Nakon Dinama, kuka i Vlada: "Tražimo pomoć nadležnih institucija i pojedinaca u borbi protiv huligana"


BOYSI su svojim sramotnim ispadom ponovo protresli mirne austrijske krajeve, a razbudili su i našu uspavanu čeličnu Lady, potpredsjednicu hrvatske Vlade Đurđu Adlešić. Vlada je najoštrije osudila nove navijačke izgrede Dinamovih navijača i pozvala nadležne institucije da obave svoj posao.

"Izmjenama postojećeg Zakona zajamčena je maksimalna sigurnost navijača na utakmicama, ali, nažalost, svjedoci smo da se sportski tereni najčešće koriste kao mjesta za iskazivanje divljaštva", kaže Adlešić ćije priopćenje donosimo u cjelosti.

Nakon posljednjeg sramotnog ispada skupine Bad Blue Boysa na utakmici Dinama sa Steauom u Bad Bleibergu, koji se dogodio u nedjelju, 5. srpnja, a na kojem su huligani, a ne navijači, palili baklje, trgali zastavice, bacali predmete i upadali u nogometni teren, što je izazvalo prekid utakmice, Vlada Republike Hrvatske iznosi najoštriju osudu.

Ovakvim huliganizmom, kojemu smo svjedoci godinama, nanesena je ogromna šteta, ne samo Hrvatskom nogometnom savezu i hrvatskom nogometu, već i Republici  Hrvatskoj.

Hrvatska policija je, s obzirom na nažalost loša iskustva u sličnim prilikama ranije, upozorila austrijsku policiju na mogućnost izgreda. Također smo ponudili svu pomoć u razrješavanju i daljnjem postupanju. Zatražili smo Izvješće Interpola koje još nije stiglo, a na temelju kojeg ćemo definirati daljnju suradnju oko eventualne identifikacije počinitelja.

Izmjenama Zakona o sprječavanju nereda na sportskim borilištima, koji je donesen 2003. godine, a koje je Vlada uputila Hrvatskom Saboru te ih je on usvojio krajem ožujka 2009. godine, napravljeni su kvalitetni pomaci u borbi protiv huliganizma na sportskim borilištima. Dakako, izmjenama postojećeg Zakona zajamčena je maksimalna sigurnost navijača na utakmicama, ali, nažalost, svjedoci smo da se sportski tereni najčešće koriste kao mjesta za iskazivanje divljaštva i primitivizma, a ne kao prostori na kojima isključivo treba dominirati sport, što i jest njihova namjena.

Stoga još jednom, uz najoštriju osudu ovog huliganskog divljanja, apeliramo da se u rješavanje ovog problema, osim Hrvatskog nogometnog saveza, uključe i sve nadležne institucije i pojedinci, kako bismo konačno riješili ovaj problem koji šteti interesima svih nas."

Pročitajte više