NHL: Tampa Bay prvak

HOKEJAŠI Tampa Bay Lightninga novi su prvaci NHL lige nakon što su u odlučujućoj sedmoj utakmici finala na svom ledu svladali Calgary Flamese sa 2:1 (1:0, 1:0, 0:1).

Ovo je prvi naslov prvaka u povijesti kluba iz Tampe osnovanog 1992. godine.

Oba pogotka za nove prvake postigao je Ruslan Fedotenko (13:31 i 34:38), dok je jedini strijelac za Calgary bio Craig Conroy (49:21).

Za najkorisnijeg igrača finala, odnosno dobitnika Conn Smythe Trophyja, proglašen je napadač Tampe Brad Richards koji je u sedam finalnih utakmica postigao čak sedam golova. Richards je, inače, bio najučinkovitiji hokejaš čitavog doigravanja postigavši u tom dijelu sezone 12 golova uz 14 asistencija, a čak sedam puta njegovi pogoci izravno su donijeli pobjedu njegovoj momčadi čime je postavio novi rekord doigravanja po broju takozvanih "Game winning" golova.

Calgary je ispustio vodstvo od 3-2 u pobjedama što je tek četvrti put u povijesti NHL-a da momčad koja je povela sa 3-2 u pobjedama gubi finale. posljednji put takvu prednost ispustili su New Jersey Devilsi protiv Colorado Avalanchea 2001.

Čitava Kanada nadala se da će Calgary vratiti Stanley Cup "kući" nakon punih 11 godina s obzirom da je posljednja kanadska momčad koja je osvojila naslov prvaka NHL-a bio sastav Montreal Canadiensa 1993. godine. No, kao i Vancouver Canucksi 1994., koji su do ove godine bili posljednji kanadski klub koji je igrao u finalu, Flamesi su poraženi u sedmoj utakmici. Od Vancouvera su prije 10 godina bolji bili New York Rangersi.

FINALE:

Tampa Bay Lightning - Calgary Flames 2-1

(Tampa Bay je osvojio naslov pobjedom 4-3)

Pročitajte više