Navijači u hrvatskom Klagenfurtu: "Ne moraju pobjeđivati, ali želimo vidjeti hrvatski žar"

TRADICIONALNO hrvatsku momčad gdje god da krene prati kiša. Dosadna pratnja nije izostala ni po dolasku u Klagenfurt.

Najjužniji grad glavne austrijske pokrajine Koruške leži u pitoresknom okruženju koje ostavlja bez daha. Ni prolom oblaka uz silovitu grmljavinu nije uspio pokvariti dojam koji je na nas ostavila Koruška dok smo autocestom približavali gradu na alpskom jezeru Worthersee koji broji 90 i kusur tisuća stanovnika.

Ne zna se što je impresivnije: Bajkoviti Klagenfurt ili svemirski stadion

Stadion Worthersee u Klagenfurtu bit će naš domaći teren u naredim danima. Jedno od najmlađih nogometnih zdanja Austrije sazidano je u periodu od godinu i pol dana. Mnogo se zanimljivih detalja veže uz stadion kojem je domaće stanovništvo zbog specifičnog izgleda, lelujavih konstrukcija i okruglog krova dodijelilo nadimak NLO. Izgradnja stadiona u gradu u kojem je nogomet zaista sporedna stvar na svijetu popraćena je burnim politikantskim igricama, no 66,5 milijuna eura ipak je ulupano u zdanje vrlo nalik na baselski St. Jacobs Park.

Ulaznice na crnom tržištu sa jučerašnjih 400, pale na današnjih 250 eura

Klagenfurt tijekom jučerašnjeg dana nije bio pod opsadom hrvatskih navijača, ali sve je ukazivalo da će se danas ponoviti kockasti desant kakav je viđen proteklog vikenda u Beču. Prolazeći gradom sinoć vidjeli smo tek nekoliko navijača s hrvatskim obilježjima. Uranili su s ciljem da pronađu ulaznicu za današnju utakmicu, a to sudeći prema dostupnim informacijama, neće biti neki poseban problem. Tek nam je jedan crni trgovac kazao da je uspješno utopio ulaznicu za 800 eura. Na dan prije utakmice cijene se na ulici kretale su se  između 350 i 400 eura, a danas ispred stadiona mogu se nabaviti i za 250 eura. Podsjetimo, hrvatskim navijačima legalnom je prodajom putem HNS-ovog ždrijeba ustupljeno 5668 ulaznica, ali se očekuje da će najmanje deset tisuća Hrvata danas biti na tribinama Wortherseea. Usporedbe radi, na Prateru je prema neslužbenim podacima čak 18 tisuća Hrvata bodrilo Slavena Bilića i njegove odabranike, dok je putem HNS-a prodano 10341 ulaznica.

Nakon poljsko-njemačkog rata, uslijedila hrvatsko-njemačka idila

Klagenfurt je prošlog vikenda bio poprište navijačkog rata njemačkih i poljskih huligana. Uhićeno je više od 150 najekstremnijih drukera, no policija očekuje puno mirniji sraz Nijemaca i Hrvata. Ipak, zbog nepredvidivih njemačkih "turista", susret Njemačke i Hrvatske proglašen je utakmicom visokog rizika. U Klagenfurtu je u pripravnosti 3500 tisuće policajaca, a angažirane su i mnogobrojne privatne zaštitarske službe. Na ulicama boravi i 50 hrvatskih policajaca, uz dodatno pojačanje u civilu.

Navijači obje reprezentacije luduju uz Mišu i Thompsona

Za razliku od kišnog i pomalo otužnog popodneva na ulicama Klagenfurta, noć je donijela živost i navijačku feštu u Fan Zoni u centru grada. 28 kilometara od Klagenfurta, u navijačkom korneru, Hrvate je do sitnih noćnih sati zabavljao sveprisutni Jole, no mi smo se ipak odlučili za ulični, urbani provod. Stotinjak hrvatskih navijača napravili su odličan štimung u centru grada, a urnebes je nastao kada su se našima pridružili njemački navijači. Ne samo da nije bilo opasnosti od fajta, već su hrvatski i njemački navijači zajedno trošili glasnice i ispijali hektolitre piva. Vlasnicima lokala podijeljeni su CD-i s hrvatskom glazbom i iz razglasa se orio klasični repertoar; Mišo Kovač, razne navijačke uspješnice, Doris Dragović, Daleka Obala i dakako, nezaobilazna Thompsonova "You are so beautiful."

Karnevalski kič: Ante from Toronto nosi Ante from Pakoštane

Najbrojniji su na ulicama Klagenfurta sinoć bili Šibenski Funcuti i Torcida, no ne smijemo zaboraviti pripadnike dijaspore, koji su potegnuli čak iz Melbournea i Vancouvera kako bi drukali za hrvatsku reprezentaciju. Atrakcija je bio hrvatski Elvis ili izvorno "Ante from Toronto", koji je Presley štih osnažio hrvatskim domoljubnim detaljima poput Gotovinine slike na naličju svilene trobojnice.

Nakon lude noći Klagenfurt je ponovo probudila kiša. I pratit će nas vrlo vjerojatno tijekom cijele utakmice s Njemačkom. Ispred stadiona se skupljaju hrvatski navijači, a mnogi od njih još uvijek traže ulaznicu za večerašnji spektakl. Centar grada gori, a Nijemci i Hrvati ponovo zajedno piju i iščekuju utakmicu. Razgovarajući s hrvatskim policajcima, dobili smo potvrdu da nikakvih nereda nije bilo. Uz osiguranje kakvo trenutno vlada u Klagenfurtu, teško je zamisliti da bi uopće moglo doći do ozbiljnih izgreda.

Za reprezentacijom i biciklima

Što sve reprezentativni hrvatski navijač neće napraviti da dokaže svoju lojalnost opjevanoj kvadratićastoj odori? Zapitali smo se to uoči puta iz hrvatske baze u Bad Tatzmannsdorfu za Klagenfurt. Četiri hrvatska navijača na euro-turneju krenuli su biciklima. Iz Bjelovara su, dan uoči utakmice s Austrijom, stigli u hrvatski kamp, potom su zapalili za Beč, pa ponovo u Bad, odakle su jučer ujutro krenuli za Klagenfurt.

"Nakon utakmice s Njemačkom, idemo kući, Na žalost, nismo uspjeli dobiti više godišnjeg odmora.", kazao nam je jedan od navijača, inače član Hrvatske sportske pustolovne udruge Bilogora.

Prešli stotine kilometara kako bi na 15 minuta pogledali trening, ali šef osiguranja HNS-a im nije dao!

U Badu smo sreli i veselu družinu koja je hrvatsku reprezentaciju dopratila rentanom kamp-prikolicom. Nakon utakmice na Prateru mix-ekipa iz Crikvenice, Slavonije i Sinja potegnula ja za Bad Tatzmannsdorf, s namjerom da poprati popodnevni trening Bilićevih odabranika. No, prvi pendrek Rusanove Zoran Cvrk momke i cure uljudno je zamolio da ne pokušavaju raznim ekstremnim tehnikama popratiti strogo osiguran Bilićev trening.

"Žao nam je što nam nisu dali da pogledamo momke, barem 15 minuta. Stigli smo iz Beča samo radi njih. Jesmo li zadovoljni igrom? Protiv Austrije je bilo jako loše, iako smo uspjeli pobijediti. No, ne moraju oni ni pobjeđivati, ako će ostaviti srce na terenu. Želimo vidjeti da se bore za hrvatski dres, želimo vidjeti žar u njihovoj igri. Onda ćemo im oprostiti sve poraze.", kažu nam dečki, ponosno predstavljajući svilenu hrvatsku zastavu od 750 metara kvadratnih koja je već preživjela portugalski Euro.

Pročitajte više