Nijemci im se dive: Srušili Žuti zid i čudesnu koreografiju posvetili Hrvatu

Foto: Screenshot YouTube, Guliver Image/Getty Images

NJEMAČKI drugoligaš Union Berlin zaista je poseban klub. Ljudskim pristupom prema navijačima i igračima, iz godine u godinu pokazuje da nogomet i na tako visokoj razini ne mora nužno izgubiti humanost i toplinu.  
 

Višegodišnja tradicija kluba je da na svaki Badnjak otvori vrata stadiona za sve navijače, koji tamo s upaljenim svijećama u rukama pjevaju božićne pjesme. Nema sumnje da je taj potez uprave berlinskog kluba privukao brojne nove fanove, no što tek reći za odnos kluba prema teško bolesnom igraču Berlina Benjaminu Köhleru.
 
Naime, lani je Köhleru bio dijagnosticiran maligni tumor želuca nakon povratka s priprema iz Španjolske, a klub, čim je saznao za šokantnu vijest, automatski mu je produljio ugovor.
 
No, to nije bilo sve. Prekrasan, ali i izuzetno dirljivi potez, koji je izmamio suze mnogima, zbio se neposredno nakon što je Köhler saznao da je teško bolestan, a sve se to događalo za vrijeme utakmice posljednjeg kola njemačke druge lige između Union Berlina i Bochuma prošle sezone.
 
Igrači Uniona, predvođeni kapetanom i bivšim igračem Rijeke Damirom Kreilachom, prekinuli su susret u sedmoj minuti te su u majicama s brojem 7 (broj koji nosi Köhler) zagrljeni došli uz tribinu na kojoj je sjedio njihov bolesni suigrač u pratnji supruge i sina. Naravno da je Köhler bio dirnut, a potekle su mu i suze.

 
Ukratko, kako smo napisali odmah na početku ovoga teksta, Union Berlin zaista je poseban klub, a jedinstvenim ga čini nevjerojatna simbioza navijača, igrača i uprave, koji zajedničkim snagama nogomet i sport općenito vraćaju korijenima i njegovoj osnovnoj biti.
 
Novi genijalan potez navijači Union Berlina napravili su u srijedu, kad je njih 13 tisuća izvršilo pravu invaziju na jedan od najslavnijih stadiona na svijetu – kultni Borussijin Westfalen u Dortmundu.
 

 

Čuveni ''Žuti zid'', tribina na kojoj su najvjerniji navijači žuto-crnih, u svijetu vrhunskog nogometa slovi kao jedna od najglasnijih, a vjerni navijači Borussije fanatičnim navijanjem puno su više od 12. igrača momčadi. Međutim, premda brojčano neusporedivo inferiorniji, navijači genijalnog njemačkog drugoligaša u više su navrata nadglasali navijače domaće momčadi, a svoju su ekipu umalo doveli do čuda u Kupu. Utakmica je završila 1:1, a Borussija je tek nakon raspucavanja s bijele točke prošla dalje. Union Berlin je ispao, ali klub i navijači zaslužili su naklon cijelog sportskog svijeta. Naklonili su im se i igrači i navijači Borussije.
 
Kapetan berlinskog kluba bivši je igrač Rijeke Damir Kreilach, koji je pristupom sportu i odnosom prema klubu i radu postao ikona navijača. Premda je jučerašnji susret promatrao s klupe, navijači su mu posvetili spektakularnu koreografiju i zahvalili su mu se što je ''jedan od njih''. 
 

 

 

 

Pročitajte više