Neredi u Genovi: Desetak ozlijeđenih, policija suzavcem smirivala Torcidu

NAPETOSTI, neredi i divljanja navijača započeli su izvan stadiona samo nekoliko sati prije početka utakmice Sampdoria Hajduk. Iako na prethodnoj utakmici u Splitu nije bilo nereda ova je bila popraćena nizom sukoba između policije i navijača.

Desetak ozlijeđenih među kojima je bilo i policajaca i navijača zatražili su medicinsku pomoć. Jedan od ozlijeđenih policajaca je zapovjednik 4. Interventne jedinice koji je dobio bocom u glavu. Smjesta je prebačen u bolnicu gdje mu je pružena liječnička pomoć i gdje se još nalazi pod nadzorom.

Neredi su počeli kada se skupina hrvatskih navijača mirno i uz policijsku pratnju približavala stadionu Luigi Ferraris oko 18.30 sati. Prema prvim informacijama skupina Sampdorijinih navijača prešla je most Serra i tu je došlo do kontakta između dvije grupe. Dio navijača iz Splita koji su se nalazili na sjevernom dijelu stadiona pokušali su izaći kako bi pomogli svojim sugrađanima. Na to su snage reda bile prisiljene baciti suzavce više puta pa su tek onda navijači uzvratili kamenjem i bocama. Situacija se poslije smirila iako je i dalje bilo pokušaja fizičkog obračunavanja koje su uspjele spriječiti snage reda. 

Sredinom popodneva, oko tristotinjak navijača okupiralo je trg Piazza De Ferrari. Tenzije su počele kada su snage reda - karabinjeri i policija koji su čuvali trg odveli dvojicu vidljivo pijanih navijača koji su ležali po travnjaku oko fontane. Jedna grupa navijača devastirala je prometnu oznaku-Giovi Nord.
 
Ostali navijači, njih oko tisuću, raštrkali su se po ostatku centra grada, gdje su išarali fasadu kazališta Carlo Felice sa grafitom Torcide Split 1950

Oko 20 sati došli su autobusi s još navijača ali ulazak tih navijača nije stvarao probleme.

Prema prvim informacijama nitko nije priveden. 

Foto: Astrid Fornetti, Il Secolo XIX 
(objavljeno uz dozvolu autora)

Pročitajte više