Najbolja lista: Netflix i Amazon daju vam 25 fantastičnih dokumentaraca

Foto: Screenshot

PANDEMIJA koronavirusa paralizirala je sport, a sve nas je natjerala da budemo kod svojih kuća i ne izlazimo ako baš nije neophodno.

Smrtonosni virus paralizirao je sport, natjecanja su otkazana i tko zna kad ćemo opet moći uživati u sportskim priredbama. Portal givemesport.com u tu svrhu je objavio 25 zanimljivih sportskih dokumentaraca Netflixa i Amazona uz koje ćete što bezbolnije prebroditi apstinencijsku krizu od nedostatka sportskih događanja.

Formula 1: Drive to Survive (Netflix)

Ako mislite da je F1 samo duga i dosadna utrka u kojoj Lewis Hamilton uvijek pobjeđuje, onda ste se prevarili. Ovaj film detaljno prikazuje uspone i padove vozača tijekom cijele sezone.

Ronaldo (Netflix)

Neki ga ne vole, drugi ga obožavaju, ali prema njemu nitko nije ravnodušan. Ovaj film donosi drugu, do sada manje poznatu stranu slavnog Portugalca.

Le K Benzema (Netflix)

Realov Francuz jedan je od najosporavanijih, ali i najkontroverznijih nogometaša modernog doba. U ovom filmu je ispričana priča o razlozima zbog kojih francuski napadač ne želi više igrati za Tricolore.

Rooney: The man behind the goals (Netflix)

Odličan film o nekim nepoznatim detaljima jednog od najvažnijih nogometaša svoje generacije. U filmu je prikazana i želja Waynea Rooneyja da sruši rekord Bobbyja Charltona po broju golova za Englesku.

Losers (Netflix)

Ovaj film vas navodi da zaboravite na trenutak na prvake i pobjednike. Ovo je priča i onima koji se moraju nositi s porazima u sportu. Inspirativan serijal.

Counterpunch (Netflix)

Mračna priča o tri boksača. Jedan je talentirani boksač u usponu, drugi je profesionalac, a treći amater. Ovaj film prikazuje svu brutalnost boksa bez uljepšavanja.

Icarus (Netflix)

Ovaj dobitnik Oscara više je triler nego klasičan sportski dokumentarac. Istražuje skandal o dopingu u ruskom sportu.

Sir Alex Ferguson: Secrets of Success (Netflix)

Ima li boljeg načina da slobodno vrijeme provedete uz najvećeg trenera u povijesti koji će vam besplatno ponuditi nekoliko svojih savjeta? Tko zna gdje vas može odvesti Fergusonovo znanje.

Sunderland 'Til I Die (Netflix)

Jedan od najoriginalnijih sportskih dokumentaraca. Početna je ideja bila snimiti film o povratku Sunderlanda u Premiership, no kako je sezona bivala sve lošija jasno je bilo da će klub ispasti u treći razred. Sve je zabilježeno.

All or Nothing: Manchester City (Amazon Prime)

Iza kulisa jedne od najbogatijih i najboljih momčadi svijeta. Posebno je impresivan prikaz Pepa Guardiole. Samo se zbog njega isplati pogledati film.

All or Nothing: Brazil National Team (Amazon Prime)

Brazilski trijumf na Copa Americi ispričan u detalje. Od sumnjivih priprema, nedostatka morala navijača do ozljede Neymara.

The Test (Amazon Prime)

Nisi veliki obožavatelj kriketa? Pa, uz samoizolaciju, možda je vrijeme da sad to postaneš uz ovaj zanimljiv i originalan film. Film prati uspon i pad australske reprezentacije u kriketu.

Class '92 (Amazon Prime)

Ima li što bolje od gledanja razvoja jedne od najvećih generacija u povijesti nogometa dok u pozadini praše klasici Britpopa. David Beckham, Ryan Giggsm, Paul Scholes i ostali kao klinci. Genijalno.

All or Nothing: The All Blacks (Amazon Prime)

I oni koji ne prate ragbi znaju da je reprezentacija Novog Zelanda najbolja na svijetu. All Blacks je jedna od najvećih momčadi u povijesti svih sportova, a ovaj film daje izvrstan uvid u to kako je razvijala svoj pobjednički mentalitet.

Senna (Amazon Prime)

Najbolji film o Formuli 1 i jedan od najboljih dokumentaraca uopće.

Becoming Zlatan (Amazon Prime)

Fascinantan film o jednom od najboljih nogometaša današnjice. Film prikazuje Zlatanove početke u Malmou, zatim epizodu u Ajaxu do proboja u Juventusu.

One Night in Turin (Amazon Prime)

Te ljetne noći 1990. u Torinu su polufinale SP-a igrali Zapadna Njemačka i Engleska. Gazza je dobio žuti karton koji ga je eliminirao iz potencijalnog finala. To ga je slomilo i njegove suze postale su simbol engleskog kraha. Njemačka je postala prvak svijeta, a Engleska je izgubila i utakmicu za broncu od domaćina.

Take The Ball, Pass The Ball (Amazon Prime)

Priča o Guardiolinoj Barceloni, o tiki-taki, Messiju, Xaviju, Iniesti i jednoj od najboljih ekipa u povijesti.

Andy Murray: Resurfacing (Amazon Prime)

Škotski tenisač jedan je od rijetkih iz vrha o kojem ne znamo puno toga. Ovaj film nas upoznaje s njim i daje nam šansu da se zaljubimo u njega.

The Real Sergio Ramos (Amazon Prime)

Život legendarnog i zagonetnog kapetana Reala definitivno je zaslužio da se snimi kamerom. Posebice kad film prati Ramosa u jednoj od najgorih sezona Reala u povijesti. Upravo zato su snimke još bolje.

This is Football (Amazon Prime)

Šest različitih, jedinstvenih priča o utjecaju koji nogomet ima širom svijeta. Od ulica Delhija do poslijeratne Ruande, ova serija u šest nastavaka prikazuje koliko je nogomet važan.

Death of a Gentleman (Amazon Prime)

Ako vas The Test nije zainteresirao za kriket, ovaj film će to svakako učiniti.

Fire in Babylon (Amazon Prime)

Još jedan zanimljiv film o kriketu, koji se bavi velikim uspjesima, ali i prisutnim rasizmom u tom sportu.

Make Us Dream (Amazon Prime)

Od vrhunca u Istanbulu 2005., sukoba koji je umalo natjerao Gerrarda da napusti klub svog života, do agonije gubitka Premiershipa 2014. Za gledati ovaj film ne morate voljeti ni Gerrarda ni Liverpool. Morate samo voljeti nogomet.

Pročitajte više