Navijači o Platinijevoj prijetnji: Ako Vlada popusti ucjenama, krećemo s masovnim prosvjedima

"UEFA je krajnje mutna organizacija, ali ni približno kao HNS u kojem se dvije frakcije nadmeću koja je gora. Bolje bi bilo da je Platini  prokomentirao tu situaciju, koja je nemjerljivo veći problem nego hrvatski navijači." komentirao je posjet predsjednika Uefe i njegove packe i prijetnje Hrvatskoj zbog "problema huliganizma" Thomas Bauer, čelnik koordinacije hrvatskih navijačkih udruga.

"U trenutku kada su navijački izgredi eskalirali u Zapadnoj Europi, Platini dolazi djeliti lekcije Hrvatskoj"

"Radi se o krajnje sumnjivom motivu radi kojeg je Platini navodno došao u Hrvatsku, u vrijeme kada u zapadno-europskim zemljama kao što su Francuska, Engleska bilježimo 300-postotni rast izgreda. U zemljama poput Švedske ginu navijači u neredima, a Platini zbog toga navodno dolazi u Hrvatsku. Došao je podržati njemu dražu opciju u savezu iz pragmatičnog razloga da se njemu vrati kada bude glasanje za predsjednika Uefe" uvjeren je Bauer.

Tadiću je navodno podastro dokaze o umješanosti mafije u srpski nogomet? "Ne mogu špekulirati što je govorio ili tražio u Srbiji. Činjenica je da je u Srbiji problem s navijačima nemjerljivo veći, ali da Platiniju treba i srpski glas."

"Platini bi morao znati da su problem hrvatskog nogometa Mamićeva i Štimčeva prljava borba, a ne navijači"

Kako komentirate Platinijev posjet i njegove prijetnje: "On glumi političara, jer Uefa je sportska institucija nije UN ili EU da on ide po državama, dijeli prodike i traži izmjene zakona i ide u državničke posjete. Fifa i Uefa ne podliježu nikakvim mehaniznima kontrole i krajnje su mutne organizacije, ali nisu ni približno mutne kao HNS u kojem imamo dvije frakcije koje se nadmeću koja je gora.

Mamić je danas izišao sa Štimčevim prljavim rubljem, a sad čekamo njegov odgovor. Bilo bi dobro da je Platini to prokomentirao tu situaciju, koja je nemjerljivo veći problem za naš nogomet nego hrvatske navijače, jer posljednjih nekoliko godina, s izuzetkom 1. svibnja 2010., situacija je drastično bolja. Čak i da je katastrofalna, mislimo da je krajnje apsurdno da čelnik jedne sportske organizacije dolazi predsjedniku jedne europske države i postavlja ultimatume."

Platini je poručio kako do kraja godine mora vidjeti pozitivne pomake i konkretne korake koji su poduzeti ili riskiramo drastične kazne. Traži zabrana putovanja i dolaska na utakmice problematičnim navijačima, međunarodnu razmjenu podataka između policija, brzo suđenje i visoke kazne za sve koji sudjeluju u neredima.

"Državni vrh se inače poltronski ponaša prema europskim institucijama, ali one barem odlučuju o našoj državi, ali Platini se u Zagrebu ponašao bezobrazno"

"To sada već prelazi sve mjere, da jedan sportski dužnosnik hrvatskom sudstvu nalaže kako će osudit kojeg izgrednika, a napominjem kako je zabrana putovanja u inozemstvo protuustavna i mi smo to nedvojbeno dokazali, ali i vodeći pravni stručnjaci u državi. Ukoliko Vlada posluša Platinija i krene s provođenjem mjera koje su protuustavne i protivne zdravom razumu, mi ćemo reagirati. Vjerojatno će to biti masovni prosvjedi.!"

Platini se doista na posjetu Balkanu odnosio kolonijalno, a takve poruke su i odaslane nakon sastanaka u Beogradu i Zagrebu?

"Njegovo ponašanje je krajnji bezobrazluk. Naši državni čelnici se dovoljno poltronski odnose prema raznim europskim institucijama koje će u budućnosti imati ingerencije nad nekim pitanjima u našoj državi, ali ovo kako se Platini ponaša je bezobrazno i na rubu pameti."

Ali njegov ultimatum sadrži i zahtjeve koje i navijači stalno ističu: naprijeđenje nogometne infrastrukture, prvenstveno stadiona, bolja organizacija utakmica uz angažiranje dodatnih redara koji kao i policajci moraju proći unaprijeđene treninge?

"Slažemo se da imamo katastrofalne stadione, ali ne može Platini naređivati Vladi ili predsjedniku europske države kakve će infrastrukturne projekte pokretati"

"Mi vrlo dobro znamo koliki je to problem, ali kao što je upisivanjem jednog pojma u youtube vidljivo da se puno gori navijački neredi od onih u Hrvatskoj događaju u Engleskoj, Francuskoj, Italiji i Grčkoj, tako se vrlo lako na internetu može vidjeti kako Albanija, Moldavija,pa čak i neke afričke zemlje na rubu gladi, imaju bolju stadionsku infrastrukturu od hrvatske, koja se nije obnavljala desetljećima. Zagrebački stadion je najgori u Europi.

Na kraju, jedina žrtva hrvatskih stadiona nije posljedica navijačkog nereda, nego Hrvoje Ćustić, nogometaš koji je poginuo zbog katastrofalnih uvjeta na hrvatskim stadionima. Tu se slažem s Platinijem, zato što on može kažnjavati klubove koji ne igraju na adekvatnim stadionima ili ne ispunjavaju sigurnosne uvjete i naravno da je ingerencija Uefe da zabrani igranje na nekom stadionu, ali on ne može naređivati Vladi ili predsjedniku europske države kakve će infrastrukturne projekte pokretati."

Pročitajte više