Naši najveći aduti kreću u prve nastupe na Olimpijskim igrama

RUKOMETAŠI, vaterpolisti i košarkaši kreću u prve oglede na Olimpijskim igrama. Najviše zanimanja pobuđuje susret Paklenih i Španjolske.

Naši Olimpijci u kolektivnim sportovima imaju prve ispite. Rukometaši u prvom kolu skupine A igraju protiv Španjolske, nama uvijek neugodnog protivnika i velikog rivala.

Vaterpolisti igraju protiv Italije koju smo pobijedili na posljednjem Europskom prvenstvu.

Košarkaši igraju protiv Australije koju predvodi australski Hrvat Andrew Bogut.

Rukomet: Hrvatska - Španjolska

Naši rukometaši kreću u obranu zlatne olimpijske medalje osvojene 2004. u Ateni. Prvi protivnik je naši veliki rival, Španjolska kojoj ćemo se imati prilike osvetiti za poraz u finalu Svjetskog prvenstva 2005. kada su nas Španjolci pobijedili s 40:34.

Hrvatska u ovu utakmicu ulazi kao favorit, takva je uostalom i ponuda na kladionicama te je sigurno jača reprezentacija od Španjolske.

Ono što je najbitnije jest činjenica da su se naši rukometaši na kraju ipak većinom riješili ozljeda te da će Hrvatska zaigrati sa najjačom vanjskom linijom Lacković-Balić-Metličić .

Kod Španjolaca njihova najjača snaga su izvrsni vratari Barrufet i Hombrados te je tu i odlični vanjski pucač Entrrerios.

Sudeći prema svim dosadašnjim ogledima ove dvije reprezentacije, možemo očekivati da će i ova utakmica biti neizvjesna te da pobjednik ovog vrlo važnog ogleda ističe kandidaturu za najviše pozicije u ovoj skupini.

Osim nas i Španjolaca, u skupini su Francuska, Poljska, Brazil i Kina. Prve četiri reprezentacija idu dalje, tako je za očekivati da će Hrvatska bez problema riješiti tu prvu prepreku.

Červar: Teško je braniti zlatnu medalju

Izbornik Paklenih Lino Červar djeluje oprezno, ne želi najavljivati veliki rezultat, smatra da će biti vrlo teško.

"Očekivanja su ljudi zlatna medalja, no ja moram loptu spustiti na pod. Sve ostale reprezentacije žele zlato, teško je braniti ono što smo osvojili. Imamo probleme sa zdravljem, jedan nam je igrač otpao. Mi ćemo dati sve od ebe, ali to neće biti lako. Španjolci imaju jednu izjednačenu reprezentaciju, s igračima koji igraju u velikim i jakim klubovima. Vjerujem da je naša prednost to što svi igrači i dalje izgaraju u želji za velikim rezultatom", kaže izbornik Červar.

Venio Losert ističe da će utakmica protiv Španjolske biti teška

"Bit će izjednačena utakmica, sve su do sada su bile takve."

Renato Sulić smatra da je ključ pobjede u sprečavanju španjolske kontre.

"Teško se prilagoditi na jutarnji termin. Sigurno neće biti lako, bilo bi dobro da pobijedimo. Španjolci imaju odlične kontre, ako to zaustavimo, imamo dobru priliku na postavljenu igru parirati i doći do pobjede."

Vaterpolo: Hrvatska - Italija

Ove dvije reprezentacije igrale su četiri puta prije Pekinga u svega dva mjeseca. Prvo u Hrvatskoj na pripremama, zatim na Europskom prvenstvu u Malagi te na turniru u Singapuru koji se održavao uoči početka Igara u Pekingu.

Ako se po jutru dan poznaje onda Barakude ne bi trebale niti u ovom susretu imati problema. Naime, Hrvatska je slavila u sva četiri ogleda i ono što je još važnije, pokazala je da i Italija nema rješenja za hrvatsku igru.

Izbornik Ratko Rudić ističe da će Italija u Pekingu biti puno jača nego na ovim posljednjim susretima. Talijani su se prema njegovim riječima pripremali za Peking, tempirali formu za ovo natjecanje te su zato bili malo lošiji u nastupima na Europskom prvenstvu. Očekuje da će utakmica biti teška te da Talijana treba vrlo ozbiljno shvatiti.

Naši vaterpolisti su na posljednjem Europskom prvenstvu završili na četvrtom mjestu i kao da su također formu tempirali za Olimpijske igre. Na tom su natjecanju ostali nedorečeni s igrom koja nije bila nalik onoj kada su postali Svjetski prvaci u Melbourneu.

U našoj skupini su još Srbija, Njemačka, Grčka, SAD te Kina. S obzirom na protivnike, trebali bi sigurno proći dalje, a najviše pozornosti će privući utakmica u utorak kada se sastaju Hrvatska i Srbija.

Maro Joković ističe da je susret protiv Talijana jako bitan, jer bi pobjedom otvorili vrata četvrtfinala.

"Igramo važnu utakmicu, sigurno želimo pobjedu, to bi nam jako puno značilo. Sve utakmice u skupini će biti teške, no mislim da imamo sve što nam je potrebno za plasman dalje."

Košarka: Hrvatska - Australija

Naši košarkaši su došli u Peking puni samopoudzdanja nakon odličnih igara na kvalifikacijskom turniru u Ateni. Očekuju prolaz u četvrtfinale, a da bi to ostvarili moraju slaviti u utakmici protiv neugodne Australije.

Jasmin Repeša je svjestan da Hrvatska nije istaknuta kao favorit, ali da s nekoliko dobrih predstava može postati vrlo opasna za svakoga.

Prvi protivnik je Australija, koju predvodi Andrew Bogut, Australac hrvatskih korijena, inače centar Milwaukee Bucksa.
S obzirom na ostale protivnike, Australce jednostavno moramo pobijediti želimo li dalje.

Najviše se očekuje od naših najjačih karika, Zorana Planinića te Marka Tomasa koji bi trebali nositi igru naše reprezentacije.

U skupini s Hrvatskom i Australijom su još Argentina, Rusija, Litva  te Iran. Prolaz ne bi trebao biti nemoguća misija, pogotovo ako ostvarimo pobjedu u prvom susretu.

Repeša: Utakmica protiv Australije je važna, ali ne i presudna

Izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije kaže da će susret protiv Australije biti težak ispit, ali ne i ključan.

"Prva utakmica je u svakom slučaju važna, ali ne mora biti presudna. Igramo još četiri utakmice nakon Australije."

Glavni australski igrač je centar Bogut koji će biti najveća prijetnja našim košarkašima.

"Boguta će biti teško zaustaviti, no ne može nas on sam pobijediti. Australci igraju s puno presinga i rizika te im je to nedostatak. Odigrali smo s njima već tri utakmice, dobro ih poznajemo. S njima definitivno možemo izaći na kraj", kaže Roko Leni Ukić.

"Dosta smo naučili iz susreta s Australcima. Treba zaustaviti Boguta ili ga barem limitirati. Moramo igrati agresivnu obranu i sa zajedništvom možemo do pobjede", rekao je Sandro Nicević.

Sve ove utakmice možete pratiti na Live tekstualnom prijenosu na Indexu. Nakon utakmica možete pročitati izvještaje kao i prve izjave naši Olimpijaca.

Rukomet: Hrvatska - Španjolska, nedjelja 03.30

Vaterpolo: Hrvatska - Italija, nedjelja 09.30

Košarka: Australija - Hrvatska, nedjelja 14 sati

M.Š.
Foto: AFP

Pročitajte više