Nastavlja se odmazda: Mamić Hajduku oteo i 14-godišnjeg Marka Livaju

"HAJDUKU se više nikada neće ponoviti slučaj Maleš!", nedavno je istaknuo jedan od skupštinarskih lidera Hajduka Mirko Klarić, ističući kako se promptno pristupa potpisivanju profesionalnih ugovora s perspektivnim mladićima poput Maloče i Jozinovića. Ugovori do dan danas nisu potpisani, a slučaj Mate Maleša kojem je Dinamo, dok su Hajdukovci čekali s isplatom njegovom matičnom Šibeniku, ponudio pet puta veću plaću, ubrzo se ipak ponovio.

Ovaj put se radi o 14-godišnjem Marku Livaji koji je ponikao u nogometnom inkubatoru petoligaša Omladinca iz Vranjica. Obitelj Livaje je bila na razgovoru u Upravi Poljuda, ali do dogovora nije došlo pa će cijela obitelj u Zagreb. Dinamo im je osigurao stan te posao za oba roditelja.

"Ako Dinamo 14-godišnjem dečku može kupiti stan, mi tome ne možemo konkurirati"

Sportski direktor Hajduka Ivica Šurjak u razgovoru za Index rekao je da je napravio sve što je mogao da obitelj Livaja zadrži u Splitu.

"Postoje različita mišljenja o tome slučaju. Momak je navodno bio u Hajduku, ali nije bio zadovoljan i prešao je u Omladinac. Kad sam došao u klub čuo sam za taj slučaj i zainteresirao se jer se govorilo da je dobar i da odskače u svojoj generaciji. Osobno sam razgovarao s roditeljima igrača kojima sam obećao da ću se osobno pobrinuti da se radi s dečkom, ponudio im stipendijski ugovor (1000 kuna mjesečno i hranu) te im rekao da bi bilo najbolje da dečko ostane u Splitu. Zaista sam se potrudio izvući tu stvar i ispraviti stvari koje su prije toga možda krivo napravljene", rekao je nam je Šurjak.

No, kako kaže Šurjak, u igru za dovođenjem mladog napadača se uključio Dinamo koji je dao ponudu s kakvom se Hajduk nije mogao nositi. Potencijal mladića prepoznao je šef omladinske škole Dinama, Mirko Jozić te ga pozvao na turnir u Italiju. Livaja je na tom natjecanju bio najbolji igrač, a Modri su prelazak mladog igrača riješili na prošlom derbiju na Poljudu.

"Pojavio se Dinamo koji financijski hara u našem nogometu i u stanju je kupiti bilo koga. Ponudili su obitelji stan te za oba roditelja osigurali posao. Hajduk to nije mogao pratiti pa se cijela obitelj odlučila na preseljenje u Zagreb. Pazite, ako Dinamo može 14-godišnjaku kupiti stan i zaposliti roditelje, mi tome stvarno ne možemo konkurirati. Obitelji je financijski bilo puno isplativije otići u Zagreb i to je kraj priče", ispričao nam je Šurjak.

"Dinamo je postupio bezobrazno, ružno i ogavno"

Po Šurjaku glavni problem je neusporedivo veća financijska moć Dinama od poljudske momčadi. Sportski direktor Hajduka otkrio nam je da neki mladi igrači, na nagovor menadžera, ne žele potpisati profesionalne ugovore sa splitskom momčadi.

"Nitko ne može reći da više neće biti odlazaka, a osim toga taj dečko je bio u Omladincu, a ne u Hajduku. Ali ipak ću ponoviti jednu stvar koja se možda nekima neće svidjeti: već tri mjeseca jurim igrače poput Maloče, Čopa, Jozinovića ili Tilinovića da potpišu profesionalne ugovore s Hajdukom. Nikoga neću moliti da potpiše, kome se ne igra, vrata su mu otvorena. Svako od te djece, nažalost, ima svoje menadžere tako da roditelji tu više ne igraju nikakvu ulogu. Menadžeri ucjenjuju Hajduk i rade kojekakve stvari koje klubu ne trebaju. Mi moramo najprije riješiti svoje dvorište i stvoriti atmosferu da u Hajduku igraju igrači koji će voljeti klub i ginuti za dres te za to nešto i dobiti. Zagreb ne možemo pratiti, proračun Dinama je 50 milijuna, a Hajduka tri milijuna kuna i tu je uzrok svih problema. Ali smatram da je od Dinama malo bezobrazno, ružno i ogavno da uzimaju djecu iz ovih krajeva samo zato što su financijski jači", smatra Šurjak.

"Jučer smo igrali kukavički, naši navijači to nisu zaslužili"

Šurjak se nije mogao ne osvrnuti na jučerašnju utakmicu finala Kupa između Dinama i Hajduka. Splitska momčad je odigrala jako loše, primila tri komada i pobrinula se da uzvratna utakmica na Poljudu ne bude neizvjesna.

"Loše smo odigrali utakmicu i loše stajali na terenu. Može se izgubiti od Dinama, ali ne ovako. Za razliku od utakmice u Splitu gdje smo odigrali dobro i zaslužili pobjedu, jučerašnju utakmicu smo odigrali katastrofalno. Hajduk je igrao slabo i kukavički, naši navijači nisu zaslužili gledati ovakvu momčad", zaključio je Šurjak u razgovoru za Index.

M.Pa./D.R.
Foto: V.G.

Pročitajte više