HNL

Nervirao je navijače cijelu sezonu. Sad je pokazao kakva igračina može biti

Foto: Igor Kralj/Pixsell

DINAMO je u 34. kolu svladao Osijek na Maksimiru 3:0 i stigao na korak do obrane naslova prvaka. Za potvrdu titule bit će mu dovoljna pobjeda u jednoj od preostale dvije utakmice, a u slučaju da Hajduk izgubi u idućem kolu, Dinamo će postati prvak neovisno o rezultatu svoje utakmice u Šibeniku.

Nakon remija s Lokomotivom uvukla se velika nervoza u redove maksimirskog kluba, ali i među navijače. Dinamo se mučio ove sezone, dvaput je mijenjao trenera, a Lokomotiva mu je uzela više bodova u ovoj sezoni nego u prethodnih devet skupa. Hajduk je bio blizu, a s obzirom na to da je razbio Rijeku, Plavi su morali pobijediti Osijek i pokušati izbjeći da se o naslovu prvaka odlučuje u zadnjem kolu na Maksimiru protiv momčadi kojoj ove sezone još nisu dali gol.

Veći dio susreta bio je onaj rutinski i šampionski Dinamo na koji smo navikli svih ovih godina u HNL-u. Kaznio je sve Osijekove greške, kontrolirao je susret i bez većih stresova uzeo je pobjedu koja mu je vjerojatno vrijedna nove titule.

Prvih pola sata se Dinamo mučio, a onda je konačno dočekao Godota. Bruno Petković nestao je usred sezone, a onda se ukazao kada ga je momčad najviše trebala. Potez koji je hrvatski prvak čekao čitavu sezonu konačno je stigao.

Magična asistencija za Oršića

Igrala se 34. minuta utakmice kada je Petković primio loptu oko centra, leđima prema Osijekovom golu. Imao je loptu pod kontrolom, ali ponovno nije imao laganih rješenja u sredini, što je veliki Dinamov problem ove sezone - njegovi veznjaci prebrzo ulaze iza leđa Petkoviću i ne nude mu se za povratni pas.

Tamo gdje nitko nije vidio preveliku šansu za zadržati loptu, Petković je vidio priliku za trenutak magije. Okrenuo se prema suprotnoj strani i slabijom, lijevom nogom je "prepolovio" Osijekovu obranu i gurnuo Oršića u gol-šansu. Najbolji Dinamov strijelac nije paničario i majstorski je zabio za vodstvo.

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ SJAJNU ASISTENCIJU

Dugo se pričalo o tome što može okrenuti Dinamovu sezonu, a sve je ukazivalo na to da bi se momčad mogla preporoditi onda kada se probudi njena desetka. To buđenje stiglo je kasnije nego je itko očekivao, ali jednom kad se podvuče crta, pisat će da ga se isplatilo čekati.

Neki novi Bruno

Umjesto apatičnog Petkovića, publika na Maksimiru mogla je vidjeti nekog sasvim novog Brunu. U suštini njegova je igra bila identična kao i čitave sezone - borio se, uzimao duele i pokušavao zadržati loptu za momčad, ali je ovu utakmicu pokazao dimenziju više.

Imao je energije, stigao je u tri odlične šanse (u jednoj mu je lopta zaustavljena na gol-liniji), a bitniji od svega bio je njegov govor tijela. Ljutio se na sebe kad bi promašio šansu ili izgubio loptu, bio je čitavo vrijeme mentalno "unutra", a drugom asistencijom još je jednom pokazao što može dati.

Pravi Petković je i dalje jedan od najkompletnijih hrvatskih napadača

Podsjetio nas je na to kakav igrač može biti kad jednostavno - igra nogomet. Kada nije bitno ni što mediji pišu, ni tko stoji nasuprot Dinamu niti hoće li igrati 15 minuta manje ako se više potroši u fazi obrane i nastojanju da zadrži loptu.

Koliko god svojim ponašanjem i govorom tijela zna iritirati, i skupio je zavidan broj hejtera, pravi Petković je i dalje jedan od najkompletnijih hrvatskih napadača koji treba i Dinamu i Zlatku Daliću.

Osijek je izgledao kao gost koji je došao uveličati proslavu

Utakmica je efektno završila onog trenutka kada je Jevhen Čeberko dobio crveni karton, na samom isteku prvog poluvremena. Nije Osijek ni dotad napravio skoro ništa, ali je Dinamo imao određenih problema. 

U otvaranju napada je Dinamo bio razvučen po dužini terena, s Ademijem i Ivanušecom koji su često igrali vrlo visoko i bilo im je teško uputiti pas iz zadnje linije. To je Mišića ostavljalo samog na širokom prostoru i u par situacija je tehnička greška stvorila nevolje za domaću momčad.

Iako je igrač manje 45 minuta u gostima kod najbolje momčadi lige pristojan izgovor za to da se Osijek jako teško mogao vratiti u susret, ostaje činjenica da je i dotad bio anemičan, bezopasan prema naprijed i još jednom je izostala barem minimalna doza rizika.

Dinamo je na kraju pobijedio rutinski, ali Osijekov najveći poraz ostat će dojam da nije napravio baš ništa da mu pokuša maksimalno otežati stvari. Često smo pisali o tome kako je Bjelica stvorio hrvatski Atletico Madrid, tvrd klub protiv kojeg svi mrze igrati, ali danas je izgledao kao gost koji je došao uveličati proslavu.

Pročitajte više