NBA

NBA zvijezda preuzela zasluge za Jokićevu slavu i osramotila se izjavom o Vladi Divcu

Foto: Profimedia

DEMARCUS COUSINS bio je možda i najdominantniji NBA centar prošlog desetljeća dok mu ozljede nisu upropastile karijeru koja je taman bila na vrhuncu. Sada je pričuva Nikoli Jokiću u Denver Nuggetsima, a u velikom intervjuu za Andscape (bivši Undefeated) govorio je o karijeri, s posebnim naglaskom na vrijeme u Sacramento Kingsima, a potvrdio je da još ima neraščišćenih računa s Vladom Divcem, koji mu je godinama bio generalni menadžer.

"Jokić je jedinstven, ali kad ga gledam, kao da se vidim u ogledalu. Mislim da sam ja prethodnik ovih modernih centara koje danas svi hvale. Nitko mi neće to priznati, i to je u redu, ali priznajem ja sam sebi. Znam što sam napravio za ovu igru. Prvi sam centar koji je postizao triple-doubleove i zabijao trice", rekao je Cousins.

Divac ga je trejdao, a on za sve saznao tijekom intervjua uživo

Prvih šest i pol godina karijere proveo je u Sacramentu, koji ga je kao petog izabrao na draftu 2010. godine. Tamo je postao All-Star i američki reprezentativac sa svjetskim i olimpijskim zlatom, igrao je odlično, ali Kingsi ga nisu bili u stanju okružiti adekvatnim suigračima, a i pratio ga je glas problematičnog tipa.

Klub je mijenjao vlasnike, generalne menadžere i trenere, a od 2015. za operativca je angažirao Vladu Divca, svoju bivši igračku zvijezdu. Upravo Divac je 2017. odlučio trejdati Cousinsa u New Orleans, za što je ovaj saznao tijekom intervjua uživo na All-Star vikendu.

U Pelicansima je briljirao u tandemu s Anthonyjem Davisom, ali je nakon godinu dana teško ozlijedio Ahilovu tetivu, što je bio početak kraja njegove karijere na vrhunskoj razini. Uslijedila je i ozljeda križnih ligamenata, a nakon što je spojio dvije najteže ozljede u košarci, sveden je na prolaznika koji je tek krajem ove sezone opet dobio priliku u Denveru.

"Što bih promijenio u karijeri? Preskočio bih probu u Sacramentu prije drafta. Što su oni učinili za mene osim što su na draftu rekli moje ime? Dao sam im puno više nego oni meni. Bio sam tamo sedam godina, a imao sam dva vlasnika, tri generalna menadžera i sedam trenera. Što više trebam reći?" zapitao je Cousins.

"Divac je u Kući slavnih. Pogledajte njegove brojke, a pogledajte moje"

Za kraj razgovora pecnuo je Vladu Divca, kojem još zamjera tretman dok su bili zajedno u Kingsima. Na pitanje misli li da su njegove brojke dostojne ulaska u Kuću slavnih, odgovorio je: "Vlade Divac je u Kući slavnih. Pogledajte statistike iz njegove karijere, a pogledajte moje. Neka ostane na tome."

No Cousins ne razumije da je Divac, koji uistinu u NBA ligi ima osjetno slabije brojke od Cousinsa u zenitu, u Kuću slavnih primljen odlukom Međunarodnog odbora koji u obzir uzima i sve uspjehe izvan NBA lige i bira samo jednog igrača iz cijelog svijeta godišnje, dok će o njemu odlučivati američki odbor koji ih bira desetak iz svoje zemlje.

Pročitajte više