NBA

Neželjen i žgoljav, nije postojao do 25. godine. Tada je postao NBA legenda

Foto: Gulliver / Getty Images

DUNCAN ROBINSON dokazao je da uz malo sreće, točnije ozljeda suigrača, nešto nabacanih mišića i puno ubačenih trica, čak i igrač kojeg nitko na draftu nije htio i koji je u NBA-u debitirao s 24 godine, može postati NBA legenda.

Nakon što na draftu 2018. nitko nije izabrao šutera sveučilišta Michigan, on je s Miami Heatom potpisao ugovor koji je važio dok traje ljetna liga. Na pet utakmice predsezone pogodio je 17 od 27 trica pa su u Miamiju vidjeli da ima nešto u mršavom i neželjenom beku te su s njim potpisali "two-way" ugovor kojim je Robinson postao igrač Heata i Sioux Falls Skyforcea u Razvojnoj ligi. 

S obzirom na to da je Miami pretprošlu sezonu počeo s nizom ozlijeđenih igrača, Robinson je uspio debitirati u NBA ligi i 24. listopada 2018. postao prvi igrač nakon Deveana Georgea koji je ostvario skok iz Treće divizije u najjaču ligu svijeta. Prvi i jedini koš koji je postigao na debiju protiv Knicksa bila je trica. Istovremeno je sjajnim igrama u Razvojnoj ligi izborio ono što je inače standard - dvogodišnji ugovor. 

Prije početka aktualne sezone ugovorom mu je bilo zajamčeno 1,4 milijuna dolara ako tijekom sezone ostane u momčadi Heata. S ovom garancijom i mišićima koje je dobio na pripremama, Robinson je pucao od samopouzdanja, a ono je ozljedom Jimmyja Butlera pretočeno u rekordni 21 poen, koliko je zabio Minnesoti.  

Ubrzo se donedavni no-name nametnuo kao jedan od najboljih tricaša najjače lige svijeta. U studenome je protiv Clevelanda postavio dva dalekometna rekorda Heata: sedam trica u jednoj četvrtini i osam u poluvremenu. Do kraja ih je pogodio devet.

Idućeg mjeseca protiv Atlante je s deset pogođenih trica izjednačio rekord Miamija po broju dalekometnih ubačaja jednog igrača na utakmici. Nakon ovog pothvata, ugledni Wall Street Journal prozvao je Robinsona "najnevjerojatnijim igračem NBA lige" i "jednim od najboljih šutera na planeti". 

Za prvi ulazak u povijest NBA lige čekao je do prije dva dana i pobjede Miamija nad Orlandom 116:113. Robinson je bio najbolji strijelac pobjednika s 27 koševa, od čega je sve koševe postigao tricama. Tako je dao ključan doprinos klupskom momčadskom rekordu od 22 trice na jednom meču. To mu je bila treća utakmica sezone na kojoj je pogodio devet trica, čime je postao jedan od samo pet igrača otkako se igra NBA kojima je to uspjelo. Ostali su Stephen Curry, Klay Thompson, James Harden i Buddy Hield.

Time što je svih 27 koševa postigao samo gađajući trice (i to sjajnih 9/12), Robinson je izjednačio NBA rekord broja postignutih koševa za igrača koji je toliko pogodio bez šutiranja za dva poena ili s crte slobodnih bacanja. Posljednji kojem je ovo uspjelo je legendarni Kralj clutcha Robert Horry. Sedmerostruki NBA prvak, poznat po tome da je uvijek pogađao kada se lomio meč, 27 koševa samo tricama ubacio je 1996.

Jutros je Robinson opet ušao u povijest Miami Heata i NBA lige.

U porazu kod New Orleansa 110:104 ubacio je 24 koša, sve tricama (8/14) i opet bez pokušaja za dva ili jedan poen.

Tako je s 226 trica postavio sezonski tricaški rekord svog kluba te ujedno postao NBA rekorder kao igrač koji je pogodio najviše trica u sezoni od svih koji nisu bili draftirani. 

Pročitajte više