Son Heung-min

Nekad je u suzama slavio što ju je izbjegao, sad na silu želi u vojsku u Južnu Koreju

Foto: Guliver Image/Getty Images

FINALE Azijskih igara između Južne Koreje i Japana prije dvije godine za Son Heung-mina (27), zvijezdu Tottenhama, bilo je više od utakmice. Više od nogometa.

Ta utakmica mu je bila jedini način da izbjegne služenje obaveznog dvogodišnjeg vojnog roka.

Tamošnji zakoni su jasni. Svi moraju odslužiti vojni rok do 28. godine, a samo pobjednici Olimpijskih igara i Azijskih igara dobivaju posebno izuzeće. Zvijezdi Tottenhama je bilo jasno. Ili pobjeda ili puška u ruke i rov na dvije godine.

Bila je to dramatična utakmica, a Južna Koreja je nakon produžetaka slavila 2:1. Son je u isto vrijeme slavio pobjedu i plakao od sreće što ne mora u vojsku.

Čim je sudac odsvirao kraj, Son je u euforiji i u suzama grlio svakog suigrača. Plakao je i u svlačionici.

Nešto manje od dvije godine kasnije, priča je posve drugačija. Son se sad na silu želi ugurati u vojsku kako bi odradio bazičnu pripremu koja počinje 20. travnja.

Vlasti u Južnoj Koreji su potvrdile da je jedan od najboljih igrača Premiershipa, koji se nalazi u domovini zbog rehabilitacije nakon prijeloma ruke, u obavezi da odradi četiri tjedna obuke koja je obavezna za sve koji su ranije izbjegli služenje vojnog roka.

''Son sad želi proći bazičnu obuku. Pregovarali smo s Tottenhamom, ali sve ovisi u razvoju situacije oko koronavirusa i eventualnim nastavkom sezone u Engleskoj'', priopćili su iz Seula.

Son je zlatom na Azijskim igrama uspio izbjeći dvogodišnje služenje vojnog roka, ali i dalje je obavezan proći obuku za sve osobe iz "umjetničko-sportske" sekcije, koja su izuzeta iz obaveznog služenja vojnog roka u trajanju od dvije godine.

Problem je samo što zbog ozljede ruke Son najvjerojatnije neće moći početi s obukom 20. travnja kako je želio (jer je sad nogomet prekinut i bila bi mu to idealna situacija da se riješi obaveze prema državi), pa će morati obuku odložiti za srpanj ili kolovoz kad bi se Premiership trebao nastaviti.

U svakom slučaju, 2020. je ta godina kad će morati odraditi četiri tjedna služenja domovini. Jedino se ne zna u kojem će to biti terminu.

Pročitajte više