: "Gospodin West Ham."

"Nadam se da sam vas tijekom 18 godina učinio ponosnim. Ovdje danas imam veliku obitelj uz sebe. I kada kažem veliku mislim na 60 tisuća članova", rekao ne, među ostalim, Noble, kojeg su kamere snimile u dugom zagrljaju s trenerom Cityja Pepom Guardiolom.

Odigrao 548 utakmica za West Ham

Španjolski strateg, koji će u zadnjem kolu moći potvrditi naslov engleskog prvaka ispred Liverpoola, izjavio se da se "divi takvim igračima". "On je jedan od posljednjih takvih igrača u povijesti nogometa. Nadam se da će ostati u nogometu jer je njegovo znanje veliko. Čestitam mu na dugoj karijeri."

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ KAKO SU SE NAVIJAČI OPROSTILI S NOBLEOM

Golman West Hama Lukasz Fabianski u 86. minuti obranio je penal Riyadu Mahrezu i tako osigurao bod West Hamu, koji je nakon prvih 45 minuta vodio 2:0. "Bila je ovo zadnja domaća i zadnja utakmica Nobesa (Noble, op. a.), što znači da je ovo bio poseban dan. Obranio sam penal za njih. Željeli smo dobro odigrati protiv jake momčadi, ali i za njega. Možemo biti ponosni", izjavio je Fabianski.

"On je posebna osoba. On je Gospodin West Ham. U klubu je cijelu karijeru. Odličan je tip i pravi vođa. West Ham mu je u krvi, toliko brine o klubu... Bila je čast dijeliti svlačionicu s njime", dodao je Fabianski.

"Ja sam jedan od vas"

Noble je odigrao 548 utakmica za West Ham. Prije sinoćnjeg zadnjeg nastupa na londonskom stadionu treneru Davidu Moyesu rekao je da ga ne stavlja u početnu postavu iz sentimentalnih razloga. Ako će time što će ostati na klupi pomoći svojoj momčadi kako bi osigurala nastup u Europa ligi, onda neka tako bude, rekao je Noble, dodavši da neće izvoditi ni kazneni udarac ako ga bude.

"Moj najveći uspjeh u karijeri je odanost klubu koji mi je omogućio sve u životu. Ja sam jedan od vas, jedan od navijača koji su odrasli ulicu od Boleyn Grounda i koji su ispred stadiona žicali igrače dresove.

Nikad nisam mislio da ću igrati, a kamoli toliko utakmica za ovaj klub i biti kapetan. No svaka sekunda bila je posebna jer sam znao da predstavljam vas", napisao je Noble navijačima u oproštajnom pismu, kojim je sažeo dobre i loše trenutke unatoč kojima je ostao u klubu cijelu karijeru.

Pročitajte više