DINAMO U EUROPI

Nemoguća misija? Dinamo gostuje kod kluba koji doma nije izgubio 20 mjeseci

DINAMO u srijedu od 18:45 igra susret trećeg kola grupne faze Lige prvaka u gostima kod austrijskog prvaka, Red Bulla iz Salzburga. Bit će to prvi od dva međusobna ogleda suparnika kojima se prije početka natjecanja prognozirala borba za treću poziciju, a Dinamo bi pobjedom u Austriji ostvario ogroman korak prema prezimljavanju u Europi.

Da to neće biti ni najmanje jednostavan posao, Plavi su se mogli uvjeriti u prvom kolu grupne faze, kada je Red Bull remizirao s Milanom. Ako stvari postavimo u malo širu perspektivu, od Dinama se traži nevjerojatno težak zadatak - da u gostima svlada momčad koja kod kuće nije izgubila čak 592 dana.

Prevedeno na razumljivije mjere, Red Bull će u slučaju da izbjegne poraz od Dinama imati nevjerojatan niz od čak 20 mjeseci neporaženosti na domaćem terenu. S obzirom na to da je riječ o klubu koji konstantno igra europska natjecanja, pothvat je vrlo impresivan.

Posljednji put izgubili kad je Dinamu trener bio Zoran Mamić

Da bismo bolje dočarali koliko je to davno bilo, može se reći da je za vrijeme zadnjeg domaćeg poraza Red Bulla Dinamov trener bio Zoran Mamić. Podsjetimo, otad su se na klupi izmijenili Damir Krznar, Željko Kopić i Ante Čačić.

Villarreal je bio posljednji klub koji je slavio na Red Bull Areni u Salzburgu. S 2:0 je pobijedio u prvoj nokaut-fazi Europa lige u sezoni 2020./21., a bio je to dio istog pohoda u kojem je kasnije izbacio Dinamo u četvrtfinalu i osvojio natjecanje.

Niz kakav nema nitko u Europi

Austrijanci su od te utakmice do danas skupili točno 40 domaćih utakmica bez poraza. Čitavu sezonu 2021./22. nisu izgubili kod kuće, a riječ je o nizu kakvim se ne može pohvaliti nijedan drugi klub iz jačih europskih liga.

U tom nizu Red Bull je upisao čak 33 pobjede i sedam remija. Bod su na Red Bull Areni uspjeli izboriti LASK uz pogodak Marina Ljubičića, bečki Rapid, Milan, Austria Klagenfurt, Bayern, Admira Wacker i Wolfsberger.

Lista klubova koji u tom periodu nisu pobijedili Red Bull na njihovom terenu također je vrlo impresivna. Na tom popisu nalaze se Rapid, Sevilla, Bayern, Milan, Brondby, (tadašnji prvak Francuske) Lille i Wolfsburg.

Pročitajte više