Nastavak najluđeg meča godine: Tai Chi majstori traže osvetu protiv MMA borca

Foto: Screenshot/Youtube

NEDAVNO ste mogli vidjeti povijesni okršaj u kineskom Chengduu, pred brojnom publikom, snage su odmjerili MMA borac i trener Xiaodong Xu i Tai Chi majstor Lei Wei. Radilo se o meču koji je preko noći postao viralan, a pogledali su ga milijuni borilačkih fanova i znatiželjnika.

MMA borac navodno je kritizirao Tai Chi i izazvao one koji se njime bave na borbu, uz prednost da mogu sami birati pravila, dopustiti udarce u prepone i kopanje očiju, a obvezali su se i platiti vlastite liječničke troškove u slučaju ikakvih posljedica. Na koncu je dvoboj trajao desetak sekundi i loše je završio po Tai Chi majstora.

No, priča ima nastavak…

Najprije je poraženi i do nogu potučeni Lei Wei ustvrdio da poraz nije bio legitiman. Dapače, medijima je rekao kako nije želio pobijediti u tom meču jer bi to dovelo do “nestanka harmonije u njegovu životu”. U drugom intervjuu je objasnio “da se morao suzdržavati jer da je dao sve od sebe, ubio bi svog protivnika”.

“Nikada me nije niti dotaknuo dok smo bili na nogama. Dobio sam udace tek kada sam pao na pod. Trebam li nešto tu više objašnjavati?” pita se majstor Tai Chija.

Ako ste mislili da je tu stalo, prevarili ste se. Naime, ljudi vole vjerovati u bajke, a kada te bajke imaju tradiciju, stvar je kudikamo gora. Thi Chi je drevna borilačka disciplina koja ima značajan kulturološki utjecaj u Kini. Ovakav sudar s realnošću, kakav se dogodio u dvoboju MMA borca i Tai Chi majstora, uzrujao je mnoge ljude. Neki od njih su i sami posvetili godine učenja Tai Chi tehnika, a sada ispada da su ih učili bezveze.

Pa se tako osnivač slavne online trgovine AliBaba Jack Ma čije se bogatstvo procjenjuje na 30 milijardi dolara, upleo u čitavu priču. Naime, on je dugogodišnji učenik Tai Chija, a njegov osobni čuvar je majstor te vještine. Ovih je dana žestoko stao u obranu Tai Chija.

“Ovakva ulična borba ništa ne pokazuje. Teško je uspoređivati tehnike Tai Chija i MMA-ja. Pravila su tu drugačija, tako da je usporedba izvan svake pameti. To je kao da uspoređujete nogomet i košarku i zaključite da je nogomet inferiorniji jer se tamo zabija manje golova. To je kao usporedba kokoši i guske. Natjecanje bi trebalo imati neka pravila”, žestoko se ujzapurio Ma.

Njegov sunarodnjak i također multimiljarder Chen Sheng (u industriji pića) otišao je korak dalje u obrani ove kineske borilačke vještine. On je odlučio odvojiti 1,5 milijuna dolara za Tai Chi borce koji su spremni izazvati Xiaodong Xua s početka priče. Novac će se podijeliti na pet dijelova, a svaki tko izazove Xiadonga bi za pobjedu dobio 200 tisuća, a za poraz oko 70 tisuća dolara.

“Želim mu neke stvari objasniti. Izabrao je ekstremne metode kako bi provocirao kinesku tradicionalnu kulturu. Morat će platiti cijenu”, poručio mu je Sheng.

Bogataš je već okupio čitav niz majstora Tai Chija poput Lua Xinga, Wanga Zhanhaija i Lija Shangxiana koji su spremni obračunati se s MMA borcem.

 

Pročitajte više