Nestvarni Wemby. Pogledajte partiju kojom se rookie pridružio legendama

Foto: Profimedia

VICTOR WEMBANYAMA (20), 2.24 metra visoko čudo iz Francuske, u pobjedi San Antonia nad Torontom (122:99) ostvario je pothvat za povijest NBA lige.

Rookie, prvi pick drafta prošle godine, postigao je 27 poena (šut iz igre 10/14), imao 14 skokova, a triple-double je zaokružio s čak 10 blokada. Partiju za anale kompletirao je s 5 asistencija i 2 ukradene lopte. Nestvarno zvuči da je sve ovo uspio za samo 29 minuta. NBA ističe: "Wembanyama je postao prvi igrač nakon više od tri godine koji je do triple-doublea došao s 10 blokada i koji je imao 10 blokada na utakmici. To je zadnji prije Wembanyame postigao Clint Capella za Atlantu protiv Minnesote 22. siječnja 2021. Ovo je Wembyju drugi triple-double sezone. Prvi je bio u siječnju protiv Detroita, ali, zanimljivo, tada bez ijedne blokade."

Koliki podvig je izveo novajlija svjedoči to što su prije njega dva zadnja igrača koji su imali učinak 25/10/5/10 u NBA ligi David Robinson i Hakeem Olajuwon. Centri koji spadaju u najbolje u povijesti najjače lige do noćas su bili jedini kojima je to uspjelo u zadnjih 40 godina, a onda je u ovako ekskluzivno društvo ušao rookie. Kad smo kod njih, samo su trojica novajlija prije Wembyja u povijesti NBA lige ostvarila triple-double s blokadama: Robinson, Ralph Sampson i Mark Eaton.

Wembanyama je ove sezone oba triple-doublea ostvario za manje od pola sata. Osim njega, to je na više od jedne utakmice uspio još samo Nikola Jokić, aktualni MVP finala i najbolji igrač NBA prvaka. I dok se po svemu ovome Wembanyama pridružio legendama i velikanima, po nečemu je njegov učinak jedinstven. Nitko do njega u povijesti najjače lige nije imao partiju s 25 poena, 10 blokada i 2 trice. Naime, učinke s toliko puno poena i blokada ostvarivali su centri koji ne pucaju i ne pogađaju trice. To, pak, radi vanzemaljac iz Francuske. 

Pročitajte više