EUROLIGA

Navijači Žalgirisa o Zvezdi: Nećemo tolerirati šljam koji ide ruku pod ruku s Rusima

Foto: EPA

JAVNOST u Litvi nastavlja se bavi ratom u Ukrajini u kontekstu košarkaške utakmice Žalgirisa i Crvene zvezde koja je održana trećeg travnja. Od tog susreta u regionalnim i litavskim medijima neizostavna tema je odnos Srbije prema ruskoj invaziji.  

Od objavljivanja financijske kazne koju je Žalgiris dobio zbog "provokacija na račun srpskog prvaka", puno se priča upravo o toj utakmici i reakciji Eurolige na činjenicu da su igrači Zvezde odbili držati transparent s antiratnom porukom vezanom uz invaziju Rusije na Ukrajinu.

Novinar pitao Euroligu o spornoj odluci

Marijus Milašijus, kolumnist portala 15min.lt, razgovarao je s čelnicima Eurolige o činjenici da će se final four Eurolige održati u Beogradu. Pitanje novinara glasilo je: "Kakvu poruku Euroliga šalje košarkaškoj zajednici i čitavoj Europi time što održava svoj najznačajniji događaj u državi koja ne želi osuditi rusku agresiju u Ukrajini?"

Odgovor koji je litavski novinar dobio od Eurolige bio je: "Srbija je jasno osudila napade na Ukrajinu potpisivanjem rezolucije u Generalnom savjetu Ujedinjenih naroda i to nedvosmisleno pokazuje poziciju ove zemlje. Odluka da će se F4 održati u Beogradu donesena je četvrtog ožujka, a pripreme za ovu manifestaciju počele su još prije Nove godine", piše litavski kolega.

Navijači žestoki

Žalgiris je novčano kažnjen zbog ponašanja svojih navijača na utakmici s Crvenom zvezdom, na kojoj su provocirali goste iz Srbije. Milašijus navodi da su navijači Žalgirisa, inače poznati kao Green White Boysi, skupili više od pola iznosa (9000 eura) i da su tom prilikom izjavili:

"Naše vrijednosti su jasne: dok smo u Euroligi, mi ćemo glasno podsjećati Europu da podržavamo Ukrajinu i nećemo tolerirati šljam koji ide ruku pod ruku s Rusima. Platit ćemo kaznu Euroligi koja je pokazala svoje prljavo lice i velika je dilema ima li smisla uopće sudjelovati u tom natjecanju."

Pročitajte više