Ne zna se koliko ih ispada iz Prve HNL, a iz druge ne ulazi tko ima bodove, nego tko nađe sponzore!

IZ PRVE HNL bi trebala ispasti tri posljednjeplasirana kluba (Lokomotiva, Istra, Dragovoljac), ali iako je prvenstvo završeno, ni 13. Zagreb ne može slaviti opstanak, jer se ne zna koliko klubova ispada iz prve u drugu ligu, niti koliko ih ide suprotnim smjerom.

Jedino što je u ovoj zavrzlami poznato, je da iz Prve HNL definitivno ispada posljednjeplasirani (16.) Hrvatski Dragovoljac, a status ostalih klubova se neće odlučiti po bodovima i poretku, nego kao i prošle godine - ispunjavanjem kriterija za dobijanje licence.

Zlatno pravilo HNL-a: Nećemo se držati propozicija kao pijani plota

Propozicije natjecanja HNL-a su se uvijek fleksibilno shvaćale, a one govore kako bi ove sezone trebala ispasti tri kluba koja zauzimaju posljednja mjesta na tablici. Međutim, kvaka je u tome da to vrijedi ako jednak broj drugoligaša ispunjava uvjete za dobijanje licence.

Drugoligaši koji ne žele postati prvoligaši

Tu u priču upadaju klubovi iz Druge HNL. Velika Gorica i Lučko bi trebali ući kao klubovi na vrhu druge lige, ali oni koji nakon njih slijede na tablici (Pomorac, Rudeš, Imotski, Solin, Međimurje) nisu zainteresirani za ulazak u elitni nogometni razred. To bi pak htjelo Dugopolje, ali vlasnici najljepšeg novog stadiona u državi nisu igrama na razini hvaljene infrastrukture - trebali bi biti najmanje peti, kako bi i preko reda mogli u prvu ligu!

Liga 12 već od ljeta?

Moguće je da se već od ovog ljeta igra i Liga 12, ako tri drugoligaša odustanu od igranja u prvoj ligi zbog nezatvorene financijske konstrukcije. Rok za pronalaženje sponzora i razmišljanje isplati li im jednu godinu skupo statirati u Prvoj HNL, e da bi se onda pod teretom ovrha stropoštali putem Kamen Ingrada i Mladosti 127., je do 18. lipnja, do kada klubovi moraju podnijeti prijavu za natjecanje u Prvoj HNL za sezonu 2011/2012.

Pročitajte više