slučaj lovre kalinića

"Nakon Rusije su svi bili heroji, a sada je samo Kalinić kriv za sve"

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

DAVNO Hrvatska nije odigrala tako loše kao sinoć u Mađarskoj. Potpuni autsajder nadigrao je svjetskog doprvaka i zasluženo ga je pobijedio 2:1. Cijela momčad je podbacila, ali Lovre Kalinić plebiscitarno je etiketiran kao najslabija karika reprezentacije. Oba mađarska gola mu idu na dušu. Za prvi je direktni krivac, dok je kod drugog morao puno odlučnije i kvalitetnije reagirati.

Prije pet dana u prvom kolu kvalifikacija Hrvatska je na jedvite jade pobijedila slabašni Azerbajdžan 2:1. Kalinić je i u toj utakmici bio krivac za gol. Nakon te utakmice javnost je od Dalića tražila da bivšeg vratara Hajduka prebaci na klupu, a da na vrata stavi Dinamova Dominika Livakovića koji ove sezone brani u sjajnoj formi. Dalić je ostao gluh na apele navijača, ostao je vjeran svojoj tezi kako se u reprezentaciju upada teško, a iz nje ispada još teže i još je jednom poklonio povjerenje Kaliniću. Nažalost, taj se potez pokazao kao pogrešan.

Nije Kalinić jedini krivac za primljene golove. Obrana Hrvatske u nekim je trenucima izgledala kao da je pala s Marsa. Protiv Azera je Duje Ćaleta-Car puštao protivnika da mu uđe u zonu šuta bez da ga je pokušao napasti. Kaliniću je lopta prošla kroz uši. Kod prvog gola Mađara veću pogrešku od Kalinića napravio je Vida, a kod drugog Leovac, no reprezentativni golman Hrvatske u oba slučaja reagirao je početnički.

Ivan Katalinić, legendarni vratar Hajduka, Southamptona i reprezentacije bivše države, smatra da je Kalinić pogriješio, da je u oba slučaja protiv Mađarske morao bolje reagirati, ali da bi bilo nepravedno njega smatrati jedinim krivcem za neočekivan poraz.

''Morao je bolje intervenirati kod oba gola, to je jasno, ali glupo bi bilo kazati da je Kalinić jedini krivac za poraz. Cijela je momčad odigrala loše. Kad je sve super, kad je sve dobro, onda su svi zaslužni. Zašto je drugačije kad se izgubi? Uvijek volimo tražiti krivca. To nije pošteno. Nakon Rusije svi su bili heroji. Sad je jedino Kalinić krivac. To nije u redu'', u razgovoru za Index rekao je Kate.

Lovre Kalinić je u Gentu briljirao. Biran je za najboljeg vratara Belgije i transfer u nekad slavnu Aston Villu trebao je biti odskočna daska za još veće stvari. Međutim, Kalinić je u engleskom drugoligašu pao u drugi plan. Takav, odsutan i lišen samopouzdanja, došao je u reprezentaciju i nije se proslavio. Što se dogodilo?

''Kalinić je dobro branio dok nije zaradio potres mozga. Kad se vratio, izgubio je mjesto u momčadi i sigurno je da ga je to izbacilo iz ritma. Ipak, rekao bih da je strašan pritisak medija glavni razlog zbog čega je izgubio samopouzdanje. Jako je teško biti na vrhunskom nivou, posebice kad ste golman, ako svaki dan čitate i slušate da vam se ne vjeruje i da vas se tjera. Činjenica je da smo u Mađarskoj bili nikakvi, a Kalinić nije bio ništa lošiji od većine svojih kolega''.

Katalinić je tijekom SP-a u Francuskoj 1998. bio u stručnom stožeru Ćire Blaževića. Bio je zadužen za rad s vratarima i napravio je možda i najvažniji posao na putu do svjetske bronce. Naime, Dražen Ladić je nekoliko mjeseci prije turnira u Francuskoj proživljavao najteže trenutke u karijeri. Splitska bura, pa tragikomični golovi protiv BiH u Zagrebu, zatim nekoliko bizarnih kikseva u domaćem prvenstvu… Čitava nacija tražila je da se Ladića ukloni. Katalinić je imao drugačije mišljenje i pogodio je. Ladić je bio jedan od junaka i sigurno najbolji golman turnira. Premda je tu nagradu dobio Fabian Barthez.

''Ladić je tada imao 35 godina. U karijeri je prošao puno toga. Nisam ja njega imao čemu učiti. Trebalo mu je samo vratiti samopouzdanje koje je putem izgubio. Puno smo pričali. Satima, danima. Pričom, iskrenošću i osobnim pristupom mogu se čuda napraviti. Ladić je najbolji dokaz za to. Kaliniću treba pokazati da mu se vjeruje. Treba shvatiti da je potreban momčadi, da mu izbornik i suigrači vjeruju. Dok u to nije siguran, neće biti dobro'', kazao nam je Katalinić.

Dobar dio javnosti smatra da bi prvi golman trebao postati Livaković. Što vi mislite?

''Nisam toliko upućen u detalje u i oko reprezentacije pa mi je teško odgovoriti na to pitanje. Mislim da je izbornik trebao dobro analizirati cijelu situaciju. Trebalo se vidjeti koliko je Kalinić do sada branio, u kakvoj je formi, može li ili ne može, a na temelju tih informacija donijeti odluku.''

Hajduk je godinama ima sjajne vratare u igri jedan na jedan. Gabrić, Pletikosa, Kalinić, pa čak i Letica, golmani su sjajnih refleksa, ali problemi nastaju u trenutku kad se moraju odlijepiti s gol crte. U čemu je stvar?

''To je točno, ali ne bih ja rekao da je to veliki problem. Meni su govorili da ne znam reagirati na visoke lopte, a branio sam u Engleskoj u vrijeme kad su njihovi klubovi dominirali Europom. Ili znaš ili ne znaš. Nema tu neke prevelike filozofije. Tako je to i s igračima u polju. U nečemu si bolji, u nečemu manje dobar. Problem je jedino što se kod vratara svaka pogreška potencira na maksimum i gleda se kroz povećalo.''

Pročitajte više